Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Döntöttek: megtiltották a játéktermek és az elektronikus kaszinók üzemeltetését

A parlament keddi döntésével megtiltotta a játéktermek és az elektronikus kaszinók üzemeltetését, pénznyerő gépek így csak játékkaszinókban működtethetők a jövőben.
Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter hétfőn nyújtotta be előterjesztését, amelyet 238 igen szavazattal, egy nem és nyolc tartózkodás mellett, kivételes sürgős eljárásban kedden délelőtt már jóvá is hagyott az Országgyűlés. A jelenlévő kormánypárti és jobbikos képviselők igennel voksoltak, a szocialisták - a jobbikos Szilágyi Györggyel együtt - tartózkodtak, az LMP nem vett részt a szavazásban, az egyetlen ellenszavazatot az MSZP-s Juhász Ferenc adta le.

MSZSZ: 40 ezer ember veszíti el a munkahelyét

A nyerőgépek üzemeltetésének betiltásával a szerencsejáték szövetség tagjainak, 1200 magyar vállalkozónak legkésőbb hétfőig negyvenezer embert kell elküldenie az állásából; a parlament keddi döntésével a nyerőgépipar dolgozói számára megkérdőjeleződött a jogállamiság Magyarországon - közölte Schreiber István, a Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSZSZ) elnöke.

Úgy fogalmazott: "a magyar Országgyűlés kormánypárti képviselői a nyerőgépek betiltása mellett ma megszavazták negyvenezer becsületes munkavállaló munkanélkülivé tételét, közel kétszázezer családtag megélhetésének elvesztését".

A szövetség szomorúan tapasztalja, hogy a magyar kormány "homályos érveléssel", egy tollvonással szüntet meg egy ágazatot, holott a nyerőgépiparág huszonegy évig volt komoly pillére a magyar gazdaságnak - áll az elnök közleményében.

A piaci szereplők különböző jogcímeken évente 70 milliárd forintot fizettek be a költségvetésbe. Ebben a gazdasági és pénzügyi helyzetben ezért az elnök aligha indokolhatónak nevezi a kormányzati lépést, hiszen az MSZSZ szerint az online szerencsejáték megadóztatása ezt a kieső tételt nem pótolja.

Schreiber István kiemelte: érdemi indoklás hiányában csak találgatják a "szakma kivégzésének okát", hiszen nincs egy hónapja, hogy a nemzetgazdasági tárca bizakodó hangú közleményben számolt be arról, hogy a következő hónapokban új alapokra helyezve felpöröghet a piac, elindulhat a szerveralapú pénznyerőautomata-üzemeltetés, aminek minden jogszabályi háttere adott volt.

Most azonban nemzetbiztonsági kockázatot, maffiózókat emlegetnek, holott a legszigorúbban szabályozott és ellenőrzött iparág tagjairól van szó - fogalmazott. A NAV (korábban az APEH) Szerencsejáték Felügyeleti Főosztálya évente átlagosan 15.000 ellenőrzést végzett a pénznyerő automata szektorban és az összes ellenőrzésnek csupán 3 ezrelékében találtak törvénysértést. Ez az adat pedig bármely ágazatnak a becsületére válna - emelte ki az elnök, aki a vádakat a vállalkozók és a munkavállalók nevében egyaránt visszautasítja.

Schreiber István szerint lényeges kérdés, hogy miért hoztak tavaly novemberben törvényt az új típusú üzemeltetési formáról, emelték ötszörösére a játékadót, és adták ki júniusban a jogszabály végrehajtási rendeletét, befektetésre biztatva mindenkit. Miért nem lehetett már akkor meghozni a mostani döntést - mielőtt vállalkozásokat lovallnak bele olyan beruházásokba, amelyek nem térülhetnek meg? Felteszi azt a kérdést is: ha a "Fidesz krédójával" ellentétes a szerencsejáték, akkor az online szerencsejáték, amelyet több országban betiltottak, miért nem az.

A szabályozás alapján pénznyerő automata a továbbiakban csak játékkaszinóban működtethető, máshol - így például vendéglátóhelyeken - nem üzemelhetnek játékgépek.

A törvény a kihirdetését követő napon életbe lép, a pénznyerő automata üzemeltetésére korábban kiadott, illetve a játékterem-engedélyek hatályukat vesztik. A szerencsejáték-szervezők tizenöt napon belül kötelesek leadni őket az adóhatóságnak.

A kormány hétfői rendkívüli ülésén döntött a pénznyerő játékautomaták működtetésének szinte teljes tilalmáról. Lázár János államtitkár azt mondta: a korábbi intézkedések csak részben érték el azt a célt, hogy a leghátrányosabb helyzetben élők ne dobálják játékgépekbe a pénzüket, másrészt "súlyos nemzetbiztonsági kockázatok" is felvetődtek a szerencsejáték-iparban érdekeltek tevékenységével kapcsolatban.

