Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Budai: megkésett az albizottsági vizsgálódás a födbérleti ügyekben

Budai Gyula szerint fáziskésésben van a mezőgazdasági bizottságának ellenőrzése.
Budai Gyula szerint fáziskésésben van az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának ellenőrző albizottsága, amikor olyan földügyleteket tekint át, amelyeket már vizsgál a szaktárca, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) ellenőrző bizottsága és ellenőrzési osztálya, és vizsgálja ő is, mint elszámoltatási kormánybiztos.

Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára az albizottság szerdai úlése elótt hangsúlyozta: a különböző földbérleti ügyek kapcsán az Országgyűlésben elhangzott vádakra rendre válaszolt, kérve a képviselőket: amennyiben a valamiféle bűncselekményre, vagy más szabálytalanságra utaló jelet észlelnek, vagy észleltek, úgy tegyenek az adott ügyben bejelentést. Eddig azonban semmiféle konkrét jelzést nem kapott sem Gőgös Zoltán (MSZP), sem Szabó Rebeka (LMP) országgyűlési képviselőtől, sem a jobbikos honatyáktól - tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy a nyertes pályázók között vannak-e oligarchák, az államtitkár úgy válaszolt, hogy ő a borsodi pályázók szerződéskötésénél volt jelen, és ott a helyben lakó családi vállalkozók, illetve kisebb vállalkozások, állattartók nyertek.

Hozzátette: az oligarchák a szocialisták között vannak, akik az elmúlt 8 évben több ezer hektár állami földet vittek el vagy haszonbérletbe, vagy szerezték meg azt. Példaként a szendrői 6 ezer hektáros esetet említette.
Gőgös Zoltán (MSZP) azt mondta az MTI-nek, hogy azért kell betekinteni a földbérleti pályázatok bírálatának menetébe, mert az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának ellenőrző albizottsága kiváncsi arra, hogy a legjobb szakmai pályázatok nyertek-e. Ezt pedig csak akkor lehet eldönteni, ha a képviselők látják a nem nyertes pályázatokat is. Szerinte például nehezen magyarázható, hogy egy családi gazdaság miként érheti el az 1200 hektáros birtoknagyságot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kis- és középvállalkozások kapcsolatát erősíti a magyar-román együttműködés

EU támogatással fejleszti a magyar-román együttműködést a nyíregyházi és a szatmárnémeti… Tovább olvasom