Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Egyre pesszimistábbak vagyunk

Márciushoz képest a legnagyobb romlás a munkanélküliség következő 12 havi alakulására vonatkozó lakossági várakozásokban figyelhető meg.
Tovább erősödött áprilisban a lakosság pesszimizmusa a GKI Fogyasztói Bizalmi Index felmérése alapján. A tavaly télen történt zuhanás után ebben az évben is hónapról hónapra esik az emberek gazdasági várakozásait tükröző index értéke. Ez egyébként megfelel az EU-ban tapasztalható tendenciáknak - derül ki a felmérésből, amelyet a GKI Gazdaságkutató az EU támogatásával végzett.

Márciushoz képest a legnagyobb romlás a munkanélküliség következő 12 havi alakulására vonatkozó lakossági várakozásokban figyelhető meg. Erősödtek az inflációs várakozások és romlott a magyar gazdaság jövőbeli alakulásának megítélése. Kedvezőtlenebb lett a lakosság saját pénzügyi helyzetének megítélése is. A válaszadók 65 százaléka számolt be arról, hogy éppen csak kijön a jövedelméből, 15 százalék eladósodik, 11 százaléknak pedig a megtakarításaihoz kell nyúlnia.

Mindössze 9 százalék jelezte azt, hogy félre tud tenni. Romlott a pénzügyi helyzet jövőbeli alakulásával kapcsolatos várakozás is. A válaszolók 91 százaléka számít arra, hogy az elkövetkezendő egy évben valószínűleg nem lesz képes megtakarítani. Romlott a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási feltételeinek jelenlegi és egy éven belül várható megítélése is.

Olvasóink írták

 • 12. Rozsdás 2009. április 10. 22:24
  „Alkotmányos jogom van a munkához!De senki nincs aki biztosítsa hogy tisztességes munkához is jutok,jutunk!!!
  Az "én" tudat ma a legrosszab referencia!”
 • 11. theseus 2009. április 10. 16:12
  „pille,

  Csakhogy aki pl. munkanélküli lett, az nehezen tart el akár egy gyereket is. Vagy akinek 2-3 éve még fele ekkora volt a rezsije, 2/3-ba került az élelmiszer, stb., és így simán kijött a fizetéséből, az miért ne vállalhatott volna még egy gyereket, amikor amúgy is kevés a gyerek és folyamatosan csökken az ország lakossága?
  Szerinted biztos az a legjobb, ha kenyéren és vizen élünk, gyereket se vállalunk, és elégedetten arra várunk, hogy kihaljon az ország.”
 • 10. gardista33 2009. április 10. 13:15
  „klj,ez naon régi vicc...”
 • 9. pille 2009. április 10. 12:39
  „homer!
  Nem olvastad el rendesen amit írtam:( kettőt sem tud eltartani és szül 4-et),.-ezt írtam. Az azért egészen más. Olvass, értelmezz,s utána írj baromságokat!”
 • 8. homer 2009. április 10. 12:34
  „pille! Mert ugye azt elore latta mindenki aki 2-3-4 gyereket vallalt, hogy mi lesz 5-10-15 ev mulva??
  Az ilyen idiota demagog dumakat hagyd meg az mszp-nek..”
 • 7. cyt 2009. április 10. 10:26
  „Oszt egyébként meg mi a fenétől lennénk OPTIMISTÁK a jövőt illetően??? Ugyan mondjon már valaki is egyetlen olyan dolgot, ami miatt - leszámítva az országban kb. 10,000 embert - bárki is derűsen, bizakodva, széles mosollyal a száján tudna a jövőbe nézni. Csak félni lehet attól, hogy ismét olyanokat akarnak vezetőknek kikiálltani, akik eddig is ott sertepertéltek az ország lezüllesztése és megnyomorítása körül.”
 • 6. cyt 2009. április 10. 10:23
  „4. 620829 2009.04.10. 08:45
  5. pille 2009.04.10. 09:47
  Nem lenne szabad ám ennyira általánosítani. Én speci a rokkantnyugdíjasok felénél biztosan meg tudnám állapítani azt, hogy "tévedésből" (=megvásárlás után) vannak nyugdíjban. Mellete meg tesznek-vesznek valamit - feketén. A szélesebben vett rokonságunkban 2 pedagógus is van munka nélkül. Nos nekik speci a munkanélkülieknek munkát adó irodánmondták azt, hogy ők persze "bármilyen" munkát nem kephatnak (!!!) ÉRTITEK!!! BÁRMILYET NEM VÁLLALHATNAK EL (!!!) Mert ugyanis a családjaik eltartása érdekében ők elvállaltak volna BÁRMIT (!!!), csak azt másoknak tartják fenn - JOGSZERŰEN (!!!) Szóval vannak még nagyon cifra dolgok ebben az országban.”
 • 5. pille 2009. április 10. 09:47
  „620829!
  Osztom teljes mértékben a véleményed!Ami még nekem nagyon tetszik, amikor sír a család, hogy nem tudja eltartani mondjuk a 4 gyerekét. Miért-nem, volt ott, amikor csináltákl?Ha kettőt sem tud eltartani, minek csinál többet.A ház, kocsi, bútor,stb minden hitelből van, mert azonnal kell minden egyszerre.Persze, hogy nem tudja fizetni-miből tudná. Eszét nem használja, vagy számolni nem tud?”
 • 4. 620829 2009. április 10. 08:45
  „KLJ..54.....TETSZIK A VÉLEMÉNY!

  Én a mai fejemmel úgy gondolom, hogy a sírás csak nyávogás----vagy 90%-ban.Amíg a multik parkolói állandóan tele vannak és a plaza parkolója már délben nem tud autókat fogadni-addig nem kéne rinyálni.
  Van egy szép magyar közmondás:addig nyújtozzál amig a takaród ér!....be kéne tartani.
  Aki erőn felül értelmetlenül eladósodott-az megérdemli.......nem igazán tudom sajnálni.
  Minden viszonylagos-amíg kenyér-tej és vaj van-addig nem kéne nyávogni........vagy meg kellene nézni néhány afrikai vagy indiai útifilmet.....ott van nyomorúság:és nincs szociális háló, ha nem dolgozol megdöglesz-----nem úgy nálunk---a munkanélküli siserehad 60%-a dolgozni sem akar....sok ismerősöm keres régóta a boltjába, a termelő üzemébe eladót vagy éppen takarítónőt ---de nem jön senki..........elgondolkodtató!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Aki kar az tud és talál lehetőséget a munkára, de a nagy kalapból élősködni az könnyebb!”
 • 3. klj_54 2009. április 10. 07:49
  „A sok pesszimista azt mondja, hogy ennél rosszabb már nem lehet.
  Én optimista vagyok, ezért azt mondom: dehogynem:)”
 • 2. trixi11 2009. április 10. 07:48
  „Ezt valószínűleg azért dörgöli az orrunk alá hetente a DM, hogy aki még nem így érez, arra is ráragadjon a pesszimizmus! :)”
 • 1. kekeczke 2009. április 10. 07:36
  „ugyan dehogy !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsvéti menetrend a MÁV-nál

A Húsvéti ünnepek miatt a növekvő utasforgalom kiszolgálásának érdekében módosított menetrend… Tovább olvasom