Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Egyházakhoz menekülnek a szegény iskolák

A valós oktatási igények helyett sok településen a gazdasági kényszer diktálja azt, hogy egyházi kezelésbe adják az iskolát - írja a Népszabadság a hétfői lapszámban.
A lap megjegyzi, hogy nincs pontos kimutatás arról, hogy finanszírozási okokból eddig hány intézmény váltott fenntartót.

A református zsinati tanács határozatban kérte a közösségeket, tartózkodjanak az intézmények átvételétől. A lap zárójelben megjegyzi, hogy a moratórium a szociális intézményekre is vonatkozik.

Bölcskei Gusztáv püspök a lépést azzal indokolta, hogy az önkormányzatok "nyilván szabadulni szeretnének bizonyos terhektől", ám az egyházak nem alapozhatnak a jelenleg kedvező, de átalakítás előtt álló finanszírozási feltételekre.

Pásztory Ádám, a református zsinati hivatal kommunikációs igazgatója a Népszabadságnak azt mondta: sok gyülekezet nem rendelkezik megfelelő szakmai feltételekkel, jogi és pénzügyi megalapozottsággal, nem képes megítélni az átvehető intézmény állapotát. Márpedig ez hosszú távon a helyi közösségekre és végső soron az egész egyházra is "gazdasági veszélyforrás".

A Népszabadság írása szerint a magyarázat a finanszírozás furcsaságaiban rejlik. Az önkormányzati iskolák működtetéséhez szükséges pénz egy részét a településeknek a saját költségvetésükből kell előteremteniük, míg az egyházi intézmények esetében a teljes összeget (az alapnormatíván túl a kiegészítő támogatást is) az állami büdzsé fizeti.

A lap megjegyzi, hogy az egyházakat "módfelett nagyvonalú bánásmódban részesítő támogatási rendszer alapjait a Horn Gyula szocialista miniszterelnök által 1997-ben tető alá hozott vatikáni szerződés rakta le".

Olvasóink írták

  • 3. szilléri 2011. február 28. 16:27
    „Még sem MSZP ! és/vagy LAUDER !!!!”
  • 2. történész 2011. február 28. 16:08
    „Dehogy menekül ..a fidesz kormány újra a kapitalista világban volt úri hatalomra emeli az egyházat a népnek nyújtson majd ha éhezik lelki vigaszt,, na jó..”
  • 1. dodó 2011. február 28. 11:01
    „Itt van az eb elhantolva: "...az egyházi intézmények esetében a teljes összeget (az alapnormatíván túl a kiegészítő támogatást is) az állami büdzsé fizeti"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hosszabb menetidővel közlekednek a vonatok

Leszakadt a vasúti felsővezeték Rakamaz és Görögszállás között vasárnap este, emiatt 20-30 perces… Tovább olvasom