Az előterjesztés indoklása szerint a játéktermek és az elektronikus kaszinók üzemeltetésének tilalmával jelentősen csökken majd a szerencsejáték kedvezőtlen hatásait elszenvedők köre. Az indoklás utal arra, hogy a pénzügyi kiadások mellett a játékgépezés sokaknál egészségügyi, pszichés zavarokat és károkat okoz, ebből adódóan költségvetési többletkiadással is jár az egészségügyi és a szociális ellátórendszerben. A függőség miatt a társadalom számottevő részében gyakoribbak egyes köznyugalom, élet és testi épség, valamint vagyon elleni, illetve gazdasági bűncselekmények - állapította meg az előterjesztő igazságügy-miniszter.

A törvény a továbbiakban kizárólag játékkaszinókban engedélyezi a pénznyerő gépek működését.

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János hétfői parlamenti expozéjában ezt azzal indokolta: kizárt, hogy "a szerencsejátéktól védendő társadalmi csoportok buszokat szervezve felutazzanak" Borsod, Szabolcs vagy Csongrád megyéből a mindössze három, koncessziós joggal rendelkező elitkaszinó valamelyikébe, hogy ott dobáljak pénzüket a játékgépekbe. Az államtitkár azt mondta: meggyőződésük, hogy a kaszinózás csak a jómódúak szórakozása lehet, az említett elitkaszinókat pedig elsősorban külföldiek látogatják.

Lázár János a kormánydöntésről beszámoló sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy a kieső költségvetési bevételeket, nagyságrendileg 20-30 milliárd forintot az online szerencsejáték megadóztatásából pótolnák. A nem helyhez kötött szerencsejáték szabályozásának kidolgozásával Navracsics Tibort bízta meg Orbán Viktor kormányfő.

Arra a kérdésre, hogy miért kell ilyen sürgősen - két nap alatt - megtárgyalni a javaslatot, az államtitkár úgy válaszolt: nem lehet hónapokon keresztül vitázni a témáról, mert félő, hogy felpuhulnak a törvényhozás szándékai.

A parlament tavaly szeptemberben a játékadó megemelésével igyekezett visszaszorítani a szerencsejátékokat. Lázár János - akkor még Fidesz-frakcióvezető - indítványára a pénznyerő automaták tételes adója november 1-jétől az addigi mérték öt-, illetve hatszorosával nőtt: havi 100 ezerről 500 ezerre, míg a játékkaszinókban üzemeltetett gépeké 120 ezerről 700 ezer forintra. Emellett bevezettek egy százalékos adót, amelyet a gépenkénti 900 ezer forint feletti - negyedéves - játékbevétel után kell megfizetni. Ennek mértéke 20 százalék lett.

A játékadó emelése megtizedelte a pénznyerő automatákat: a megnövelt adóteher miatt számuk a 2011-es 22 ezerről 2 ezerre csökkent.

A játékgépek üzemeltetésének szinte teljes tilalmáról szóló döntésre reagálva a Magyar Szerencsejáték Szövetség elnöke megdöbbenésének adott hangot. Schreiber István hétfőn súlyos tévedésnek nevezte, hogy a kieső adóbevételeket az online szerencsejáték bevételeivel pótolni lehetne, és arra kérte a képviselőket, ne szavazzák meg a módosítást.

Kitért arra is, hogy több mint ezer vállalkozás ölt pénzt abba, hogy - egy korábbi kormánydöntésnek megfelelően - áttérjen a szerveralapú játékgépek üzemeltetésére, de azokat most szintén betiltották. Emellett úgy foglalt állást, hogy az intézkedés negyvenezer munkavállaló és az általuk eltartott százötven-kétszázezer családtag kenyerét veszi el.

A nyerőgépiparral a parlament nemzetbiztonsági bizottsága is foglalkozott hétfőn. A testület meghallgatta a nemzetbiztonsági szolgálatok tájékoztatóját. A fideszes Gulyás Gergely szerint a zárt ülésen elhangzottak megerősítették a kormányzati előterjesztés indoklásaként megfogalmazott véleményeket. Az LMP-s Mile Lajos is úgy nyilatkozott, vannak olyan elemei a szektornak, amelyek nemzetbiztonsági kockázatokat rejtenek.

Pertársaságot alapítanak a szerencsejáték-szövetség tagjai

Pertársaságot alapítanak a Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSZSZ) tagjai - írta Schreiber István, a szervezet elnöke keddi közleményében.

