Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Életbe léphetnek a parkolási kedvezmények

Életbe léphetnek a kedvezmények Pécs parkolási rendszerében júliustól, miután a város közgyűlése csütörtöki ülésén egyhangú szavazással hagyta jóvá a helyi parkolási rendelet módosítását célzó javaslatot.
Páva Zsolt, a baranyai megyeszékhely fideszes polgármestere szerdai sajtótájékoztatóján mondta el, hogy terveik szerint nem bővíthetők tovább a fizetős területek, a II. és a III. zónában hétfőtől péntekig az eddigi 18 óra helyett 17 óráig kell fizetni, hétvégén pedig ingyenes lesz a parkolás. Kivételt csak a Centrum parkoló és a vásárcsarnok környéke jelent.

Hozzátette, hogy a parkolási díjak nem haladhatják meg a 95-ös benzin előző évi átlagárának kétszeresét. Tizenöt perces jegyet is lehet váltani, emellett sem a várakozási, sem a pótdíj összege nem növelhető késedelmi kamattal.

Az autósok több türelmi időt kapnak: pótdíjat akkor kell fizetni, ha valaki parkolójegy nélkül várakozik, vagy a kifizetett várakozási időt egy óránál rövidebb időre történő fizetés esetén öt perccel, egy óránál hosszabb időre váltott jegynél tizenöt perccel túllépi - mondta el Páva Zsolt.

A politikus szólt arról is, hogy kisebb lesz a büntetés összege. A pótdíj mértéke tizenöt napon belül az adott óradíj kétszerese, plusz a reggel óta eltelt idő parkolási díja, tizenöt napon túl pedig az egyórai várakozási díj negyvenszerese.

Páva Zsolt szólt arról is, hogy az önkormányzat szeretné megkönnyíteni a társasházakban élők parkolását, erre új programot dolgoztak ki. A lényege, hogy a társasházakban élőknek elsőbbségük lenne a lakóhelyükhöz közeli parkolók használatában. Ezt egyelőre egy helyen, az Ifjúság útján vezetik be kísérleti jelleggel, s ha a tapasztalatok kedvezőek, az egész városra kiterjesztik.

A polgármester megjegyezte, hogy a kedvezményeket a parkolási kérdésekben megfogalmazott kormányzati szándékkal azonosuló pécsi városvezetés és a parkolókat üzemeltető Gámán Kft. tárgyalási eredményei tették lehetővé. Páva Zsolt az MTI azon kérdésére, hogy a társaság miként fogadta a kedvezmények bevezetésére irányuló igényeket, azt mondta: "mintha a fogát húzták volna".

A politikus utalt rá, hogy a város korábban vizsgálta a Gámán Kft.-vel kötött szerződés rendkívüli felmondásának lehetőségét is, ám az ötletet elvetették, mert a cég több százmilliós kártérítésre tarthatna igényt, s ezt Pécs nem tudná kifizetni. "A vállalat 2011. október 31-ig üzemeltetheti a pécsi parkolókat, feladatait ezután egy százszázalékos önkormányzati tulajdonú társaság veszi át" - közölte Páva Zsolt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogi lépések az egri kórházvédők ellen

Jogi lépéseket tett az Egri Kórházvédők Egyesületének képviselőjének kijelentései miatt az egri… Tovább olvasom