Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Drágul a liszt – drágul a kenyér?

Búzahiány várható, ezért drágul a kenyérnek való. A malomipar megint áremelésre készül, így a pékek szintén növelnék áraikat. De még nem biztos, hogy emiatt januártól többe kerül a boltokban a mindennapi betevő.
A pékek költségeik növekedését érvényesítenék az árakban, de nem biztos, hogy januártól drágul a kenyér.
Hosszú évekre visszatekintve nem volt olyan rossz búzatermés az aszály miatt Európában, mint most. Úgy tűnik, hazánkban sem tartanak ki a készletek aratásig és ezt várhatóan a fogyasztók is megérzik. Mert nyáron ugyan a kalászok nem szöktek a magasba, a gabonaárak a tőzsdén mostanában igen.

A kereskedők még nem döntöttek

Az import kényszere pedig előbb-utóbb a liszt, majd a sütőipari termékek drágulását hozza. Egyes híresztelések szerint, ha célt érnek a pékek az ártárgyalásokon, akkor jövőre kétszáz forint feletti kenyérárakkal találkozhatunk a boltokban.
Az még nem dőlt el, hogy a kereskedők mekkora drágítást hajlandók elfogadni és mikortól.

A sütőipar egyötöddel emelné

Jelenleg 150–180 forintot kell fizetni egy kiló átlagos fehér kenyérért. A sütőipari cégek egyesülése ezt az összeget növelné egyötödével. A szándék indokáról Kránitz Ferenc, a Pékek Iparszövetségének elnökségi tagja, akinek Mosonmagyaróváron van sütőüzeme, elmondta: a malomipar augusztusban és november közepén is emelte a lisztárat és most megint erre készül. A legutóbbi aratás óta már harmadszor, pedig évente egyszer szokott az ár jelentősen változni.
Persze a pékáruk drágulását számos más tényező is előrevetíti.

Kránitz sorolta: az alapanyag áfája, a munkaerő, a szállítás, az energia drágulása is befolyásolhatja az árakat. Ám emelési szándékukat szerinte a pékek nem biztos, hogy érvényesíteni tudják, mert az áruházláncok nyomottan tartják az árakat. Ez sajnos veszélyezteti a hazai sütőipar nagy részének életben maradását.

Elhúzódhat az egyeztetés

Sántha András, az egyik győri pékség vezetője szintén úgy véli, hogy a sütödék csak kismértékben növelhetik áraikat, költségeik emelkedésének egy részét le kell nyelniük. Elmondta, hogy az árváltozás a kereskedőkkel folytatott tárgyalások során alakulhat ki, az pedig elhúzódhat. Így lehet, hogy a vevőket nem januárban, csak később érinti a drágulás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szavaztak a költségvetésről

Az Országgyűlés a központi költségvetés 2004. évi bevételi főösszegét 5481,5 milliárd forintban,… Tovább olvasom