Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 5°C Még több cikk.

Befalazva találták meg az ellopott Csontváry-festményt

A negyedmilliárd forintot érő képet több más, tízmilliókat értő alkotással együtt még márciusban loptak el egy budai lakásból.
Egy józsefvárosi lakásban befalazva találták meg azt a mintegy negyedmilliárd forintot érő Csontváry-festményt, amelyet több más, tízmilliókat értő alkotással együtt még márciusban loptak el egy budai lakásból; a tolvajok előzetes letartóztatásba kerültek - számolt be a nyomozás eredményeiről a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója hétfői sajtótájékoztatóján.

Fülöp Valter ezredes azt mondta: a már több betöréses lopást és egyéb más bűncselekményeket is elkövetett két budapesti férfi még március 15-én a teraszajtót felfeszítve tört be az I. kerület Orom utcai magánlakásba, majd a dolgozószoba, és a lakás alsó szintjén lévő helyiségek falairól több festményt leemeltek. A lakásból összesen 480 millió forint értékben loptak el különböző tárgyakat.

A főkapitány-helyettes azt mondta: a tolvajok nem voltak tudatában annak, hogy milyen értékes festményeket vittek el, erről csak a médiából értesültek, ezért nem is merték értékesíteni, inkább rejtegették az alkotásokat. A legdrágább képet, Csontváry Kosztka Tivadar Szerelmesek találkozása című festményét az egyik elkövető apósának VIII. kerületi, Szigony utcai lakásában, a szekrény mögötti részbe befalazták, míg a többi képet lakásukon, fóliába csavarva rejtegettek.

Az ellopott képek között a szakértők által 288 millió forint értékűre becsült Csontváry-festmény mellett ott volt Szinyei Merse Pál Vadregényes táj és Mednyánszky László Csavargó, valamint Holdsütés című festménye, amelyek a becslések szerint több tízmillió forintot érnek, de elvittek egy szintén milliókat érő Kádár Béla alkotást is.

Fülöp Valter azt mondta: a már a nyomozók látókörébe került egyik betörőt, a 36 éves Sz. Norbertet a rendőrök a XIII. kerületben a Dózsa György út és a Szabolcs utca kereszteződésénél fogták el akkor, amikor az őt követő rendőrök elől megpróbált robogójával elmenekülni. A kismotoron pedig egy csomagban ott volt Mednyánszky László Csavargó és Holdsütés című festménye.

A főkapitány-helyettes - megerősítve az MTI-információját - a sajtótájékoztatót követően elmondta: a 43 éves N. Ferenc, miután megtudta, hogy társát elfogták a rendőrök, a Csontváry-festményt megpróbálta elégetni, de a képet és további két alkotást végül sértetlenül foglalták le a rendőrök.

Két további, milliókat érő festményt, Szinyei Merse Pál Vadregényes táj című képét, és egy Kádár Bála alkotást ugyanakkor még keresnek, mert a gyanúsítottak nem tettek vallomást, az ellopott alkotásokról pedig eddig nem mondtak semmit a nyomozóknak.

A bíróság hétfőn lopás megalapozott gyanúja miatt elrendelte mind a két férfit előzetes letartóztatását, a rendőrök pedig vizsgálják, hogy a bűncselekményben az egyik elkövető apósának, vagy más személyeknek, esetleg orgazdáknak, megbízóknak milyen szerepe lehet.

A sajtótájékoztatón a rendőrség Teve utcai székházában bemutatták az eddig előkerült, kommandósok által őrzött három képet, köztük a negyedmilliárdot értő Csontváry-festményt is, amelyet a lehető legrövidebb idő alatt szeretnék visszaadni tulajdonosának. 

Olvasóink írták

  • 2. TUTI 2012. május 01. 06:04
    „DE nem tartasz.... :) és mégis jobb a biztonságod!”
  • 1. Kicsinyuszi 2012. április 30. 18:39
    „Ha ilyen értékű festményt, vagy bármi mást tartok, gondoskodom a biztonságról is ;)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: semmi pozitív nem történt az elmúlt két évben

Csökkent a foglalkoztatottak száma és romlottak a gazdasági növekedési kilátások is - mondta Gúr… Tovább olvasom