Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 4°C Még több cikk.

Életbe léptek a gyógyszerfelírást szigorító intézkedések

Életbe lépett a háromhavi gyógyszerfelírásra vonatkozó szabályozás szigorítása.
Életbe lépett a háromhavi gyógyszerfelírásra vonatkozó szabályozás szigorítása, ezentúl csak úgy írhat fel egyszerre többhavi gyógyszeradagot az orvos, ha a vényeken külön feltünteti, hogy a második, illetve harmadik hónapra való gyógyszeradag mikortól váltható ki.

Az egészségügyi államtitkárság az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében kifejtette: először januárban erősítették meg azt a jogszabályt, amely szerint az orvos alapesetben egy receptre maximum harminc napra elegendő gyógyszeradagot írhat fel. Ugyanakkor indokolt esetben - kizárólag betegellátási érdekből - az orvos eddig is és a jövőben is rendelhet egy hónapnál nagyobb mennyiséget, ha az eddigi szabályozásnak megfelelően a beteg nyilvántartásában ellenőrizhető módon egyebek mellett feltünteti a 30 napi adagot meghaladó gyógyszerrendelés indokát, hogy a rendelt gyógyszer meddig elegendő - írták.

Az eddig hatályos szabályok szerint az azonos időpontban felírt - 90 napig érvényes vények - akár egyidejűleg is kiválthatók voltak. Március elsején viszont hatályba lépett az a változás is, amelynek értelmében az orvosnak az azonos időpontban felírt vényeken külön-külön fel kell tüntetnie, hogy a második és harmadik hónapra felírt gyógyszeradag mikortól váltható ki. Ezeket az időpontokat úgy kell megadni, hogy a beteg minden adaghoz időben tudjon hozzájutni. Ezért az így felírt vényeknek az orvos által megjelölt időpontot megelőző 7. naptól már kiválthatók lesznek a gyógyszertárban - hangsúlyozta az államtitkárság.

Mint írták, a módosítás nyomán, ha a beteg terápiáján változtatnának, elkerülhető lesz, hogy "a kiváltott, legtöbbször társadalombiztosítás által is támogatott gyógyszerek kárba vesszenek, felesleges költségeket jelentsenek mind a betegnek, mind a társadalombiztosításnak".

A betegek gyógyszerköltségein felül is számos előnnyel jár az új rendszer a lakosság számára - közölte az államtitkárság, kiemelve: fontos szempont lehet az is, hogy az egyes gyógyszerkiváltáskor a gyógyszerésznek lehetősége van a beteg állapotáról, gyógyszeres kezelésének eredményességéről kérdéseket feltennie, így szükség esetén a beteg "egészségének védelmében javasolhatja a kezelőorvos felkeresését" - tették hozzá.

Ráadásul - mint az államtitkárság megjegyezte - korábban rendszeresen az is előfordult, hogy a megnövekedett gyógyszerigények miatt, amikor a betegek több havi adagot kívántak egyszerre kiváltani, hiány alakult ki a patikákban. A módosítással a gyógyszertárak is jobban fel tudnak készülni készleteikkel a folyamatos gyógyszerellátás biztosítására - írta az államtitkárság.

A Magyar Közlönyben január elején jelent meg Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter rendelete, amely szerint márciustól az orvos egy vényen, egyszeri kiváltásra legfeljebb 30 napra elegendő gyógyszermennyiséget rendelhet.

Az egészségügyi államtitkárság az MTI-nek a szabályváltozásokat akkor úgy indokolta: a korábbi tapasztalatok azt mutatták, hogy a lakosságnál jelentős, sokszor lejárt gyógyszerkészletek halmozódtak fel. Ennek oka sokszor, hogy a betegség változása vagy mellékhatások jelentkezése miatt az orvos időközben már más gyógyszerre, hatáserősségre állítja át a beteget.

Ezekben az esetekben mind a beteg, mind pedig a biztosító fizetett a gyógyszerért, de azt végül nem használják fel, hanem kidobják, ami évente több milliárd forint veszteséget jelent.

