Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Csúcserőmű épül Ajkán

Csaknem 20 milliárd forintból gázturbinás csúcserőművet építenek Ajkán. A beruházás alapkövét pénteken tették le. Az erőmű 2010 végén kezdi meg működését és azokban a napszakokban kapcsol majd be, amikor szükség van a többletenergiára.
A felhasználáshoz igazodó termelésre, vagyis a napi többszöri be- és kikapcsolásra csak az ilyen erőművek képesek. Az új erőmű nemcsak biztonságos energiaellátást biztosít, de környezetbarát is. Többségi tulajdonosa az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek Zrt.

A beruházást az Euroinvest tulajdonában lévő Bakonyi Erőmű ajkai telephelyén valósítják meg. Az Euroinvest Zrt. elnöke, Demján Sándor elmondta: az új erőmű nemcsak hiánypótló a villamosenergia-ellátásban, de nemzetgazdasági szempontból is jelentős. Szerinte ugyanis a jelenlegi gazdasági helyzetben Magyarországnak arra kell törekedni, hogy az energia- és a bankszektort ismét uralni tudja.

Az új erőmű főberendezése a két, 58 MW-os Rolls Royce gázturbina, amelyek a jelenlegi legkorszerűbb technikát képviselik. A blokkok álló helyzetből akár 10 perc alatt teljes terheléssel tudnak majd üzemelni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vas megyébe megkérkezett a vihar

Vas megyébe megérkezett a vihar pénteken. Rábafüzesre, Csörötnekre és Jakabházára is riasztották a… Tovább olvasom