Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 4°C Még több cikk.

Döntött a parlament: bevezetik a pénzügyi tranzakciós illetéket

A 249 igen szavazattal elfogadott törvény 2013. január 1-jétől lép hatályba.

Döntött a pénzügyi tranzakciós illeték bevezetéséről a parlament, a fizetési kötelezettséget az eredeti tervekkel ellentétben a Magyar Nemzeti Bankra (MNB) és az államkincstár pénzügyi műveleteire is kiterjesztve.

A hétfőn 249 igen szavazattal, 94 nem ellenében elfogadott törvény alapján - amelyet a kormánypártok támogattak, az ellenzék pedig egységesen elutasított - 2013. január 1-jétől illetéket kell fizetni az átutalások, a beszedések, a postai csekkbefizetések, a készpénzkifizetések és -átutalások, valamint a készpénzfizetésre szóló csekkek beváltása után. Illeték terheli a legfeljebb kéthetes lejáratú jegybanki értékpapírok kibocsátását, továbbá az egynapos és a legfeljebb kéthetes lejáratú jegybanki betétlekötést is.

Nem kell tranzakciós illetéket fizetni a banki készpénzbefizetés, továbbá a bankközi és az értékpapír-piaci műveletek után. Szintén nem illetékkötelesek az egy szolgáltatónál végzett, számlák közötti fizetési műveletek, ha a fizető fél és a kedvezményezett ugyanaz, és nem terjed ki az illeték hatálya a hitelek és a kölcsönök folyósítására sem.

A tranzakciós illeték mértéke fizetési műveletenként legfeljebb hatezer forint, ha azonban az illeték alanya az MNB, a posta vagy a Magyar Államkincstár, mértéke az illetékalap egy ezreléke, felső korlát nélkül. Kivétel, hogy egynapos lejáratú jegybanki betét elhelyezésekor az illeték mértéke 0,01 százalék lesz.

Az illetéket átutalás, beszedés és készpénzkifizetés után a fizető fél pénzforgalmi szolgáltatójának, készpénzátutalás esetén az azt teljesítő pénzintézetnek, postai csekkbefizetésnél a Magyar Posta Zrt.-nek, a készpénzfizetésre szóló csekk beváltása után a kibocsátó számlatulajdonos szolgáltatójának kell megfizetnie.

A jegybanki értékpapír-kibocsátás és betételhelyezés után az MNB köteles az illetékfizetésre.

A törvény szerint az illeték alanya számlakivonaton tájékoztatja ügyfelét a megállapított teher összegéről. Az illetéket a pénzforgalmi szolgáltatónak havonta, a teljesítési napot követő hónap huszadik napjáig kell befizetnie.

Az abból származó bevétel a központi költségvetést illeti meg.

A pénzügyi tranzakciós illeték ötlete a Széll Kálmán-terv új változatában jelent meg először. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az illetékről szóló törvényjavaslat benyújtását májusban azzal indokolta, hogy a költségvetési hiánycél tartásához pótlólagos intézkedések szükségesek. E költségvetési korrekciók egyik eleme a tranzakciós illeték, amely - a tárcavezető indoklása szerint - illeszkedik ahhoz az adópolitikai célkitűzéshez, hogy a munkát terhelő közterhek aránya csökkenjen, a forgalmi és fogyasztási adók szerepe növekedjen az adórendszerben.

A miniszter akkor további érvként említette, hogy az illeték rendkívül széles adóalapot terhel, így alacsony mérték mellett is jelentős költségvetési bevételt eredményez. Matolcsy György részletes indoklásában ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a tranzakciós illeték hatálya nem terjed majd ki a jegybankra és a kincstár pénzügyi műveleteire.

Ez a koncepció azonban megváltozott, miután a kormány a munkahelyvédelmi akcióterv részét képező háromszázmilliárd forintos tehercsökkentés nagy részét a tranzakciós illetékből fedezné: száz-százmilliárd forintot várva attól, hogy a fizetési kötelezettséget a jegybankra és az államkincstár pénzügyi műveleteire is kiterjesztik.

A jövő évi költségvetési törvényjavaslat 283 milliárd forint bevétellel kalkulál az illetékből, a nemzetgazdasági miniszter azonban korábban közölte: a Magyar Bankszövetséggel folytatott egyeztetések eredményeként - a hatezer forintos plafon miatt - 140 milliárd forintos tranzakciósilleték-bevétellel számolnak 2013-ban, miközben az államkincstártól és az MNB-től 240 milliárd forint érkezhet az illeték kiterjesztése miatt. A kabinet így összesen 380 milliárdos bevételt irányoz elő.