Olvasóink írták

 • 17. qrumpli 2012. március 02. 10:59
  „Nem vagyok hajlandó csalásra mert egy főmajom rosszat álmodott és kitalált valamit.”
 • 16. Yucca 2012. március 02. 10:28
  „Meg lehet azt oldani az orvossal, mi is megtettük. Csak megemelt napi adagot ír a receptre, Te meg változatlanul a felét szeded naponta, mint eddig. Ennyi.”
 • 15. qrumpli 2012. március 02. 05:24
  „Nagyon helyes intézkedés!
  A szív gyógyszeremre nem volt darabszám írva.
  Tehát egy hónapra egyértelműen 20 darabos kiszerelésűt kaptam.
  A további napokon ami a hónapból van ezután drukkolhatok :vajon kibírom e,
  mivel egy hónapba egyszer lehet íratni.
  Lehet meggyógyúltam és kinőtt újra az elhalt szívszövet?
  Aki ezt kitalálta nagyon okos ember volt és gyilkos is!!!!”
 • 14. Mogyoró 2012. március 02. 02:34
  „A rendelet kiagyalóinak és megszavazóinak meg azt ajánlanám, hogy évente maximum 2x mehessenek orvoshoz, szervezzék előre a betegségüket, tehát képviselő urak és hölgyek tessék a betegséget is előre szervezni, bár ennyi ésszel ezen sem csodálkoznék.”
 • 13. heinerg 2012. március 01. 21:16
  „Figyelmesen! Most is felírhat 3 hónapra, csak 3 különböző receptre. A vényekre rá kell írni, mikortól "aktiválódhatnak".Tehát csak a patikába kell havonta menni, a dokihoz nem. Ettől legfeljebb csak az orvos, ill. az asszisztensnő fog meghibbanni...”
 • 12. Lámpion 2012. március 01. 21:15
  „Újabb ellenségeskedés a szavazókkal szemben.
  Bravó!
  Csak így tovább!!!”
 • 11. Besenyő_Pistabácsi 2012. március 01. 21:01
  „Noooormális ezek közül valaki, aki ezekre a botorság rendeletek meghozatalára időt energiát fordít, és még komolyan is gondolja?”
 • 10. csupika 2012. március 01. 20:12
  „Annyira azért nem kell kétségbe esni. Küldjön a kedves beteg mást maga helyett a gyógyszertárba, ha annyira parázik a többi embertársától. Testvért, barátot, szülőt, gyereket, netán szomszédot, munkatársat. Nem hiszem el, hogy senki sincs, akire az ember rábízná egy recept kiváltását. Azt ugyanis nemcsak a beteg válthatja ki, hanem bárki más is. Nagy dolog megszervezni!”
 • 9. rikka 2012. március 01. 18:47
  „nagyi17
  Tökéletesen igazad van, felháborító a rendelet. Már ismét hülyére vesznek bennünket és még meg is magyarázzák, hogy ez nekünk betegeknek jó.
  Osztom a véleményed, hogy így minden hónapban mehetek a patikába sorban állni a sok köhögő beteg közé, hogy a vérnyomáscsökkentőmet kiválthassam. Felfoghatatlan, hogy a krónikus betegek miért nem válthatják ki egyszerre??? Nem hiszem, h egy szív-, cukor- vagy egy magas vérnyomás majd magátol meggyógyul.”
 • 8. banew 2012. március 01. 18:31
  „A legnagyobb többség havonta váltja ki a gyógyszerét, mert a 3 havi adag egy kisebb vagyonba kerül. De még avval terhelni az orvosokat, hogy számolgassák, melyik recept mikor válható ki, hát tényleg gyagyásnak néznek bennünket betegeket, az orvosokat meg nem tudom minek. Miért nem hiszi el a nagyhatalmú minisztérium, hogy az orvosok tudták eddig is a dolgukat, ezután sem kergültek meg. Legfeljebb tőlük. Tényleg nem csodálom, hogy elmennek világgá, a kevés pénzért még teljesen hülyének nézik őket. A nagyfejű miniszter mikor rendelt vajon utoljára, mikor látott betegeket, tele várót, akiket el kell látnia??? Ha benne lett volna a taposómalomban, állítom nem hozna hülye szabályokat egymás után.”
 • 7. sandorhaz 2012. március 01. 18:09
  „"ha a beteg terápiáján változtatnának, elkerülhető lesz, hogy "a kiváltott, legtöbbször társadalombiztosítás által is támogatott gyógyszerek kárba vesszenek, felesleges költségeket jelentsenek mind a betegnek, mind a társadalombiztosításnak". "

