Délmagyar logó

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

Drága a szegények eledele

Uniós csatlakozásunk első nagy vesztesei a burgonyatermelők lehetnek. A hazai gazdák az olcsóbb külföldi áruval nem tudják felvenni a versenyt. Az EU-ban nincs külön szabályozás, tisztán a piaci viszonyok érvényesülnek.

A burgonyatermesztés az egyik olyan mezőgazdasági ágazat, amely az európai uniós csatlakozásunk miatt hátrányba kerülhet. A megyében a Sopronhorpács, Und és Zsira határolta háromszögben nagy hagyománya volt a burgonya termesztésének. – A termőterület évek óta csökken, és a közeljövőben sem várható növekedés – mondja Dorogi Árpád, a zsirai GSD Agrárprodukt Kft. ügyvezető igazgatója. – Volt olyan évünk, amikor nyolcvan hektáron is termeltünk étkezési és vetőburgonyát, idén csak 50 hektáron van termesztés. Jövőre pedig ennél is kevesebbet tervezünk.

Nincs szabályozás

A csökkenés okairól az ügyvezető kifejtette: az unióban a burgonya termőterülete és átvételi ára nincs szabályozva. Tisztán a piaci viszonyok érvényesülnek. A hazai gazdák nem, vagy nagyon nehezen tudják felvenni a versenyt például az olcsóbb németalföldi burgonyával. A vámhatárok megszűnésével jelentős mennyiségű krumpli érkezett és érkezik folyamatosan Hollandiából, ezért a hazai boltokba olcsóbban kerülhet a burgonya, mint eddig. Magyarországon rosszabbak a természeti adottságok és a hozamok is lényegesen alacsonyabbak. Ez magasabb önköltséggel jár, s így a Nyugatról érkező termékek visszaszoríthatják a hazai termelést, különösen a vetőmag, de az étkezési burgonya esetén is.
– Azt tapasztalom, hogy az unió az újonnan csatlakozó országokban piacot lát. A hazai kereskedők és a nyugati exportőrök készülnek az új tagországok burgonyaellátására – jegyzi meg Dorogi Árpád. – Védővámok nélkül a külföldi árak a szállítási költséggel együtt is versenyképesebbek a hazai termelői áraknál. Feltételezhető, hogy a piac és a nagyobb áruházláncok ki is használják ezt a lehetőséget. Ez pedig a hazai termelés csökkenését vonja maga után.

Boltban olcsóbb

Zsira határában épp a földeken dolgozik az undi Balogh Lajos, aki tölti a burgonyát. – Hatszáz öles területen jómagam is termelek burgonyát – mondja, miközben kiszáll a traktorból. – A feleségem beszél rá évről évre, de ha rajtam múlna, akkor már felhagytunk volna ezzel a tevékenységgel.
Balogh Lajos véleménye szerint hamarosan meg is szűnhet a környéken a burgonyatermesztés. – Már-már ott tartunk, hogy a boltban olcsóbban vásárolhatjuk meg, mintha magunk termesztenénk.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Van Helsing

A XIX. században járunk, a Kárpátok hegyei által határolt Erdélyben e misztikus, különleges… Tovább olvasom