Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

DK: a kormány kártalanítsa a Malév utasait

Az Orbán-kormány "felelőtlensége tönkre tette, csődbe vitte a Malévot" - írta közleményében Varja László pártigazgató.
A Demokratikus Koalíció arra szólítja fel a kormányt, hogy kártalanítsa azokat, akiknek érvényes jegyük volt a Malév járataira - derül ki Varja László pártigazgató vasárnapi, az MTI-hez eljuttatott közleményéből.

A politikus arról ír, hogy az Orbán-kormány "felelőtlensége tönkre tette, csődbe vitte a Malévot", és úgy látja, hogy a jelek szerint folytatódik a "károkozás".

Hangsúlyozza, hogy a Malév február 3-i leállását követő időre még 750 ezer érvényes foglalás volt a légitársaság különböző járataira. Hozzáteszi, hogy a kormány 2 milliárd forint értékben vállalt garanciát azok kárpótlására, akiknek február 4-re, 5-re vagy 6-ra szól a jegye, illetve akik már elutaztak, és február 29-ig tértek volna haza egy Malév-járattal. Számításai szerint ez a 750 ezer érvényes foglalás mintegy 16 százalékát érinti, a fennmaradó, jóval több mint 600 ezer utas közül pedig a bankkártyával jegyet vásárlókat kárpótolják a pénzintézetek. A többiek "azonban aligha számíthatnak kárpótlásra" - írja Varju László.

Kiemeli azt is, hogy ez a kárpótlás is csupán a repülőjegyért kifizetett összeg visszatérítésére vonatkozik, holott az Európai Unió szabályai a járattörlések esetére rögzíti az utasok kártalanításhoz való jogát is. Véleménye szerint a társaság csődje miatt nem induló repülőjáratok jogi értelemben törölt járatoknak minősülnek.

A képviselő pártja nevében felszólítja Orbán Viktort, hogy "bóvlikormánya ne tetézze a Malév kapcsán elkövetett súlyos baklövéseit", hanem a kabinet kártalanítsa a jegytulajdonosokat, mert különben perek tízezrei indulhatnak el az állam ellen.

Rámutat: ebben az esetben a kamatokkal együtt lehet, hogy már az "új, demokratikus kormánynak, kell majd kifizetni a sok milliárdos összeget". Egyúttal azt is kéri a kormányfőtől, hogy a Malév kapcsán is "fejezzék be a visszafelé mutogatást", hiszen 2002 és 2010 között, ha nehéz körülmények között is, de működött a nemzeti légitársaság.

Olvasóink írták

 • 4. Együgyű 2012. február 12. 16:14
  „,,DK: a kormány kártalanítsa a Malév utasait"
  ,,A Demokratikus Koalíció arra szólítja fel a kormányt, hogy kártalanítsa azokat, akiknek érvényes jegyük volt a Malév járataira - derül ki Varja László pártigazgató vasárnapi, az MTI-hez eljuttatott közleményéből."
  Elég sötét lehet ez a Varja László pártigazgató, sokk pénzért? Miből kifolyólag legyen a kártalanítás? Mert ha a kormány kártalanítja a Malév utasait megint azt a népen kellene behajtani. Kérdem én? Miért nem kártalanít saját és párttársai vagyonából Varja László párt igazgató? Ez is egy politikai lózung? Vagy most a kormányon akar ütni egy kicsit? Azt ne higgye, senki a kormányt akarom védeni. Ennek ellenére sajnálom az összes károsultat! De kártalanítson már egyszer az eredeti tulaj (tulajdonosok) ha tudnak. Más kontójára meg ne akarjon már más kártalanítani. Van főnöke ennek a pártigazgató uracskának? Választ tudom!
  A Malév privatizációja megtörtént?
  Mindenkinek lehet más véleménye a demokrácia jegyében.
  OFF.”
 • 3. igazságkereső 2012. február 12. 16:00
  „A DK sem fog már meghülyülni, túl van a nehezén, ahogy olvastam a cikket!”
 • 2. bánki 2012. február 12. 13:47
  „Igazuk van !

  Természetesen a felelősök magánvagyonából! Gyurcsány, Oszkó, Bajnai és a kedvencem Orbán ! ( más fél év tökölés 150 milliárd forintunkba került eddig )”
 • 1. lukrecia 2012. február 12. 13:15
  „Oszkó Wizz Airban betöltött szerepe másodlagos. Na és Bajnai nevét is egyre többet lehet hallani az ügyben.
  A Malév privatizációja megtörtént, hiszen 90 -ben már ezt is felvették a privatizálandó állami vállalatok listájára. A trükkök folytatódnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: a magyar oktatáspolitikán nem Brüsszel kedvéért kell változtatni

Az MSZP szerint Hoffmann Rózsa és Orbán Viktor oktatáspolitikája Magyarországgal és magyarokkal megy… Tovább olvasom