  Csak azt nem látom a rendeletben, hogy a maradékot visszaveszik, újra csomagolják, és átadják másik betegnek ?
  Az ezután is megy a kukába , miután már kiváltották !!!
  Eddig ha be kellett vidékről utazni a patikába, elég volt három havonta, ezután havonta kell, - tériti e a vonat vagy buszjegyet a minisztériumi titkárság ?
  Remélem ezek után a pártok támogatását és a kampánypézeket is 50%-al csökkenteni fogják ! Mert ugye azt meg mi támogatjuk az adóinkból !”
 • 6. nagyi17 2012. március 01. 18:03
  „Nagyon jó a rendszeres gyógyszereimért sorban állok 4-5 órát havonta, természetesen ezt a szabadságomon( évente ez ugye 12 nap) ,mivel hétfőtől -péntekig dolgozom 8-16-ig a háziorvosom meg 8-12-ig rendel. Sok- sok beteg között hátha elkapok valamit és mehetek táppénzre, így még több pénzt költök majd gyógyszerre, arról már nem is beszélve,hogy mennyivel több ember megy naponta majd orvoshoz, ami eddig elosztódott 3 hónapra az most minden hónapban ott lesz." Na gratulálok ez megint egy szuper döntés volt!!!!!!!"”
 • 5. lepkehalo 2012. március 01. 17:07
  „Megható, mennyire vigyáznak ránk, hülyegyerekekre!”
 • 4. racionalitás? 2012. március 01. 16:40
  „Nem sírni...bértapsolni-kuruczosszabadságharcosan felvonulni....a sok kábszerest persze támogatják...áááááááááááááááááááááááááááááááááááá...röhejország az kackackac!”
 • 3. csopimama 2012. március 01. 16:34
  „Csontritkulásom van. Folyamatosan kell szednem a gyógyszert.Három havi menyiséget írt eddig fel az orvos. Úgy váltottam ki, ahogy volt pénzem és,hogy állandóan tudjam szedni. Mi volt ebben a pazarlás? Az orvos mindig annyi gyógyszert ír fel amennyit be kell szedni.Az embereknek nincs felesleges pénzük a gyógyszerekre. Talán ha a gyakorlatban jobban részt vennének ebben ,jobb döntéseket hoznának.”
 • 2. spiler 2012. március 01. 15:43
  „na most lesz orvos látogatás
  egyre csökken a háziorvos kétszám
  inzulinért 100%-ot kell fizetni mert a HgA1c 8 fölött van 1 éve
  most hallom a gyerekeknek sem jár a kedvezmény az allergiás szerekre
  betegszállitás is alig müködik
  rezidensek felmondó levele aktivizálódik
  csak a környezetemből 4-5 rendvédelmis dolgozó mondott fel és mentek illetve megy külföldre dolgozni
  NYÁRON HEGYKŐN NYARALTUNK,56-OS DISZIDENS AUSZTRIÁBAN ÉL ÉS MESÉLI INKÁBB A TÖRÖKÖK JÖJJENEK HOZZÁNK MERT OTT ÁTLAGBAN 3-4 GYEREK VAN ÉS EZEK OTT NŐNEK FEL OTT TANULNAK SZAKMÁT ,OTT FOGNAK DOLGOZNI DE AMI A LÉNYEG ők fogják a gyerekei és unokái nyugdíját megtermelni”
 • 1. kukachuszar 2012. március 01. 14:10
  „Idetartozik az a szabálymódosítás is miszerint az a cukorbeteg amelynek 7% fölötti az átlag vércukra (HgbA1C) az nem kaphatja meg OEP támogatottan a korszerű inzulinkezelést, vagy teljes áron pl: Levemir nevezetű inzulin eddig 300 Ft, ezután 16800 Ft, vagy átállítás egy korszerűtlen inzulinra.
  Ez a 21 századi gyógyítás, bünti a betegeknek.
  De össze fog omlani a betegszállítás is nem sokára.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megalakult az új Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság

Megtartotta alakuló ülését az új Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) csütörtökön a… Tovább olvasom