Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Doncsev: a kormány kiemelten kezeli a családtámogatási rendszert

A kormányzat rövid távú, középtávú és stratégiai dimenzióban kívánja megvalósítani a családok megsegítésére elindított programjait.
A kormány kiemelten kezeli a családtámogatási rendszer hatékonyságának folyamatos növelését - mondta Doncsev András, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Fidesz által a kormányzati eredmények bemutatására indított országos konferenciasorozat első állomásán pénteken Nyíregyházán.

Az államtitkár a Magyarország jobban teljesít című fórumot megelőző sajtótájékoztatón elmondta: a kormányzat rövid távú, középtávú és stratégiai dimenzióban kívánja megvalósítani a családok megsegítésére elindított programjait.

Rövid távon elsősorban a legszorosabb értelemben vett szociális támogatási intézkedésekre kell gondolni, amelyekkel a családok mindennapi életét szeretnék segíteni, terheiket pedig csökkenteni - hangoztatta Doncsev András. Az államtitkár közlése szerint a középtávú stratégia a családok gazdasági helyzetének megerősítésére, a hosszú távú pedig a demográfiai és népesedési problémákra kínál megoldást.

A család fogalma a kormány nézete szerint nem pusztán ideológia, hanem valós, a mindennapi életben tevékenykedő csoport, amely messze az ideológiák felett áll - mutatott rá Doncsev András. Hozzátette: a kormány akkor cselekszik helyesen, ha éppen azokat a csoportokat erősíti meg, ahol a problémák leginkább tetten érhetők, és ott igyekszik megoldást találni. Ennek szellemében a kormány bevezette a családi adózást, és ezzel 2011-ben 2012-ben is mintegy 180 milliárd forintot hagyott a családi kasszákban.

Az államtitkár fontos döntésnek nevezte a gyermekgondozási segély három évre történő visszaállítását, hozzátéve, hogy azt még a szocialista kormány csökkentette két évre. Csak ez az intézkedés egy átlagos magyar család számára 300 ezer forintos többletbevételt jelent - hangoztatta.

Doncsev András a rövid távú kormányzati intézkedésekhez sorolta a nevelőszülői hálózat jogszabályi megerősítését, a családtámogatási ellátások összegének emelését, valamint a devizahitelek csapdájába került családok kimentését. Hangsúlyozta: a végtörlesztés, az árfolyamgát és a devizahitelek forintra történő átváltásának lehetőségeivel, illetve ezek valamelyikével 320 ezer család élt idáig.

A rezsicsökkentéssel január óta csaknem négymillió magyar háztartásban csökkent tíz százalékkal a villany, a gáz és a távhő díja, júliustól pedig újabb tízszázalékos csökkenés várható a víz-, a csatorna-, a szemétszállítási és a kéményseprési díjakban - erősítette meg Doncsev András.

A középtávú intézkedésekről szólva a munkahelyvédelmi akcióterv elindítását, a számos nagyberuházás állami támogatását nevezte fontos lépésnek az államtitkár.

Az elmúlt időszak népesedési adatai igazolják a családbarát fordulat sikerét, 2012-ben nőtt az élveszületések és a házasságkötések száma, miközben kevesebb lett a felbomlott házasság - fogalmazott Doncsev András. Hozzátette: 2010 óta csökkent a halálozások és a terhességmegszakítások száma is.

A megyeháza nagytermében, mintegy kétszáz érdeklődő előtt megtartott konferencián részt vett Vinnai Győző megyei kormánymegbízott és Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), a nyírségi nagyváros polgármestere is.

A Magyarország jobban teljesít című, június végéig tartó konferenciasorozat keretében a Fidesz választókerületi elnökeinek meghívására miniszterek és államtitkárok látogatnak el az ország tizenegy pontjára, és beszámolnak egyebek között a nyugdíjasok, a nők, a devizahitelesek és a fogyatékossággal élők érdekében hozott lépésekről, a földvédelemről, valamint a gazdasági függetlenség kialakításáról.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: az összes kormánypárti politikus hozzátartozója mondjon le a trafiknyitásról

Az MSZP miskolci szervezete pénteken közölte az MTI-vel: nem tudják elfogadni Nánási-Kocsis… Tovább olvasom