Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 09. 02. szerda - Rebeka, Dorina

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Belföld - Magyarország hírei > Családvédelmi törvény: új családfogalom, nyugdíjkedvezmény

Családvédelmi törvény: új családfogalom, nyugdíjkedvezmény

Nyugdíjkedvezményre lennének jogosultak a gyermeket vállalók az egyszázalékos felajánlásokhoz hasonló rendszerben a jelenleg egyeztetés alatt álló családvédelmi törvény tervezete szerint - tudta meg az MTI kormányzati forrásból.

Delmagyar.hu - MTI - 2011.06.07. 06:30
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
A javaslat újragondolná a család fogalmának definícióját is, és külön említik a legalább három kiskorú gyermeket nevelőket. Harrach Péter az MTI-nek azt mondta, a normaszöveg hamarosan elkészül. A várhatóan 2012 január 1-én életbe lépő törvény újragondolná a család fogalmának definícióját. A jelenleg egyeztetés alatt álló törvénytervezet szerint "a család azon személyek gazdasági és érzelmi közössége, amelyben legalább két személy egymással egyenesági rokonságban áll".

A javaslatban az egyszülős családokat sem szeretnék kirekeszteni a fogalom hatálya alól, azaz nem a két szülő lesz az előfeltétele a család meglétének. A törvénytervezet szerint nyugdíjkedvezményre lennének jogosultak azon szülők, akik gyermeket vállaltak. Az MTI úgy tudja, hogy ezt az 1 százalékos felajánlásokhoz hasonló rendszerben képzelnék el.
A szövegtervezetben külön kategóriaként nevesítik a legalább három kiskorú gyermeket nevelőket, a gyermeket egyedül nevelő, illetve a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő szülőket. A nagycsaládosok ilyen kiemelése az MTI értesülése szerint újdonság lenne, mert bár jelenleg is jár pótszabadság nekik, a 2/3-os családvédelmi törvény komoly garanciát jelentene számukra. A Munka Törvénykönyve eddig nem említette külön a fogyatékos és tartósan beteg gyermeket nevelő munkavállalókat.

Az MTI információi szerint a személyi jövedelemadózás kapcsán figyelembe vett összevont adóalapot a gyermek nevelésével együtt járó költségekkel szeretnék csökkenteni, ez lenne a családi kedvezmény. A csökkentés változna az adott család gyerekszámától, a tervek szerint a három- vagy több gyermek nevelése esetében az adóalap csökkentésének gyermekenkénti mértéke magasabb lenne.
A kiszámíthatóságot garantálná a javaslat szerint, hogy az adóalap csökkentésének gyermekenkénti mértéke nem lehet alacsonyabb az előző évre megállapítottnál. Hasonló rendelkezést terveznek a szülési juttatásokra és a GYED-re is, azaz a biztosítotti jogviszony alapján járó ellátásokra. A további kiszámíthatóságot erősítené, hogy az elfogadott törvény esetleges későbbi kedvezőtlen irányú változtatására egyéves felkészülési idő bevezetését rögzítenék. Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője az MTI kérdésére elmondta: a törvénytervezetet benyújtó képviselők a kormány képviselőivel folyamatosan egyeztetnek. A normaszöveg hamarosan elkészül - tette hozzá.

Kiemelte: a sarkalatos törvény az eddig megszületett családpolitikai döntéseket tartalmazza, és megjelöli a következő években követendő célokat, az egyszerű többséget igénylő törvények kereteit. Részletkérdésekbe nem megy bele, "ezért én megelégszem azzal, hogy a nyugdíjrendszer figyelembe veszi a gyermeknevelést". Hogy milyen módon, az egyrészt nem dőlt el, másrészt nem ebbe a törvénybe tartozik - jegyezte meg.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

12345 következő >> végére >>> 41 hozzászólás
Moderálásra küldöm 41. bambinaXX 2011.06.08. 11:49

40! a gyerekeket így is diszkriminálja, hogy hova születnek - azaz a saját szüleik. Ez van. viszont van számukra (egyelőre) ingyenes oktatás, egészségügyi ellátás, CS.P. - azoknak is, akik szülei a nagy semmit fizetik a "közösbe".
Egyébként egyetértünk: szerintem is család az, ahol nem vér szerinti gyereket nevelnek. Rosszul van megfogalmazva (szándékosan?)..

