Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Egy császárné naplója

Megjelent Caso, Angeles: Sissi (Egy császárné naplója) 304 oldal, kötve a K.U.K. Kiadó gondozásában – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség.

Európa festői tájai a 19. század folyamán fájdalmas társadalmi, szociális és politikai átalakulások színteréül szolgáltak. Miközben forrongott a világ, a hatalmas Habsburg Birodalom császárnéjának, Ferenc József hitvesének lelkében is viharok dúltak. Az alig 16 évesen uralkodófeleséggé vált ártatlan, törékeny teremtés nem mindennapi életének mozzanatait, legtitkosabb gondolatait, érzéseit leghűségesebb társával, naplójával osztotta meg. A kora legszebb asszonyaként számon tartott császárné, a tiszta életet élő, igaztalanul mégis sokat rágalmazott magyarbarát asszony sohasem tudta megszokni az udvari élet képmutatását. Menekülésképpen bejárta, illetve -lovagolta szinte egész Európát.

Bár eredeti naplója kérésére a tűz martaléka lett, a spanyol művészettörténész-írónő, Ángeles Caso jóvoltából most mégis a kezében tarthatja az olvasó. Írása hiteles korrajz, mindamellett rendkívül szórakoztató, izgalmas olvasmány is, amelynek aktualitását a 2007-es évben nem csupán a Magyarországon töretlenül élő kultusza adja, hanem a hármas évforduló is: születésének 170., magyarországi látogatásának 150. és megkoronázásának 140. évfordulója.


Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség 2007. augusztus 24.
Gy. Mészáros Ágnes

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Esterházy-kincsek nyomában

Európa talán egyik leghíresebb történelmi családja a magyar Esterházy. Bécsben egy egész utca és a… Tovább olvasom