Simor András jegybankelnök időközben arról tájékoztatott: a nemzeti bank nem tervezi az illeték továbbhárítását, mert az 2,5 százalékpontos alapkamat-csökkentést jelentene. Ugyanakkor értelmezhetetlen, veszélyes és jogellenes javaslatnak minősítette, hogy a jegybankra is tranzakciós illetéket vetnének ki. Mint mondta, ez nem jelent tartós bevételt, hiszen azt a csaknem százmilliárd forintos veszteséget, amelyet a nemzeti bank kénytelen elszenvedni jövőre, a költségvetésnek egy évvel később meg kell térítenie.

Varga Mihály tárca nélküli miniszter kedden a köztelevízióban arról beszélt, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió tárgyalóküldöttségével folytatott megbeszéléseken a tranzakciós illeték ügye is elő fog kerülni. A kormány álláspontjáról azt mondta: inkább az volt a furcsa, hogy eddig, miközben a bankok nagy része fizetett bankadót, a jegybank kimaradt ebből, ezért a kincstár és a jegybank bevonása helytálló kezdeményezés.

Balog Ádám, a nemzetgazdasági tárca adóügyekért felelős helyettes államtitkára pedig arról beszélt, a következő hetekben dől el, hogy a Magyar Államkincstár által befizetendő illetéket a kincstár hogyan fogja az egyes költségvetési szervekre átterhelni.

Olvasóink írták

 • 20. NP1 2012. július 10. 13:33
  „öregvegyész 2012.07.10. 10:24

  "NP1 azt hiszem mindegy milyen néven kell fizetni. Te nagyon gazdag és párti lwhetsz., de kevés ember tud így gondolkodni-Mondhatnám azt is ilyen örömködő bérenc módjára." - gondolom 3 másodpercnél több időt az általam írottak értelmezésére nem fordíthattál.
  Az irónia (ha oly sekélyes is mint az enyém) azért általában érthető - már akinek.....”
 • 19. NP1 2012. július 10. 13:25
  „Moon 2012.07.10. 07:24

  "Kedves 10. NP1!
  Akkor nagy sajnállak!
  Mit nem lehet ezen érteni?" - mondjuk az iróniát.......”
 • 18. 3ikutas 2012. július 10. 11:28
  „4. Francois 2012.07.09. 19:56
  Lehetne nemet mondani is az orvosnak, hogy ugyan is ilyen dolgokhoz nem adja a nevét!!!!!!!!!!!!Egyébként meg saját maguknak köszönhetik, mert amíg a borítékban lévő összegekért bárkit rokkanttá nyilvánítottak minden szankció nélkül, addig nem volt semmi gond a részükről, most csak azt kell vissza csinálni amit akkor elbaltáztak. Csak ezért már nincs boríték!!!!!!!!!!!!!!”
 • 17. cselac 2012. július 10. 10:47
  „Tegnap grécizsóti műsorába belenéztem, egy ""énúgyútálomafidesszet" kisnyugdíjas azon háborgott, hogy csökkentik a nyugdíjakat, meg, hogy tranzakciós illeték, ilyesmi. Kb. 10 percig beszéltette Zsótika. A hívás ára 291 Ft+Áfa volt percenként.”
 • 16. öregvegyész 2012. július 10. 10:24
  „NP1 azt hiszem mindegy milyen néven kell fizetni. Te nagyon gazdag és párti lwhetsz., de kevés ember tud így gondolkodni-Mondhatnám azt is ilyen örömködő bérenc módjára.”
 • 15. ossian33 2012. július 10. 09:22
  „12. balihoho 2012.07.10. 08:01

  A többkulcsos adó nem ösztönöz a több munkára,... nem érdemes hajtani .... mintha az keresne többet, aki többet dolgozik :)))))))))))”
 • 14. lukrecia 2012. július 10. 08:51
  „Való igaz az egykulcsos adó az egyik legjobban elhibázott Fidesz döntés. Érződik belöle a liberális vonulat, hiszen az összes szadeszos is ezt akarta. Na a Fidesz megcsinálta:)) Összetartás pártokon átívelően. Nagykoalíció !!!
  Egyébként a többkulcsos adó is csak akkor jó , ha megfelelően alakítják ki a sávokat, amúgy meg semmit nem ér.
  A nagyjövedelmúek fizetését nem szabad érzékeny kormányunknak bántania.
  A nyári parlamenti szünetben még javadalmazást sem kér egyik ország parlamentje.”
 • 13. katika75 2012. július 10. 08:27
  „Miért is nem lepődök meg...?”
 • 12. balihoho 2012. július 10. 08:01
  „Ezt is, mint a többi plusz adót, járulékot, az egykulcsosnak köszönhetjük! Valamivel, valamilyen módon, pótolni kell a kiesett bevételt. Ezek aztán, a pénzügyi nemzeti bűvésszel, jól átverték a népet, az adó csökkentés, és a családok terheinek csökkentése, mesével!”
 • 11. Moon 2012. július 10. 07:24
  „Kedves 10. NP1!
  Akkor nagy sajnállak!
  Mit nem lehet ezen érteni?”
 • 10. NP1 2012. július 10. 06:19
  „Nem értem a fölháborodást.
  Ez nem adó, hanem illeték, tehát nem is megszorítás......”
 • 9. öregvegyész 2012. július 10. 00:07
  „Nem tehenet, meg kecskét kell tenyészteni, hanem disznót, nyulat,kutyát,,macskát.,patkányt,mert több csöcse van, csak nehezebb megfejni. Szóval szopni fogunk!”
 • 8. ossian33 2012. július 09. 22:07
  „1. Francois 2012.07.09. 16:16

