Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 14°C Még több cikk.

Érzékenyen érinthetik a közszolgáltatókat a csoportperek

A módosított polgári perrendtartási törvény lehetővé teszi, hogy az egyénenként kis kárt elszenvedett személyek, illetve a magánszemélyek érdekképviseletei is csoportpereket indítsanak, a közszolgáltatók és a pénzintézetek számíthatnak arra, hogy a sok kis kár tetemes kártérítéssé duzzadhat - közölte a Faludi Wolf Theiss ügyvédi iroda.
A magyar jogban új intézménynek számító csoportpert úgy jellemzi a közlemény, hogy az egyénenként kis összegű kárt elszenvedett, de nagyszámban érintett fogyasztói kör miatt - együttesen - jelentős kárértéket képviselő kártérítési ügyek is jó eséllyel bírósági peres szakaszba kerülhetnek.

A csoportper megindítását a bíróság engedélyezi, ha ez megtörtént, akkor a felperes akár nyilvános felhívással is fordulhat a csoport lehetséges további tagjaihoz. Így nyilvános "felperes-toborzásra" is lehetősége nyílik, ami egy másik különös sajátossága ennek a jogintézménynek.

A másik egyedi jellemzője pedig az, hogy akár érdekvédelmi vagy jogvédő szervezetek is megindíthatják, és a jogerős ítéletek hatálya minden esetben automatikusan ki fog terjedni az adott csoport tagjának számító valamennyi személyre, anélkül, hogy ő maga egyébként a per megindításában és lefolytatásában részt vállalt volna.

A csoportper - mint lehetőség - a környezetszennyezési-, fogyasztóvédelmi jogsértésekkel, a közszolgáltatói vagy akár pénzintézeti tevékenységgel összefüggésben elszenvedett károk megtérítése iránt is fokozhatja a "pereskedési kedvet".

A sok kis kártérítési összeg pedig tekintélyes summává növekedhet a per végére, amelyre nem árt felkészülniük a perrel fenyegetett nagyvállalatoknak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romagyilkosságok: Várhatóan megkezdik a helyszíni bizonyítást

Várhatóan kedden kezdődik a hat halálos áldozatot követelő romagyilkosság-sorozat nyomozása kapcsán… Tovább olvasom