Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Devizahitelek: még a héten elkészül a kormány törvényjavaslata

A kormány még a héten benyújtja az Országgyűlésnek azt a törvényjavaslatot, amely a Kúria jogegységi döntésének megállapításait illeszti be a jogrendbe.
A kormány még a héten benyújtja az Országgyűlésnek azt a törvényjavaslatot, amely a Kúria jogegységi döntésének megállapításait illeszti be a jogrendbe - jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán a kormányülés szünetében tartott tájékoztatón. A Fidesz házszabálytól eltérést akar a mihamarabbi parlamenti tárgyalásért, az ellenzéki pártok többsége pedig csak részmegoldásnak tartja a kormányzati terveket.

Varga Mihály tájékoztatása szerint a devizahitelesek helyzetének rendezésében kétlépcsős lesz a törvényalkotás. A kormány álláspontja szerint a "becsapott ügyfelek" részére az összes törvénytelenül elvett pénzt vissza kell fizetniük a bankoknak. A rendezés kiterjed valamennyi devizaalapú hitel- és kölcsönszerződésre, valamint a pénzügyi lízingszerződésekre is. A devizahiteleseket ért tényleges károk elszámolása a második lépcsőben történik, arra szeptemberben tesz majd javaslatot a Nemzetgazdasági Minisztérium, egyeztetve a Magyar Bankszövetséggel és bizonyos kérdésekben a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB). A kormány szerint az árfolyamrés kérdése viszonylag gyorsan rendezhető, mivel a Kúria kimondta, hogy az MNB hivatalos árfolyamát kellett volna alkalmazniuk a bankoknak - mondta.

A Fidesz-frakció a devizahiteleseket segítő törvényjavaslat mihamarabbi parlamenti tárgyalása érdekében házszabálytól eltérést kér majd az Országgyűlésben. A kormánypárti képviselőcsoport szerint a baloldali pártoknak erkölcsi kötelességük lenne - "amit Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon eddig nem tett meg" - kiállni a devizahitelesekért. Ezért felszólították őket, hogy támogassák majd a Ház elé kerülő törvényjavaslatot.

Az MSZP szerint a kormány a devizahitel-problémának csak a kisebb részét oldja meg a Kúria döntésének törvénybe iktatásával, e mellett olyan gazdaságpolitikát kellene folytatnia, ami erősíti a forintot. Burány Sándor, az Országgyűlés költségvetési bizottságának MSZP-s elnöke emlékeztetett: a szocialisták 265 forintos euró- és 185 forintos svájcifrank-árfolyam mellett adták át a kormányzást, és ha most is ez lenne az árfolyam, akkor szükségtelen lenne a devizahiteleseket mentő csomag jó része.

A Jobbik elégedett azzal, hogy a kormányzat legalább részben elindult "a Jobbik által meghatározott nyomvonalon", ugyanakkor ez csak részeredmény, hiszen például a kamatkockázat tekintetében nem sikerült kezelni a helyzetet - nyilatkozta Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese. Az ellenzéki politikus ugyanakkor felháborítónak nevezte, hogy a forintosítási törekvésekkel kapcsolatban továbbra is őszi tervekről hallani. Úgy fogalmazott: a kormányzat ne a nyaraláson törje a fejét, ne a bankszövetséggel tárgyalgasson, hanem azonnal kezelje a helyzetet.

Az LMP helyesli a devizahitelek ügyében bejelentett lépések irányát, de úgy értékeli, hogy a kormány legalább négyéves késésben van - reagált Schiffer András, az ellenzéki párt társelnöke. Azt mondta: a Kúria döntését követően néhány órával az LMP politikusai benyújtottak egy javaslatot a tisztességtelen árfolyamrésből származó veszteség visszatérítésére. Véleménye szerint a Fidesz megtehetné, hogy ezt az indítványt sürgősséggel tárgysorozatba veszi, majd el is fogadja.

Az Együtt-PM álláspontja szerint a kormány a bejelentett csomaggal ismét nem az alapproblémát kezeli, nem oldja meg azt a társadalmi válságot, amelyet a kabinetnek a forintot 2010 óta folyamatosan gyengítő, rossz gazdaságpolitikája okozott. Azt írták, hogy ami történik, az kapkodás, "minden korábbi társadalmi partnerség felrúgása", mely a válsághelyzetet nem kezeli, csupán a Kúria döntésére ad egy egyoldalú és rossz választ.

A DK szerint a kormány felelőtlen gazdaság- és árfolyam-politikája tette tönkre a devizahiteleseket. Varju László, a Demokratikus Koalíció (DK) pártigazgatója az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy vélekedett: a devizahiteleseket mentő javaslat iránya ugyan helyes lehet, de egy törvény megalkotása nem elégséges; erősíteni kell a forintot, vissza kell szerezni a befektetők bizalmát.

Az MTI által megkérdezett elemző szerint jelentős terhet jelent majd a bankszektor számára a devizahiteles mentőcsomag. Gyurcsik Attila, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője szerint arra van esély, hogy az árfolyamrést viszonylag rövid időn belül visszakapják a lakossági devizahitelesek. Számításaik szerint az árfolyamrés visszafizetése 50-60 milliárd forintos veszteséget okozhat a bankrendszernek, az egyoldalú kamatemelések visszafizetése pedig 400-450 milliárd forintos tételt jelenthet.

A bankok az árfolyamrés mielőbbi rendezésére törekszenek, indokolatlannak tartanák, ha a kedvezményes végtörlesztéssel élőkre is kiterjedne az új jogszabály, az elévülés szabályainak átírását pedig kockázatosnak tartják - reagált a Magyar Bankszövetség Varga Mihály bejelentésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Varga Mihály az RTL-re küldi a NAV-ot

A miniszter szerint felmerül a gyanú, hogy a társaság pusztán az adókedvezmény igénybevételének szándéka miatt hajtott végre egy ügyletet. Tovább olvasom