Az elnök annak kapcsán közölte ezt, hogy a parlament keddi döntésével megtiltotta a játéktermek és az elektronikus kaszinók üzemeltetését, pénznyerő gépek így csak játékkaszinókban működtethetők a jövőben.

A nyerőgépiparág összes szereplője pertársaságot fog alapítani, hogy megpróbálják érvényesíteni jogaikat - közölte Schreiber István.

"Minden szintre el fogunk menni, ahol ezt a jogállam keretein belül megtehetjük, ha kell, az utolsó állomás Brüsszel és Strasbourg" - tudatta az elnök.

A közlemény szerint a parlamenti döntéssel az ágazat tagjai hatalmas károkat szenvedtek, több tízezer ember kerül utcára, több milliárd forint értékű eszközt, ingatlant veszítettek, több ezer vendéglátóhely fog bezárni.

Több milliárd forintos befektetések, beszállítói megrendelések lettek semmivé - olvasható a közleményben. Schreiber István kiemelte, hogy a vállalkozások közösen vizsgálják jogos kárigényük bejelentésének és megtérítésének lehetőségét.

Olvasóink írták

144 hozzászólás
 • 144. bánki 2012. október 04. 11:22
  „40 000 munkahely ?

  Megyék és ,,Judapest" 20 db !

  40 000/20 = 2000 Fő/megye

  64 település Csongrád megyében !

  31 fő / játékszenvedély/ település beleértve pl. Nagylak és Ambrózfalva ! !

  Bingó !!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 143. SP 2012. október 03. 22:30
  „Természetesen
  rossz, ha valaki elveszti a munkáját és váltani kell.

  De
  az előző rendszerben,
  amikor tömegesen zártak be üzemeket, gyárakat, mezőgazdasági termelőegységeket,
  a munkás osztály az utcára került, amikor megalapozták ezzel a mai eladósodást, a válságot,a mai helyzetet, akkor nem volt a dolognak ekkora vízhangja.