  No, hát örülj ennek a jó melegnek, legalább ingyen melegszünk!! :(”
 • 7. h65535 2012. július 09. 21:47
  „Röviden: A jó prostituált anyjukat!”
 • 6. roxper 2012. július 09. 21:06
  „Majd ez eu eltörölteti és kitalálnak helyette egy másik baromságot, így működik ez a nemzetellenes kúrmány!”
 • 5. Power 2012. július 09. 19:57
  „A tranzakciós adó csepp a tengerben a visszamenőleg elvett nyugdíjakhoz képest.”
 • 4. Francois 2012. július 09. 19:56
  „Tisztelt: 3. Ebgondolat
  Csak halkan jegyezném meg. Jó néhány orvos ismerősöm ebben a rokkant felülvizsgálati eljárás elbírálója, érdekes a statisztika amíg 100 emberből 99 magyar akitől megvonják, addig 1 darab a kisebbségi!!!!! Nem érdekes dolog????!!!! Sem megerősíteni, se cáfolni nem akarták hogy központi nyomásra nem nyilvánítsák a kisebbséget"roma" munkaképesnek!”
 • 3. Ebgondolat 2012. július 09. 18:07
  „Érdekes volt, hogy két fülkeforradalmár (pálfi istván és a nyugdíjmentő selmeci gabriella) is valami Kórozs nevű MSZP-sel foglalkozott, aki mengeléhez hasonlította a rokkantfelülvizsgálati eljárást.
  selmeci külön kiemelte, hogy az ilyen embereket ki kell zárni a közéletből. sajnos a fülkeforradalmárok hitelességét nagyban rontja, hogy amikor a parlamentben egy toprongy, bizonyos wittner mária azt találta mondani, hogy "Horn gyula miért nem tud már meghalni", a fülkeforradalmári bagázs, (köztük a két fentebb nevezett) mélyen hallgatott, elhatárolódásnak nyomát sem lehetett felfedezni! Így nem is igazán hihető jelenlegi "felháborodásuk".”
 • 2. tótkomlósi 2012. július 09. 17:25
  „1. Francois 2012.07.09. 16:16

  Teljesen jól látod a kérdést!
  Ezt ma magyarországon meg lehet tenni büntetlenül!
  Ha az mszp kormány maradt volna, akkor ugyan ez a fidesz ennek a tized részét sem engedte volna bevezetni!

  Lehet, hogy csak én vagyok a hülye?”
 • 1. Francois 2012. július 09. 16:16
  „"Tehát ha jól értem: Dolgozok, kapok fizetést, ebből befizetem a személyi jövedelemadóm és a járulékaim. Ezen kívül majd fizetem a tranzakciós adót is. Aztán elmegyek az automatához leveszem a fizetésem, és fizetek egy újabb tranzakciós adót. Bemegyek a boltba vásárolok, befizetem ezek után a forgalmi adót. Ja, meg a csipsz adót...... már ...majdnem el is felejtettem. Teszem azt autóval megyek, akkor kell tankolni is, tehát befizetem a literenkénti 120 forintos jövedéki adót, és azt az áfát amit a jövedéki adóval megdobott nettó benzin ár után fizetek. Ergó adózok az adó után... Valamint befizetem a súlyadót, meg a baleseti adóval terhelt kötelezőmet. Mondjuk modern ember vagyok telefonálok, internetezek, majd hónap elteltével megjön a csekk, amit ugye a telefon -és internet adóval terhelnek, és mikor a postán befizetem a csekket, még akkor is fizetem a tranzakciós adót. Miért érzem úgy, hogy át vagyok basz.......a?

  <moderálva> Miniszterelnök úr!

  Legalább egyszer válaszolna a kérdésemre..."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felfüggesztett börtönt kér az ügyészség Molnár Gyulára

Felfüggesztett börtönt és pénzbüntetést kért az ügyészség hivatali visszaélés miatt Molnár Gyula… Tovább olvasom