Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Ellenzi a KIM a kémiai kasztrációt

A nyáron életbe lépő Btk. szigorúbban szankcionálná a kiskorúak ellen elkövetett szexuális bűncselekményeket. Több európai országban nemcsak jogi, hanem orvosi eszközökkel is fellépnek a gyermekek védelmében.
Szigorúbban szankcionálja a júliusban életbe lépő új büntető törvénykönyv (Btk.) a kiskorúak ellen elkövetett szexuális bűncselekményeket, ám a kémiai kasztráció bevezetésének ötletétől elzárkózik a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) - írja a szerdai Népszava.

A napilap cikke ismerteti, hogy több európai országban, köztük Németországban, Lengyelországban és Nagy-Britanniában nemcsak jogi, hanem orvosi eszközökkel is fellépnek a gyermekek védelmében. Az úgynevezett kémiai kasztrációt többnyire önkéntes alapon alkalmazzák, amelyet vagy azért igényelnek a szexuális bűnözők, mert enyhébb büntetést remélnek tőle, vagy pedig azért, hogy megszabaduljanak a nem szűnő kísértéstől. A kémiai kasztráció lényege, hogy anélkül csökkentik a tesztoszterontermelést, hogy a férfiak heréit eltávolítanák.

A külföldi példákra hivatkozva a Népszava megkérdezte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot, tervezik-e, hogy a jövőben a kémiai kasztrációt is használják a büntetés-végrehajtásban. Válaszukban elzárkóztak az elképzeléstől: "mind a különböző emberi jogi egyezmények, mind Magyarország alaptörvénye rögzíti a méltósághoz való jogot, a kínzó, embertelen, megalázó bánásmód vagy büntetés tilalmát, illetve a testi, lelki egészséghez való jogot is, így ennek bevezetését nem tervezi a kormányzat".

Hozzátették, hogy a kasztrációnak súlyos egészségügyi következményei lehetnek, és semmi nem garantálja a beavatkozás eredményességét, ugyanakkor számos káros mellékhatás jelentkezhet.

Németországot többször is figyelmeztette már az Európai Tanács, ám ők rendszerint úgy reagáltak, a kasztráció nem büntetés, csupán kezelése egy súlyos társadalmi problémának, ráadásul minden beavatkozást önkéntes alapon végeznek - ismerteti a napilap.

Olvasóink írták

 • 2. klj-54 2013. január 23. 13:06
  „Aki a kémiai kasztrációra szavaz annak lövése nincs a libidó működéséről.
  Nemi szerv és kémiai baromkodások ellenére az álmok a vágyak megmaradnak!
  Minden az agyban zajlik le és még nem vagyunk azon a szinten, hogy célzottan csak azt az ingerületátvivőt tudjuk korlátozni ami a torz vágyakat indukálja.
  Megoldást én sem tudok javasolni, de azt tudom, hogy amit javasolnak attól nem lesz kevesebb a pedofil jellegű vagy más nemi bűncselekmény:(
  JA, politikusok politikai döntést hoznak!”
 • 1. deszkás 2013. január 23. 10:31
  „Hát érdekes emberségre hívatkozni az embertelen módon viselkedőkre. Most minden jogra hivatkozunk amit máskor nagy ívben ....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliárdos károkat okoztak a MÁV-nál a ingatlanhasznosítási döntések

A Kehi szerint bűncselekmény gyanúját vetik fel a MÁV előző kormányok idején végrehajtott… Tovább olvasom