Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Egyensúlyba kerülhet az idei magyar folyómérleg

Egyensúlyba kerülhet az idén a magyar folyó fizetési egyenleg - jósolták londoni feltörekvő piaci elemzők a vártnál sokkal nagyobb többletet mutató harmadik negyedévi mérlegadatok szerdai ismertetése után.
Az MNB közlése szerint a harmadik negyedévben 698 millió euró többlettel zárt a folyó fizetési mérleg.

Az előzetes londoni konszenzus átlagosan zéró körüli folyó egyenleget valószínűsített a vizsgált időszakra, de a legderűlátóbb citybeli elemzők sem vártak 300-400 millió eurónál nagyobb többletet a harmadik negyedévre.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői a szerdai adatismertetés után a valaha feljegyzett legnagyobb negyedéves magyarországi folyómérleg-többletnek nevezték az eredményt.

A ház szakértői közölték: módosítják eddigi előrejelzésüket, és most már egyensúlyos folyómérleg-egyenleget várnak 2009 egészére az eddig érvényben tartott, fél százalékos GDP-arányos hiányról szóló prognózis helyett.

A JP Morgan londoni elemzői kiemelték, hogy ez 7,2 százalékpontos javulást jelent tavalyhoz képest, és bizonyítja, hogy "milyen figyelemreméltó kiigazítás ment végbe a magyar gazdaságban" az elmúlt egy évben, a hitelválság és a jelentős költségvetési szigorítás eredményeként.

A cég szerint 2010-ben - a befektetési jövedelmi egyenleg gyengülése miatt - romolhat a folyó fizetési mérleg, de a JP Morgan jövőre is csak "mérsékelt", 1,5-2,0 százalékos GDP-arányos hiányra számít.

A magyar folyó fizetési mérleg hiányának jelentős csökkenését más nagy londoni házak is valószínűsítették az utóbbi időben, de egyensúlyos egész évi idei mérleget egyelőre csak a JP Morgan elemzői jósoltak a Cityben.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő, amely e hónap elején megerősítette Magyarország közepes befektetői adósbesorolását, ehhez fűzött elemzésében szintén kiemelte, hogy a magyar fizetési egyensúly gyors ütemű kiigazításon megy át. A Fitch saját előrejelzése az, hogy a hazai össztermékhez viszonyított folyómérleg-hiány 0,8 százalékra csökken a tavalyi 7,2 százalékról, és 2010-2011-ben is 1 százalék körüli szinten marad. A nettó működőtőke-beáramlás és az uniós források ezt a folyó hiányt várhatóan "kényelmesen fedezik" - állt a Fitch prognózisában.

Olvasóink írták

  • 2. rozator 2009. december 31. 07:28
    „Na ezt mad a fityesz qrja el!”
  • 1. Mizujs 2009. december 30. 18:59
    „Csak a fidesznek ezt el ne mondják!!! Mert a JP Morgan és a Fitch is azonnal egy rohadt komenyista lesz!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: jövőre rosszabb lesz a nyugdíjasoknak

A Fidesz szerint jövőre rosszabb lesz a nyugdíjasoknak, aki pedig ezzel ellentétben azt állítja,… Tovább olvasom