Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 17°C | 27°C Még több cikk.

Életmentő bernáthegyi

Tudod, miért ábrázolták a festményeken a bernáthegyit rumoshordóval a nyakában?

A bernáthegyi fajtát egy 2472 m-es magasságban épített kolostorban tenyésztették ki a szerzetesek, a Svájcot és Olaszországot összekötő Nagy Szent Bernát-hágón. Ez a hágó évszázadokon keresztül az egyik legforgalmasabb közlekedési útvonal volt, de az átkelés rajta meglehetősen veszélyes volt. Különösen télen, amikor a zord időjárásnak éa a gyakori lavináknak sok ember esett áldozatul. Az átkelőket a hegyet jól ismerő szerzetesek kísérték, de még így sem voltak ritkák a szerencsétlenségek, hiszen a hegygerincet az év kilenc hónapján keresztül hó és jég borította.

Barry, a leghíresebb bernáthegyi

Kiásták a szenvedőket

A kolostor jóindulatú, értelmes kutyáit elkezdték tehát kiképezni kísérőnek, s attól kezdve a bernáthegyik a szerzetesekkel együtt, életük kockáztatásával siettek a hóviharban eltemetettek fölkeresésére, segítségére. A bernáthegyi kutya azóta az odaadás és az önfeláldozás jelképe lett.

Hogyan viselkedtek ezek a kutyák lavina esetén? Szemtanúk elbeszélése szerint, ha a lavina által betemetetett ember még élt, a kutya kaparni kezdte a havat fölötte, ha pedig az áldozat már halott volt, akkor egyszerűen csak elfeküdt a szerencsétlenség helyén.

Hogy hány embert mentett meg a bernáthegyi, az nem derül ki a Szent-Bernát kolostor évkönyveiből. Egy biztos, nagyon sokan köszönhetik nekik életüket. Kétszáz év alatt majd kétezer segélyakciót jegyeztek fel, amelyet részben a szerzetesek, részben szolgáik és a kutyák hajtottak végre!

Nem is volt hordó?

A rumoshordó a legenda szerint azért van a kutyák nyakában, hogy a hó fogságába esett, sokszor szinte megfagyott utazók, akiket a kutyák megtalálnak, minél hamarabb kortyolhassanak a melengető rumból, s ezzel is nagyobb esélyük legyen a túlélésre. Sokak szerint azonban ez csak mese, s valójában a bernáthegyiknek ugyanolyan nyakörvük volt, mit bármilyen más kutyának.    

A leghíresebb bernáthegyi

Minden idők leghíresebb bernáthegyi kutyája Barry I. vom Großen St. Bernhardt volt, aki 1800 és 1814 között élt. Az ő neve személyesíti meg elsősorban a hó bundás hőseit. Világhírű kutya volt, történetét mindmáig legendák sora övezi. Egy 1922-ben készült festmény azt a hőstettét ábrázolja, amikor egyik mentőkörútja során a hóban alvó, teljesen átfagyott kisfiúra talált. A kutya nyalogatásával felébresztette a gyermeket, ügyes mozdulatokkal még a hátára is vette, majd így vitte be a kolostorba. Barry egyébként 40 embert kutatott fel és mentett ki a hó alól.

TIPP: Ha szép bernáthegyit akarsz látni, nézd meg a Beethoven című filmet!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

építik a stadion lelátóját

A keleti lelátó alapozásával tegnap megkezdődött a győri ETO-stadion átépítése. Az öltözőépületet és… Tovább olvasom