Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Bizonytalan a taszári bázis sorsa

A taszári önkormányzat - több sikertelen eladási kísérlet után - saját kezébe vette a taszári bázis jövőjének megoldását.
A taszári önkormányzat - több sikertelen eladási kísérlet után - saját kezébe vette a taszári bázis jövőjének megoldását, miközben az ingatlanra meghirdetett pályázat szerződni nem tudó győztese perfeljegyzésre készül, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) pedig még nem döntött arról, mit kezdjen a több mint 500 hektáros objektummal.

A taszári repülőtér-bázis tulajdonosi jogait gyakorló MNV sajtóosztálya az MTI megkeresésére annyit közölt, hogy az újabb tervek szerint vagy nyilvános pályázat útján értékesítik az ingatlant megkötések nélkül, vagy területfejlesztési céllal összekötött értékesítésre hirdetik meg, vagy hosszú távú vagyonkezelésbe adják fejlesztési kötelezettségek előírásával.

Az MNV az MTI azon kérdésére, perterhessé teheti-e a taszári bázist az előző tender győztese, és ez akadályt jelenthet-e az ingatlan értékesítésében, azt a választ adta: "megítélésünk szerint az MNV Zrt. a jogszabályi előírásoknak megfelelően folytatta le az eljárást." A vagyonkezelő válaszában kitért arra is, hogy az újabb hasznosítási koncepció előkészítése során kiemelt figyelmet fordítanak a térség-, illetve a helyiek érdekeire, ezért a közelmúltban egyeztetést szerveztek az érintett önkormányzatokkal.

Az újabb koncepcióról az MNV egyelőre nem kívánt nyilatkozni, mondván folyamatban van még az előkészítő munka, de annyit leszögezett, hogy aktív önkormányzati együttműködésre számítanak. A vagyonkezelő egyelőre nem ismer olyan kezdeményezést, amelyben önkormányzat, vagy önkormányzatok igényelnék az ingatlant ingyenesen, amire a vagyontörvény külön kormánydöntéssel, de lehetőséget teremt.

Pataki Sándor, Taszár polgármestere az MTI-nek szerdán azt nyilatkozta, mivel úgy látja, elakadt a tazsári bázis hasznosításának a kérdése, a taszári önkormányzat sajtá kezébe vette az ügyet, és megkezdte befektetők felkutatását. Beszámolója szerint komoly érdeklődők akadnak. Amennyiben sikerül üzeletileg megfelelő projektet kidolgozniuk, és annak mielőbbi megvalsóításához előnyt jelent, kezdeményezni fogják az ingatlan ingyenes önkormányzati tulajdonba adását - tette hozzá.

Bicskey Richárd, az Ugarde Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-vel szerdán annnyit közölt, miután nem sikerült konszenzusra jutniuk a vagyonkezelővel, cége hamarosan perfeljegyzésre készül a taszári bázis ügyében. Jogszerűtlennek tartják ugyanis a vagyonkezelő azon eljárását, amellyel cégükkel, mint tendernyertessel meghiúsította az adásvételi szerződés megkötését, más esetekben be nem tartott határidőre hivatkozva. A beadvány szövegét és a per tárgyát a napokban véglegesítik a jogászok - tette hozzá.

Az MNV február 10-én adta hírül, hogy a legutóbbi taszári tender nyertese, az Ugarde Kft. mulasztása miatt nem jött létre szerződés a pályázat elbírálásától számított 60 napon belül - amely határidőt kormányrendelet írja elő -, ezért sikertelennek minősül a taszári ingatlan-együttes adás-vételi szerződésének megkötése.
Az Ugarde a nyertes ajánlatában a taszári ingatlan 1 milliárd forintos vételára mellett vállalta 700-1800 millió forintos értékben a terület kármentesítését, 2014-re a repülőtér újraindítását, továbbá hat év alatt 23,3 milliárd forintos beruházás megvalósítását, 960 új munkahely teremtésével. A vállalások megvalósulását évi 50 millió hibás teljesítési és 2,3 milliárdos nem teljesítési kötbér garantálta volna, amely szokatlanul nagy garanciának számít az ilyen ügyletekben.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három ukrán csempészt fogtak el Lónyánál

Három ukrán cigarettacsempészt fogott el Lónya térségében a határrendészet, valamint a vám- és… Tovább olvasom