Moderálásra küldöm 40. macs 2011.06.08. 11:02

38. bambinaXX,
nem azt mondom, hogy ne kapjon adókedvezményt az akinek van gyereke, mert a másiknak nincs. Én csak azt mondom, hogy a jelenlegi rendszer diszkriminálja a gyerekeket, ez pedig nem igazságos.
Az örökbefogadást én is pártolom, a gond csak az, hogy a család fenti definiciója szerint az a pár, aki örökbefogad gyereket, nem család.

Moderálásra küldöm 39. macs 2011.06.08. 10:48

30. dodoni,
sajnálom, hogy nem érted a lényeget. Az élet egy nagy körforgás, nekem még nincs gyerekem, tehát alkalmazkodom hozzád, akinek van, holnap, mikor már nekem is van kisgyerekem, de a tied már nagy, te illetve a fiatal, még gyermektelen kolléga alkalmazkodik hozzám. Nem szemrehányásként mondtam, azt szerettem volna hangsúlyozni, hogy egyiket se lehet előnyben részesíteni a másik rovására.

Moderálásra küldöm 38. bambinaXX 2011.06.07. 23:11

26! nem értem, hogy "a fejükre olvassuk". Azért, mert másnak nincs gyereke - akinek van, az ne kapjon a gyerekeire adókedvezményt? mert aki nem kap(hisz nincs gyereke), azt hátrányosan érinti, hogy más igen?! érdekes, kicsavart logika ez nekem.. Ahogy az is, hogy az adókedvezményt ellenzik sokan (nyilván akik nem vehetik igénybe), ahelyett, hogy vagy Csp vagy adókedvezm. Pedig ha pl. vállalkozó vagyok és igénybe tudok venni adókedvezményt(és tartok attól,ha lebukok:nagyon megbüntetnek)-inkább vallok be több jövedelmet. Ezzel némileg fehéredik a gazdaság. ( némileg.. :( )
És még 1szer: aki örökbefogad, sztem az is u.úgy áldozatot hoz, neki is járnia kellene az adókedvezménynek, mert persze nem tehet róla, ha sajátja nem lehet..

Moderálásra küldöm 37. queenmargareth 2011.06.07. 19:13

nem vártam többet tőled:)sajnálatom a gyermekeknek.

Moderálásra küldöm 36. bánki 2011.06.07. 19:01

35. queenmargareth 2011.06.07. 18:16

Szar neked !

Marad a blöki !

Nekem három neveletlen gyerekem van, plusz egy unoka !

Hát , szerintem én vagyok hátrányos !

A többi kapja be a vacsoráját és a szoc. segíjt !

Moderálásra küldöm 35. queenmargareth 2011.06.07. 18:16

mert sok emberrel tényleg beetetik, hogy attól lesz biztos nyugdíja, hogy a gyermekei majd befizetik. Az eszükbe sem jut, hogy maguk után jócskán befizetik a nyugdíjjárulék és egyéb járulékokat. Az állam ezt eljátszotta a gyermekek sem fognak érdemben, csak a Szülein segíteni max. Viszont ezért, ilyen okból "csakazértis" szülni felelőtlenség és önzés.

Moderálásra küldöm 34. manner 2011.06.07. 18:09

Ez a szófosás megint csak figyelem elterelés.Oszd meg és uralkodj !!! Amíg a hülyék egymás torkának ugranak,addig a "drága"honatyák már újabb két bőrt húztak le róluk,és ezt csak utólag veszik észre,mert el vannak foglalva az acsarkodással.Egy gyerek vagy öt ,ez magánügy .Mindenki aki felelősséggel gyermeket vállal nem a hazának szüli,hanem magának.Miért kell ezt a kérdést összemosni a nyugdíjjal???

Moderálásra küldöm 33. queenmargareth 2011.06.07. 17:54

32 de jó is lenne, ha tehetném:(

Moderálásra küldöm 32. louise 2011.06.07. 17:10

Hajrá kis családosok és nagycsaládosok. Kellenek a gyerekek a hazának és a szülőknek egyaránt.


41 hozzászólás12345 következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...