Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Bukarestben túl szerénynek tartják a román biztos feladatát

A román politikusok egy részének öröme nem teljesen felhőtlen az ország leendő uniós biztosának feladata miatt, aki az unió nyelvi sokszínűségéért lesz felelős.
Szerény posztot szán az Európai Bizottság vezetője a leendő román biztosnak. Sokkal gyengébb tisztség a nyelvi sokszínűségért felelni, mint az élelmiszerbiztonságért, amit a bolgár jelölt kap meg - így vélekedik több román politikus és médiakommentátor. Olyan véleményt is olvasni, hallani, hogy Leonard Orbánnak a feladatköre a fordítók és tolmácsok irányítása, a hivatalos iratok és propagandaanyagok fénymásoltatása, kiadása lesz.

Az ellenzéki szociáldemokrata párt elnöke, Mircea Gioana szerint a Leonard Orbánnak kijelölt európai tárca nem tükrözi Románia jelentőségét, hiszen országa a 7. legnagyobb uniós tagállam lesz, mind területét, mind pedig 22 milliós lakosságát illetően. Mircea Gioana már konzultált az Európai Parlament szocialista képviselőivel, hogy a főbiztossal együtt újra elemezzék a helyzetet, hogy a román biztos más tárcát kapjon.

Markó Béla sajtótájékoztatóján kijelentette: egyetért az európai ügyekben jól felkészült Leonard Orbán jelölésével, ez ügyben egyébként mind a kormányfő, mind pedig az államfő konzultált vele, másrészt nem hiszi, hogy a többnyelvűséggel foglalkozó tárca súlytalan volna. A nyelvi sokszínűség egyre fontosabb kérdéssé válik majd az Európai Unióban.

A korábbi bukaresti biztos-jelölt állítólagos ügynökmúltja és kétes pénzügyi műveletei miatt volt kénytelen visszalépni.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közösen könnyebb fogyni

Közösen könnyebb címmel hirdetett az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) testsúlycsökkentő… Tovább olvasom