Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Drámaian kevés szociális bérlakás van itthon

A nyugati országokhoz képest a közép-kelet európai régióban, így Magyarországon is drámaian alacsony a szociális bérlakások aránya.
Az ENSZ képviselői és a témával foglalkozó kutatók, uniós szakértők, szakpolitikusok, civilek hétfőn tudományos konferencián vitatják meg az elmúlt 15 év tapasztalatait Budapesten. Az esemény az ENSZ Habitat világnapjára esik, ami a lakhatási problémák nemzetközi napja.

A közép-kelet európai térségben a kilencvenes évek végén vált kritikussá a helyzet, miután a volt szocialista országok túlestek a politikai és gazdasági változásokon. Ezekben az országokban, köztük Magyarországon is visszaszorult az állami szerepvállalás a lakásszektorban. Az állami bérlakásokat tömegesen privatizálták, visszaestek az állami lakásépítések és csökkentek a lakhatási támogatások. Magyarországon a rendszerváltás előtt a teljes lakásállomány 40 százaléka szociális bérlakás volt. Mára ez az arány a tizedére, 4 százalékra esett vissza, ami drámaian alacsony. A nyugat-európai országokban ez az arány minimum 20 százalék körül mozog, sőt Angliában és Hollandiában meg is haladja- mondta a Független Hírügynökségnek Sümeghy György, a Habitat for Humanity nevű civil szervezet országos igazgatója.

A hivatalos nyilvántartások szerint Magyarországon most nagyjából 22 ezer család igényel szociális bérlakást. A becslések szerint viszont ennek több mint a duplája is lehet azoknak a száma, akiknek szükségük lenne a megfizethető lehetőségre. Az önkormányzatoknál hosszú várólisták vannak, és évente mindössze 1000-2000 bérlakás válik elérhetővé az országban. Ha pedig ehhez hozzátesszük, hogy jelenleg már több millióan élnek szegénységben vagy nehéz körülmények között, akkor jól látszik, hogy ennél jóval több szociális bérlakásra lenne szükség - fogalmazott a szakember.

Az ENSZ szempontjából a lakhatási problémák elsősorban az elmaradott, harmadik világbeli országok lakóit érintik, de egyre több az olyan fejlett ország is, ahol a nagyvárosokban hatalmas gettók, nyomornegyedek alakultak ki. A mi régiónkban természetesen másképpen jelentkezik a probléma, de nem kevésbé fontos- tette hozzá Sümeghy György. A Budapestre érkező mintegy ötven szakember a közép-kelet európai szociális lakhatási szektorral kapcsolatos adatokat és, trendeket próbálja feltérképezni. A probléma megoldására a kilencvenes évektől több országban indítottak programokat, amelyek egy része beépült az adott országok nemzeti lakhatási stratégiáiba. A konferencia célja, hogy a szakemberek összegyűjtsék és megosszák egymással a jó gyakorlatokat.

Sümeghy György úgy véli: az sem kizárt, hogy a résztvevők ajánlást is megfogalmaznak majd a kormányzat felé, de ez várhatóan nem a konferencia végén, hanem valamivel később lesz esedékes.

Olvasóink írták

 • 5. Kolompár Rómeó 2008. október 07. 07:16
  „"Mára ez az arány a tizedére, 4 százalékra esett vissza"

  Nem visszaesett, hanem eladtak sz@re-hugye, amibol lehetett millios premiumokat osztogatni, elutazgatni, ellopni.

  Azzal meg valoban egyet kell erteni, hogy azert ne tartsanak az onkormanyzatok ilyen lakasokat, hogy az orszag kulturajat szinesito, erosen vedendo es szaporitando szerencsetlen hatranyos helyzetu kisebbseg mindben feltuzelje a parkettat es kirangassa a csoveket a falbol, amiket el lehet adni a MEH-telepen.

  Aztan meg neki all feljebb, hogy milyen korulmenyek kozott "kenytelen" elni es a rohadt rasszista tobbseg nem ad neki rendes lakast. Mert az neki JAR.”
 • 4. lapu 2008. október 06. 06:38
  „Drámaian kevés szociális bérlakás van itthon-annak a 99%-át is cigók lakják-kapják.”
 • 3. 6282 2008. október 05. 23:08
  „Azért,hogy élősködő, semmirekellökkel rakják tele, ne is legyen!!! Meg a barnáknak az alját támogassák még egy kicsit a mi pénzünkön, mert hát megy a segély az adóforintokból, meg aztán a közös költséget is a helyi önkormányzat fizeti helyettük, mert hát nehogymár az ártatlanok kifizessék. Cigarettára, meg kolára,meg mindenfélére van. Ismerek olyat ebből a fajtából,akit már kitudja hanyadik bérlakásból raktak ki,mert fizetni nem fizetett(ezeknek ingyen adjon mindenki,mert hát Ő kisebbség)-ez a mottójuk-szóval mindig kapott másik lakást, itt sem fizet, nem gond, a lakóközösségben ahová betették őket mindenki életét keserítik, fenyegetőznek, rongálnak stb. De hát ezeket nem lehet az utcára tenni. Engem akinek van tulajdonom, és mondjuk anyagi nehézségekkel küzdök,pl 2 gyerket egyedül kis pénzből nevelek, nem tudom kifizetni a kommunális adót, jön a jelzálog, a végrehajtás, és én mehetek az utcára. 5 évig meg bérlakást se kapnék, mert hát volt tulajdonom. Szóval így állunk.”
 • 2. NÉPKÖZTÁRSASÁG 2008. október 05. 22:18
  „Népi demokráciát ! Nem csak parlamentit, és ismét lesznek coc lakások.”
 • 1. benq 2008. október 05. 19:22
  „http://mrahalom.myminicity.com/tra”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lovaskocsi zuhant a folyóba Abda mellett

A Rábca folyóba zuhant egy lovaskocsi vasárnap délután. A baleset - amelyben senki sem sérült meg -… Tovább olvasom