Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Elkerülhetetlenek voltak a felmentések az MTA-nál

A törvényi előírások alapján elkerülhetetlenek voltak a felmentések a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Filozófiai Kutatóintézetében Boros János intézetigazgató szerint.
Boros János ezt arra reagálva írta, hogy Radnóti Sándor, az ELTE BTK Esztétikai Tanszékének egyetemi tanára pénteken közölte: tiltakozó aláírásgyűjtés indult az MTA Filozófiai Kutatóintézetében elkezdődött "tisztogatások" ellen. Tájékoztatása szerint az intézetből eltávolított munkatársakkal való szolidaritás kifejezéseként indult el az akció.

A Népszabadság november 11-én számolt be arról, hogy Boros János a közelmúltban felmondott Laki János és Mesterházy Miklós tudományos főmunkatársnak, Horváth Pál tudományos munkatársnak és Ferencz Sándor tudományos segédmunkatársnak, az ötödik távozó kutató pedig Tamás Gáspár Miklós lehet, aki november végén tölti be 62. évét, így nyugdíjba küldhető.

Radnóti Sándor szerint az ügy hátterében az áll, hogy "egy világosan körülhatárolt cél" - egy tudományfilozófiai intézet létrehozása - érdekében nagyhagyományú filozófiai diszciplínák (etika, esztétika, vallásfilozófia, filozófiatörténet, Lukács-kutatás) érdemes képviselőit akarják kitakarítani az intézetből.

Boros János közleményében azonban hangsúlyozta, az MTA Filozófiai Kutatóintézetének átalakítása tudományfilozófiai intézetté nincs napirenden. "A Magyar Tudományos Akadémia, mint erre neve is kötelezi, a magas szintű tudományos kutatást várja el valamennyi intézetétől, a Filozófiai Kutatóintézet esetében valamennyi művelt filozófiai ág lehető legmagasabb szintű kutatását. A cél határozott profillal rendelkező, nemzetközileg, de legalább Magyarországon versenyképes kutatóhely kialakítása" - írta.

A felmentések az intézet igazgatója szerint a törvények és a jogszabályok előírásai alapján elkerülhetetlenek voltak, és kizárólag a megfelelő munkavégzés évtizedes és immár bepótolhatatlan hiányosságai miatt történtek.

Közölte: olyan munkatársaktól vált meg az intézet, akik a hetvenes évek vége, nyolcvanas évek közepe óta sem szereztek egyetemi doktorátust. Az említett főmunkatársak pedig hosszú évek óta egyetemi docensi vagy egyetemi tanári fizetést kaptak, ám a fizetésért elvégzett megfelelő munka nem mutatható ki - tette hozzá. Szerinte a munkavállalói jogokkal együtt kell járnia a munkavállalói kötelességek teljesítésének.

A vezetői hatalommal nem történt visszaélés - jelentette ki Boros János, meglátása szerint ugyanis ő a jog és a törvény által előírt módon cselekedett. "A kérdés az, hogy a korábbi felelősök miért nem ezt tették, és hogy juthatott ilyen állapotba az MTA Filozófiai Kutatóintézete" - zárja kommünikéjét.

Olvasóink írták

 • 3. Lutetia 2010. november 23. 12:04
  „Előítéletek helyett jöjjenek a tények:
  Az akadémiai Filozófiai Bizottság tagjainak nagy többsége felháborodott az értékeléseken, következetlennek minősítette őket: az alkalmatlanok egyike ugyanis az MTA doktora, míg egy kiválóan alkalmasnak minősített kutató ,,habitusvizsgálata" eredménytelen lett. A szintén alkalmatlan Mesterházi Miklós MTA doktori pályázatát nem sokkal később (a kirúgását követő napon) a Filozófiai Bizottság - két pozitív habitusvizsgálatra támaszkodva -89 százalékkal elfogadta.
  http://mta.hu/sajtoszemle/hetilapok-a-filozofiai-kutatointezetrol-126045/”
 • 2. szilléri 2010. november 22. 11:27
  „Én mérnökként is az ,,évi" betevő ,,krediteimért" tanulok és kb. 100-120 000 Ft-ba kerül a képzésem. TGM. aki a kádári rendszerben tíz évig munkanélküli volt, ami már önmagában is röhej - lásd. KMK. ( ! ) közveszélyes- munkakerülés - nyelvvizsga és ,,akredítáció" nélkül taníthat.

  Na az már mindennek a teteje, hogy a jövőbeni ,,kis " nyugdíja miatt aggódik a liberális raccsoló ,,értelmiség".

  Mellesleg jegyzem meg a SZEVIÉP 60 dolgozóját rúgták ki a napokban!”
 • 1. dodó 2010. november 21. 22:16
  „Ceasusescu volt udvari költője és legfőbb dicsőítője a kegyvesztése után Mo-ra szökött, magát filozófusnak kinevező/kiadó, uszító ás szálláscsináló rabbigyereknek, TGM-nek semmilyen tudományos fokozata nincs! (forrás: az Akadémia nyilvántartása) Mégis, csupán a megfelelő ülepeket nyalva zsíros állást és jelentős politikai befolyést könyökölt ki magának! Most pedig ajvékol. Talán neki is Zoltai(Zucker) elvtárshoz kellene fordulnia, aki talán nem csak az ügyészséget tudja befolyásolni hanem az Akadémiát is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Károlyi Mihály szobráért demonstráltak

Károlyi Mihály szobrának védelmében demonstráltak Budapesten, a Kossuth téren. Tovább olvasom