Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Bomba a munkácsi várkútban

A munkácsi vár egykor csaknem 100 méter mély kútjának megtisztításán tavasz óta dolgozó régész-alpinisták egy 75 milliméteres tüzérségi gránátra bukkantak 74 méteres mélységben.
Az egyik lembergi (lvivi) turisztikai oktatási központ alpinistái a legendákkal övezett kút tisztítását még tavasszal, 39 méter mélyen kezdték meg. A régészek arra vállalkoztak, hogy az alattuk lévő több mint 50 méteres szakaszból 1200 tonna hulladékot emeljenek a felszínre. Munkájuk során kiderült, hogy a kőtömbökből kirakott várkút 15 méter mélységig kör alakú, lejjebb szögletes, 9 négyzetméteres alapterülettel.

Az elmúlt fél év során hetvennégy méteres mélységbe értek el. Itt bukkantak rá arra a gyanús fémtárgyra, amelyről kiderült, hogy egy 75 milliméteres kaliberű, 2. világháborús tüzérségi gránát. A veszélyes robbanószerkezetet csak szigorú biztonsági intézkedések mellett sikerült eltávolítani - a művelet idejére a várat lezárták a turistaforgalom elől.

Az alpinisták rendkívül zord körülmények között dolgoznak. A szűk feltárási területen naponta legfeljebb 20 centimétert tudnak haladni. Odalent nyolc fok van, s egy-egy műszak egyszerre két-három óránál tovább nem képes a mélyben tartózkodni. Már vizet is találtak, ami jéghideg. A Kárpáti Igaz Szó című megyei lap szombati tudósítása szerint a régészek nemrég két hatalmas oldaljáratra bukkantak. Először azt hitték, hogy a legendákban szereplő alagutakról van szó, ám kiderült, hogy "csupán" kristálytiszta vizet rejtő víztározókhoz vezetnek.

A kútból egyébként, amelyet a krónikák szerint az 1300-as évek végén kezdett ásatni Korjatovics Tódor gróf, a múlt század legelején tűnt el a víz. Jelenlegi kitisztítása során, úgy hetven méteres mélységben, vízbetörések kezdődtek. Most állandóan szivattyúznak, naponta 4-5 köbméter vizet emelnek ki.

Még legalább tizenkét méter maradt, hogy a kút legaljára érjenek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán Viktor is felszólal a Polgári Pikniken

Nagy várakozás előzi meg Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének vasárnapi felszólalását a Polgári… Tovább olvasom