Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Bajnai: a kormány megtagadja az antalli örökséget

A volt kormányfő Antall József politikai örökségéről videón emlékezett meg a Facebook-oldalán.
Bajnai Gordon szerint a kormány tevékenysége szinte pontról pontra tagadása annak, amit Antall József képviselt. Az Együtt-PM társelnöke a rendszerváltás utáni első szabadon választott kormány 1993. december 12-én elhunyt vezetőjének politikai örökségéről videón emlékezett meg a Facebook-oldalán.

A volt miniszterelnök az oldalára szerdán felkerült videóban kifejti: mindaz, amit Antall József életében képviselt és ma is jelképez, egyre kevésbé érvényesül a magyar közéletben: "az elmúlt három évben a demokratikus jogállam gerincét csigolyánként törték el". A keresztény erkölcs és a nemzeti érzelem politikai eszközzé vált, az ország európai kötődésének megkérdőjelezése pedig "ma már nemcsak szélsőséges, parlamenten kívüli pártocskák politikáját jellemzi, hanem egyre inkább a kormányét is" - sorolta.

Bajnai Gordon úgy folytatta: Antall József, aki lélekben 15 millió magyar miniszterelnöke akart lenni, bizonyosan örülne neki, ha látná, hogy Magyarország uniós csatlakozásával, a schengeni határok kiterjesztésével, végül a kettős állampolgárság megteremtésével "két évtized alatt többet tettünk Trianon sebeinek kezeléséért, mint korábban emberöltők alatt". De nehéz azt hinni, hogy elégedetten szemlélné azt, hogy egy magyar miniszterelnök a magyarok egy részét pusztán politikai alapon kirekeszti nemzetéből - tette hozzá.

Antall József kormánya még erőt sugárzott, Magyarország mai kormánya viszont csak erőszakos - fogalmazott a volt kormányfő.

Bajnai Gordon szerint Magyarországnak a rendszerváltozás után elért legnagyobb eredményei mind abból a időszakból erednek, amelynek meghatározó államférfije Antall József volt. A néhai MDF-es politikus halálának huszadik évfordulóján azt a szomorú tanulságot kell levonni, hogy Orbán Viktor országlása szinte pontról pontra tagadása annak, amit Antall József képviselt - közölte. Ezért "2014 tavaszán a rendszerváltás 2.0-s verzióját ugyanúgy az antalli program keretében kell és érdemes futtatnunk majd: demokratikus jogállam, szolidáris piacgazdaság, euroatlanti integráció, egészséges, befogadó nemzettudat" - jelentette ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: az alacsony infláció kiemelten segíti a nyugdíjasokat

Az Együtt-PM szerint a Fidesz meghurcolta és nyomorba taszította nyugdíjasok százezreit. Tovább olvasom