Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Elhúzódóbb válságot vár a GKI

Az amerikai jelzálogpiacról kiindult pénzügyi válság a korábban feltételezettnél mélyebb, kiterjedtebb és elhúzódóbb lesz, recessziós veszélyt okoz az Európai Unióban is, nyilvánvalóan rontva a magyar gazdasági fejlődés lehetőségeit - áll a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzésében.
A GKI a magyar gazdaság növekedési ütemét 2008-ban 2,7 százalékra várja. A kutatók szerint a vártnál mélyebb nemzetközi válság közepette a kormányok és jegybankok által elhatározott intézkedések arra lehetnek elegendőek, hogy csillapítsák a pánikot, de az így keletkezett nagy összegű többletkiadásnak a következő évek adóprogramjaiban és inflációjában meg kell jelennie. Ez pedig kedvezőtlenül hat a magyar gazdaságra is.

A GKI-ban úgy látják, hogy az államháztartás hiányának csökkenése még a kormányzati célnél is nagyobb mértékű lehet, az első félévi áruforgalmi mérleg azonban az év végére eltűnik a romló világpiaci kereslet, a hazai beruházás és fogyasztás emelkedése miatt.

A magyar gazdaság növekedési üteme 2008-ban 2,7 százalék lesz a GKI szerint. A gazdaságkutató felhívja a figyelmet arra, hogy a növekedés húzóereje, az ipari export üteme májustól zuhan. A fogyasztás az év egészében alig 1 százalék körül növekszik, a beruházások stagnálnak, s az uniós pénzből megvalósuló fejlesztések idén még nem elénkítik a beruházásokat.

Az infláció eddig lassan csökkent, de az év utolsó hónapjaiban az árindex gyorsuló esése valószínű, ezzel az év végére 5 és fél százalék körüli, éves átlagban hat és fél százalékos infláció várható. A GKI a reálkeresetekben 2008-ban körülbelül egyszázaléknyi emelkedéssel számol.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nehéz idők jöhetnek azokra, akiknek nincs megtakarításuk

Forián-Szabó Gergely a Pioneer Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója az RTL híradójának hétfő… Tovább olvasom