Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Elítéli a ˝bohócforradalmat˝ a HM és a Honvédszakszervezet

Hende Csaba miniszter és Czövek János szakszervezeti vezető a szerdai egyeztetésükön egyaránt elítélték a csütörtökre hirdetett, "bohócforradalomnak" nevezett politikai megmozdulást - áll a Honvédelmi Minisztérium (HM) és a Honvédszakszervezet MTI-hez eljuttatott közös közleményében.
E szerint bár a minisztérium és a katonák érdekvédő szervezete közötti egyeztető tárgyalások még nem zárultak le, és a szakszervezet vezetése a kormány nyugdíj-előterjesztését a jelenlegi formájában nem tudja elfogadni, "Czövek János leszögezte, hogy a vitákat nem politikai megmozdulásokkal, hanem a tárgyalóasztalnál kívánja megoldani".

A két vezető egyetértett abban, hogy "a feltételezhetően politikai háttértámogatással bíró", csütörtökre meghirdetett eseményt nem tekintik érdekvédelmi megmozdulásnak. "Leszögezték továbbá, hogy az érdek-képviseleti tevékenység nem terjedhet ki és nem irányulhat politikai agitációra", amelyet egyébként a katonák jogállásáról szóló törvény is tilt. A Honvédszakszervezet elítél minden, érdekvédelmi tevékenységnek álcázott politikai akciót - írják.

A közlemény szerint a Honvédszakszervezet vezetője az egyezetésen kijelentette, hogy nem támogatja, és nem vesz részt a rendezvényen, alapszervezeteit pedig arra szólítja fel, hogy hasonlóan cselekedjenek, és tartsák magukat távol a politikai célú demonstrációtól. Mindkét tárgyaló fél megerősítette, hogy "a Magyar Honvédség a rend oldalán áll, és elutasítják, hogy a haza fegyveres szolgálatára felesküdött katonákat bárki politikai eszközként használja fel".

Czövek János kiemelte, hogy várják a tárgyalások folytatását a honvédelmi tárcával a katonák életpályamodelljének új koncepciójával kapcsolatban, amelynek során továbbra is határozott formában, de a jogszabályok keretein belül kívánják érvényesíteni a katonák érdekeit. Hende Csaba az egyeztetésen ígéretet tett arra, hogy a szakszervezetet teljes mértékben bevonják a kidolgozó munkába. A felek megállapodtak abban, hogy az új életpályamodellről június 20-án folytatják érdemi tárgyalásaikat - áll a közleményben.

Kedden a "bohócforradalmat" szervező Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke és Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke magánemberként hirdettek demonstrációt csütörtökre a fővárosi Alkotmány utcába. Békés, erőszaktól és pártpolitikától mentes, törvényes keretek között zajló megmozdulást ígértek.

Az MTI-nek akkor azt mondták: azért hirdették meg a megmozdulást, mert úgy vélik, a "kétharmados parlamenti többség elnyerése nem adott felhatalmazást arra, hogy visszamenőleges hatállyal alkossanak törvényeket, alkotmányos alapjogokat és magántulajdont vegyenek el, leépítsék a demokratikus jogállam intézményrendszerét, és ezzel létbizonytalanságba taszítsanak több millió embert".

Kónya Péter közlése szerint csütörtök délután az Alkotmány utcában, a Bajcsy-Zsilinszky utca torkolatánál felállítandó fülkékben lehet "voksolni" arról, hogy a résztvevők bizalomvesztés miatt megvonják-e a Fidesz-KDNP-re tavaly áprilisban leadott szavazataikat. Az este nyolc óráig tartó szavazás után fáklyás felvonulás keretében a budavári Sándor-palotához, a köztársasági elnök hivatalának épületéhez mennek, ott hirdetik ki a szavazás eredményét.

Árok Kornél azt mondta: "bohócforradalmi" tüntetésük egyetlen célja, hogy görbe tükröt tartsanak a kormánynak egy nem reprezentatív felmérés keretén belül. A megmozdulásra a rendvédelmi dolgozók mellett bohócnak maszkírozott embereket is várnak, akik szintén leadhatják, "visszavonhatják" szavazataikat - tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 18. varadipal 2011. június 16. 16:20
  „A honvédség lojális a mindenkori hatalomhoz. Nem is kell nekik érdekvédő szakszervezet. Meg Czövek se.”
 • 17. jozko 2011. június 16. 12:29
  „16. small...

  Katona - voltam.
  Elég húzós ideig!

  Akkor szálltam ki, amikos bohócot akartak csinálni belőlem.
  Nem volt igazán jó üzlet...
  Főtiszti nyugdíj helyett "bohóckodhattam" tovább a magam kenyerén.
  Pedig az összefoltozásom okán egy rokkant nyugdíjat is kisírhattam volna.

  Sokan azok közül, akikkel "együtt húztam csizmát" most jócskán korengedményes nyugdíjasok.
  Igaz, kicsit sárgás-barnás a nyelvük, de biztosan megszokható minden íz...

  Viszont időben keljen fel, aki nekem szakmai kioktatást akar tartani!
  /természetesen azért sokan szereztek erre valódi jogot.../”
 • 16. uborka 2011. június 16. 11:38
  „T.mINISZTER ÚR. még fiaink akik szarul vannak megfizetve a kinti hadviselésért, egyéb katonánk pedig nincs. csak a minisztériumban levő 8 hivatásos akik szétlopták a hadsereg össz vagyonát, és a kintlévő katonáinkat dobozban hozzák haza, erről nincs tudomásuk???csak lopni amit lehet.Egyébként miért mennek a katonáink külföldre, ?????? a megélhetés miatt.itthon a parancsnokaik eladják az országot.miért nyaljuk Amerika seggét???”
 • 15. smalltown 2011. június 16. 03:21
  „14
  "Tisztelettel szólva, ami a hadseregben és a rendőrségen folyik, szakmai szemmel nézve bohóckodás!"

