Délmagyar logó

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 6°C | 9°C Még több cikk.

Egymillióan tartoznak adóval

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint egy év alatt ötvenezerrel nőtt azoknak a száma, akiktől kisebb-nagyobb összeget követel az adóhatóság - ismerteti a Magyar Nemzet szombati számában -, 2011 utolsó napján így 1,1 millió embert tartottak nyilván adótartozás miatt.
Tavaly - hosszú évek óta először - mérséklődött a lakosság és a vállalkozások együttes adótartozása, ám az adóhatóság a 95 milliárdos csökkenés után is 2.215 milliárd forintos adósságot tart számon a lap szerint.

A múlt évben 4,5 millió polgár készített személyi jövedelemadó bevallást, közülük ténylegesen 3,5 millióan vállaltak részt a közös terhek viseléséből, vagyis három adófizetőre egy köztartozás jut - állapítja meg a lap.

A magánszemélyek, a működő vállalkozások és a felszámolás sorsára jutó cégek köztartozása is mérséklődött tavaly. A NAV-nál úgy vélik, több tényező is közrejátszhatott a hátralékok kedvező alakulásában, példaként az egykulcsos személyi jövedelemadót és a behajtást említették.

Az adóhivatal tavaly 1,25 millió végrehajtási intézkedést foganatosított, negyedmillióval többet, mint 2010-ben. A NAV 930 ezer inkasszót bocsátott ki, ezeken kétezermilliárdnál is magasabb összeg szerepelt, amihez képest a megszerzett 170 milliárd nem mondható túl soknak. Az inkasszókat azonban gyakran több alkalommal is a teljes követelésre adják ki, így egy-egy tartozás akár többször is szerepelhet a statisztikában.

Munkabérletiltáshoz 72 ezer esetben folyamodott 2011-ben a hatóság, ebből harmincezer alkalommal nem járt szerencsével, mert az érintettnek nem volt olyan legális jövedelme, amit az állam legalább részben elvonhatott volna.

A NAV 150 ezer alkalommal próbálkozott az adósok ingóságainak lefoglalásával - a szervezet rendszerint értékesebb tárgyakat, legtöbbször gépkocsikat foglal le -, ám az intézkedések több mint százezer esetben nem hoztak eredményt.

A vállalkozásoktól a legkülönfélébb tárgyak kerülnek az adóhatósághoz: némelykor cipő- vagy kabátszállítmányt próbált dobra verni a NAV, de áruba bocsátottak már csapágy- és szerszámkészletet is adótartozás miatt. Az érintettek nagy része azonnal fizet, mihelyst azt látja, hogy elszállítják az autóját vagy elraktározott áruját.

A NAV az ingóságok mellett tavaly százezer ingatlan lefoglalásával is próbálkozott, többségében sikertelenül - derül ki a Magyar Nemzetből.

Olvasóink írták

 • 3. bánki 2012. február 04. 16:50
  „Hát igen ! Baranyi - Pistruj 15,6 milliárddal !

  A normális tartozási ,,küszöb színt" 100 milla !

  A felső 10 % játszik, a többi kispályás !”
 • 2. újratöltve 2012. február 04. 14:31
  „Ezek szerint egymillió embernek van adózott jövedelme!Sajnos ők nem tudják eltitkolni, de befizetni sem! Bezzeg szegény politikusaink, akik szét vannak adóztatva, nyakukon viselik a "zemberek" terheit!”
 • 1. maci53 2012. február 04. 12:09
  „1 millió ember,ez annyi család,átlag 3 fő,tehát 3 millió embert érint.Az ország harmada csak a NAV-nak tartozik,akkor hol vannak a hitelesek?Mi van ebben az országban ,nagyeszű politikusaink meg a jó meleg szobában,tömött pénztárcával a levegőbe beszélnek,egymást szapulják.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Farkas Flórián: nem igaz, hogy a romák nem tudnak megélni Magyarországon

"Aki ma élni és dolgozni akar idehaza, annak minden lehetősége megvan erre" - nyilatkozta az Országos Roma Önkormányzat elnöke arra a hírre reagálva, hogy Mohácsi Viktória idehaza nem talált megélhetést. Tovább olvasom