Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 4°C Még több cikk.

Energetikai kapcsolatokról is tárgyal Bajnai Zágrábban

Az energetikai kapcsolatok kiszélesítéséről és Horvátország tervezett európai uniós csatlakozásáról is tárgyal hétfőn Zágrábban Bajnai Gordon miniszterelnök Jadranka Kosor horvát kormányfővel.
A kétoldalú találkozó legfontosabb témája az energiabiztonság növelését és az egyoldalú energiafüggőség enyhítését egyaránt szolgáló közös gázvezeték kiépítésének ügye. Magyarország egyik fontos célja, hogy csökkentse az orosz gáztól való egyoldalú függőséget, de mindkét ország alapvető stratégiai érdeke a közép-európai régió energiabiztonságának növelése és erősítése.

Az előzetes információk szerint a két ország kormányfője tárgyal a Horvátországot és Magyarországot összekötő, tervezett gázvezetékről. Ez nemcsak a két állam vezetékrendszerei között teremti meg a kapcsolatot, de a Balti- és az Adriai-tenger között létrejövő gázfolyosó egyik kiemelten fontos eleme is egyben.

A magyar és közép-európai energiabiztonság szempontjából stratégiai fontosságú a Krk-szigetre tervezett folyékonygáz-terminál megépítése is. Ennek révén Magyarország számára új, független energiabeszerzési forrás nyílhat meg.

Az MTI értesülése szerint Bajnai Gordon és Jadranka Kosor tárgyalásainak másik kiemelt napirendi pontja Horvátország EU-csatlakozásának kérdése. Magyarország régóta elkötelezetten támogatja a délkelet-európai térség országainak európai közeledését, ezen belül Horvátország mielőbbi európai uniós felvételét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iskolai brutalitás: tinilányok verték egymást

Két tinédzserkorú lány esett egymásnak egy tokaji iskolában, a csetepatét társaik mobiltelefonon… Tovább olvasom