  Most akkor te katona, rendor avagy bohoc vagy?”
 • 14. deszkás 2011. június 16. 00:15
  „Nem lesz tüntetés ne fossatok.”
 • 13. jozko 2011. június 16. 00:03
  „10.

  Tótkomlósi:

  Köszönöm az elismerést!
  Ami a fizetséget illeti: nem szokásom panaszkodni.

  Egyébként nem tudom,Fidesz körökben mi az ezzel kapcsolatos véldemény,
  én vasseprűvel söpörném ki a fegyveres testületekből a politikát, a Szakszervezeteket!

  A szakmai irányításukat pedig szakaemberekre bíznám:

  A Hadseregét "puskaport is szagolt" tábornokra,
  a Rendőrségét a ranglétrát és szolgálat csínját-bínját megjárt rendőrtábornokra!
  Természetesen hívatásosokra, a szó legnemesebb értelmében!

  Tisztelettel szólva, ami a hadseregben és a rendőrségen folyik, szakmai szemmel nézve bohóckodás!”
 • 12. TorrentTeréz 2011. június 15. 22:12
  „Khm, khm.
  Ha jól értelmezem e cseppet sem elfogult czikket, Hende Cs. fideszes sz*póművész, és Czövek Dzsonsz (: "Ma mi, holnap ők, sorstársak vagyunk"
  Czövek János, a fegyveres és rendvédelmi szféra sztrájkbizottságának elnöke még nem látott ilyen felháborodást;
  Sem tudomásul venni, sem elfogadni nem tudjuk a kormány javaslatait. Szerzett jogok csorbítását, megvonását nem lehet elfogadni. Az érdekképviseletek továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy a kormány hagyja békén a már nyugállományban lévő kollégákat. Az aktív állománynak pedig továbbra is követeljük, hogy az öregségi nyugdíjkorhatár elérése előtt öt évvel vonulhassanak majd nyugdíjba, valamint látni szeretnénk végre a részleteket is - nyilatkozta a Sztrájkbizottság elnöke a Népszabadságnak. ) valószínű megfélemlített, akaratán kívül bohócczá avanzsált közéleti személyiség, már rég túl van azon az anyagi határon, ami hátralévő életüket biztosítja. Úgy gondolom innentől nincs miről czikkezni.”
 • 11. balihoho 2011. június 15. 20:31
  „Létbizonytalanságba taszítanak több millió embert! jó megérzés! Erre az érintettek majd akkor döbbennek rá, és érzik meg a saját bőrükön, ha életbe lépnek a drasztikus megszorítások. Már most vannak olyan hírek, hogy a közmunkából, hacsak valami tartalékkal nem rendelkezik az érintett, nem lehet megélni! Olyan alacsony bérek lesznek hogy csak! Így győzzük le Kínát a versenyben! Nyilván erre gondolt Orbán Viktor amikor ezt emlegette! sok millió magyar örülhet néhány év múlva, ha új biciklit tud venni, nem hogy autóval járjon, nem tudja a minimális bérnél is kevesebb közmunkadíjból fenn tartani!”
 • 10. Larsson 2011. június 15. 20:05
  „Nem ártana más szervezeteknek is csatlakoznia ehhez az egyébként jogos kezdeményezéshez! Amúgy szépen sorban derülnek ki sunyiságok, ami késik nem múlik...”
 • 9. tótkomlósi 2011. június 15. 19:53
  „8. jozko 2011.06.15. 19:03
  Te mekkora fizetést kapsz a fidesztől ezekért a frappáns szövegekért?”
 • 8. succmorgo 2011. június 15. 19:50
  „Lehet hogy tizedelés járt érte, de kuss volt a bűnözőknek is. Meg akasztófa. Cirkusz ami itt van, úgyhogy jogos a "bohócforradalom" kifejezés.
  Gondolom ha nem Viktorka ellen tüntetnének, mindjárt nem lenne "zendülés"...”
 • 7. jozko 2011. június 15. 19:03
  „Zendülés.
  Legalább is a demokrácia totális félreértelmezése és félremagyarázása.
  Régebben tizedelés járt érte.
  Mondjuk ott fegyelem volt és nem bohóckodás.”
 • 6. nsanyi55 2011. június 15. 18:22
  „Semmi különöset nem ígértek, csak felhívták a figyelmüket, hogy akit felismernek a demonstráción, annak másnaptól nincs munkahelye!”
 • 5. 6664 2011. június 15. 18:16
  „...sikerült megosztani a szakszervezeteket... ugyan, mit ígérhettek?”
 • 4. csakhogy 2011. június 15. 17:29
  „van családja mindenkinek, és ott vannak a nyugdíjasok, akiknek szintén van családjuk. Sokkal több az érintett mint gondolnák. Csak egy lufinak kell elpukkanni és....”
 • 3. szatyi 2011. június 15. 17:28
  „Szalámizzák már ezeket a szakszervezeteket is! Azután mennek ők is a levesbe!”
 • 2. X_Y 2011. június 15. 17:28
  „Aki tüntetni megy, azt meg majd pont a "berendelt" rendőröknek kéne szétverniük...

  Hüjjék ezek :)”
 • 1. tótkomlósi 2011. június 15. 17:18
  „Állítólag minden rendőrt berendeltek munkára?
  Akkor ki fog tüntetni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elrabolt fiatalembert szabadított ki a terrorelhárítás

Egy Thaiföldön elrabolt magyar fiatalembert szabadított ki a Terrorelhárítási Központ (TEK) és a… Tovább olvasom