  A játékterem, a nyerő hely,
  valójában az oda betérőnek vesztő hely. Az átverés helye.”
 • 142. kormoska 2012. október 03. 21:14
  „Most nyilatkozta a tv-ben az egyik nagyeszű,hogy TUDTÁK:Több ezer ember veszti el megélhetését.
  Viszont sokkal több pénz kerül a családi kasszába.Lemondanak az adóbevételről,mondván beszedik máshonnan!
  Hol élnek ezek?(Sajnos itt közöttünk).Ezernyi más lehetőség van,hogy elverjék a játékfüggők pénzüket....,meg is fogják találni.
  Bezzeg a valódi problémákhoz,az egykulcsos adóhoz és a tehetősek vagyonadójához nem nyúlnak.Nekik marad pár állami kaszinó Pesten.”
 • 141. bambulla 2012. október 03. 20:32
  „Francois
  te aztán sokat tudsz erről a kft-ről
  mi ez a személyeskedés?
  valami általános rosszindulat?”
 • 140. Olvasóka 2012. október 03. 20:20
  „Az itteni éljenzőknek kívánom, hogy a munkáltatójuk cserélje le őket egy megszűnt játékterem dolgozójára! Akkor nekem sem lesz semmi bajom a törvénnyel.
  Már látom lelki szemeim előtt, hogy az eddig szenvedélybeteg gépezők mától jó útra térnek, most már csupa hasznos dologra költik a pénzüket.....ugye nem gondoljuk komolyan??? A prostitúció tiltásával megnövekedett az apácák száma???
  Megint több munkanélküli, megint több megy el segélyre és átképzésre...
  A kieső Szja-t és az eddig befolyt adót a gépek után ki fogja befizetni?”
 • 139. Francois 2012. október 03. 19:58
  „A mag....m kft nem szedte össze csak a gépeit , a többi vállalkozó korrektűl begyűjtötte még tegnap! Igaz a fentnevezett kft-nél ez nem meglepő, a legtöbb vissza élés, lefizetés, gép manipulálás náluk volt! :) :D Kíváncsi vagyok mikor szedi össze őket!”
 • 138. Jericho 2012. október 03. 15:59
  „132. mivan?
  Az állam nem működtet kaszinót, hanem kiadja koncesszióba. Ha nagyon közel ülsz a tűzhöz, indulj a pályázaton, hátha Te nyersz. Esélyed van! O.”
 • 137. millerlite 2012. október 03. 13:37
  „okos döntés,már éppen ideje volt.”
 • 136. kumisz 2012. október 03. 12:54
  „Azonnal tíltsák be a bankokat, sok ember és család odafizeti az összes pénzét!”
 • 135. mur 2012. október 03. 12:50
  „Én a politikusokat szüntetném meg mert azoknak nagyobb romboló és nemzetkockázata van!”
 • 134. macs 2012. október 03. 12:20
  „Igaz, hogy a játékgépek sok család életét nehezítették meg, de szerintem sokan, akik játszottak, azok között sokan szenvedélybetegek. Nagyfokú naivitás arra gondolni, ha a gépek eltűnnek, megoldódik a probléma. Gondolom hallottatok már a szesztilalomról, az se oldott meg semmit, max. életre hívta a maffiát, illetve megalapozott jó néhány nagy vagyont.
  Vannak online játékok, otthon a számítógépén is el lehet játszani a család pénzét. :-(”
 • 133. DMagóg 2012. október 03. 12:12
  „A telefonálást is meg kell szüntetni, mert vannak családok amelyek erre szórják el a pénzüket!”
 • 132. D95 2012. október 03. 11:22
  „nalunk volt ugy hogy a honap vegen nem angyon volt mit enni mert el lett gepezve a penz. aztan meg lattam jonehany csaladot akik emiatt mentek tonkre.
  eljen eljen”
 • 131. mivan? 2012. október 03. 09:11
  „Na, nem az a baj, hogy megszüntették hanem ahogy. Erről ennyit. Másik személyes véleményem, hogy mikor ezt a sukoró ügyet elkezdték firtatni, majd hirtelen leszálltak az ügyről már akkor megmondtam, hogy EZEK akarják megépíteni. Ugye tisztességes fideszesek ha az állam működteti a kaszinót az már jó???!!! Ugye???”
 • 130. bambulla 2012. október 03. 08:44
  „kontrapista
  ha teremtett volna 100.000 munkahelyet a 2/3-os Fidesz akkor nem fájna az átlagember feje, hogy leépítések vannak
  gyárak, üzemek, boltok, üzletek, vendéglátó egységek zárnak be
  leépítés a közszférában illetve most a nyerőgépes cégeket szüntetik meg
  ez kb 100.000 munkanélkülit eredményez
  csinálja ha van más alternatíva, de nincs
  akkor ez most mivel lesz jobb ???
  és honnan tudod, hogy nem valami "havernak" kellett megtisztítani a terepet a szerencsejáték üzletágban és semmi köze ahhoz amit mondanak
  mert azért valljuk be
  nem hiszem, hogy Lázár otthon az ágyában forgolódik, hogy mi lenne egészségesebb a magyar nemzet és mi lenne jobb az átlag magyar embernek
  a gyógyszerek árát felemelik, pont azokat amiket sokan szednek
  ha segíteni akar akkor azok árát ne emelje fel a "tisztelt" kormányunk”
 • 129. kontrapista 2012. október 03. 07:46
  „127.spéci71
  "minek kellett már megint belepofázni a görény kormánynak mindenbe ? mindenki odaszórja a pénzét, ahova akarja "
  Ezek szerint a te segélyed is odavándorolt, míg a családod nélkülöz ?
  p.s.
  A kormány ott tévedett, hogy ezt a döntést nem alkalmazta már két évvel ezelőtt !”
 • 128. Thimotheus79 2012. október 03. 07:02
  „116. X_Y 2012.10.02. 17:52
  <moderálva>
  Ui.: :)”
 • 127. Jozsoci 2012. október 03. 05:04
  „108. SP
  Helyes! De a 65 éven felülieknek legyen ez is ingyenes!”
 • 126. spéci71 2012. október 02. 23:23
  „minek kellett már megint belepofázni ennek a görény kormánynak mindenbe?mindenki odaszórja a pénzét,ahova akarja,de az nagyon dúrva,hogy már megint,a tetű-kizsámányoló kormány miatt,mennyi család megy tönkre,mert elvsznek a munkahelyek!!! hajdanán volt demokratikus ország,ma már ,kizsákmányoló-zsarnok kormányzás működik,és azon a jogcímen,hogy fojtsuk meg a magyarokat,minden áron!!!szépek vagytok,tetű kormány,márcsak a gödörbe kellene lökni benneteket,az ólom után,nagyon megértetek már rá!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 125. X_Y 2012. október 02. 22:47
  „125. SP 2012.10.02. 21:47

  Harmadik igaz történet:

  Volt aki elhitte amit a kormány egy éve mondott..

  Na ő már sokadmagával munkanélküli

  A kormány "közéjük állt" és megkeseríti mindannyiuk életét...”
144 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb adócsomag kerül hamarosan az Országgyűlés elé

A kormány újabb, mintegy háromszáz paragrafusból álló adócsomagot készít - derül ki az origo.hu birtokába jutott előterjesztés-tervezetből. Tovább olvasom