Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Esterházy Péter műve lett az év futballkönyve Németországban

Esterházy Péter Semmi művészet című regényét a 2009. év legjobb futballkönyvének választotta a Német Futballkultúra Akadémia.
Az akadémia sport- és kulturális újságíró tagjai által alkotott zsűri indoklása szerint a magyar regényíró művében "a labdajátékot komikus, megható családi sorsként ábrázolja, amivel első rangú oidipuszi prózát teremtett meg".

A díjjal ötezer euró jár. Az elismerést három másik kategória díjaival együtt október 2-án gálaműsor keretében adják át Nürnbergben. A Semmi művészet 2008 áprilisában jelent meg Magyarországon a Magvető Kiadónál. Kein Kunst címmel tavasszal adta ki németül Terézia Mora fordításában a Berlin Verlag könyvkiadó.

Olvasóink írták

 • 2. zoltankis 2009. augusztus 29. 10:40
  „Nagy karriert futott be az Így gondozd a magyarodat című írásom, amit nem kisebb értelmezői csoport tett először szóvá, mint maga Torgyán József. Az mégis kellemetlenül ért, mert úgy volt sok ember indulatos, hogy még a szöveg közelébe se kerültek, de ez nem zavarta őket. A mai napig se. Ha elolvassák, akkor látták volna, hogy ez egyszerűen egy hazafias írás. (1991)
  http://index.hu/kultur/klassz/ep0413/

  részlet:
  - A magyar géniusznak két archetípusa van. A bartók és a puskás. A bartók sovány, a puskás kövér.
  - A magyarod élete lokális, szerelme globális. Mit akar ezekkel a magyarokkal? Was für ein magyar?
  - A csokorba kötött magyart szétbontjuk, és éles késsel ferdén visszavágjuk. Kivétel a fásszárúak, mert azokat törjük vagy kalapáccsal zúzzuk.
  - Nehogy megrohadjon a magyar. Az összement magyart a savó leöntése és Trianon után túrónak használhatjuk...
  - A magyar eml?s. Egy magyar nem csinál nyarat.
  - A magyar a sötét, ahová Európa ugrik.
  - A magyar az új nincs. Az új semmi. Az árnyék.
  - Ki tartson magyart? Kezd? magyarbarát inkább kanmagyart tartson, ne szukát! Tanácsosabb fajtiszta magyart beszerezni, mint valami bizonytalan származású magyart.
  - Öreg magyart ne vegyünk! A magyart következetesen dicsérjük vagy dorgáljuk! Lágy, barátságos hang: jól van, jó magyar, illetve keményen, határozottan: pfuj, magyar, helyedre!
  - A sárgamagyar... a tágasság érzetét kelti. A narancsmagyar....mámoros. A vörösmagyar....meleg. A jómagyarember.... az már a járásáról megismerszik. Mint komor bikáé. Leveg?t minden magyar igényel, de nem huzat formájában. A Kárpát-medence huzatos.
  - A magyar a tartós fogyasztási cikkek kategóriájába tartozik.
  - Olcsó magyarnak híg a leve!”
 • 1. Otaku 2009. augusztus 28. 23:49
  „KORSZELLEM - Legendák
  cs, 2009-07-23 19:39
  Címkék:

  * 2009:26. szám
  * Műhely

  Szerző:
  Pozsonyi Ádám
  Az élet attól szép, hogy vannak legendák. Komoly helyeken, mint például a Magyar Birodalomban olyan legendák éltek, mint a híres ál-Petőfi , aki a fegyverletétel után bolyongott a rónán, és ingyen koszton élt a vers- és hazaszerető népeknél, vagy Borisz, a trónkövetelő, aki Kálmán királyunk fiának vallotta magát, és erre hivatkozva dúlta a végeket, de említhetném akár Csaba királyfit is, akit a székely azóta is vár ott a keleti gyepűn. (Piti országokban csak olyan legendák élnek, mint a Loch Ness-i szörny, a Téli Palota ostroma.)

  A mai magyar valóság egyik legendája az úgynevezett Esterházy-olvasó. Ungváry Zsolt kollégámmal jöttünk épp az EMI-tábor sajtókerekasztaláról hazafelé, s míg a rekkenőben aszalódtunk, valamelyikünk felvette: ,,Te olvastál Esterházyt? Végig bírtad olvasni? Egyáltalán találkoztál valaha is olyan emberrel, aki az Esterházyt valóban olvassa?" És rá kellett döbbennünk, hogy nem. Én kettőt kezdtem el, Zsolt egynél elakadt, de se ő, se én nem találkoztunk még élő, hús-vér illetővel, aki azt tényleg olvasná, végigolvasná, és még élvezné is. Gyakorlatilag őt nem szereti senki. (Jó lenne, ha ezt a következő Fidesz-kormány kultúrfunkcionáriusai is elhinnék, megértenék, felfognák agyilag, és nem majd ők is ugyanazt a tíz futtatott hülyét favorizálnák, mint tették 1998-2002 között.)

  ,,Az olvasó, aki szereti Esterházyt", ill. ,,Az olvasó, aki olvassa Esterházyt" tételek nem bizonyítottak. Rejtélyes személyek, kiknek léte bizonytalan.

  Azt mondják, néha felbukkan egy, könyvhéten, könyvpalotában, vesz egy kötetet, mert dicsérik, belekezd, majd a negyedik oldalnál ásít. És magát hibáztatja. Mert nem hiszi el, hogy valóban szar, és nem ő a hülye.

  De ha tévednék, kérem az olvasót, korrigáljon. Keressük együtt az Olvasót, Aki Olvassa Esterházyt! Címemre (pozsonyiadam@freemail.hu) várom a jelentkezőket, akik olvassák, élvezik vagy már láttak egy valódi, eleven Esterházy-olvasót.

  S ha élvezik, fejtsék ki, miért. Ajándékként egy Fuharosok-kötet (U. Zs. felajánlása) kerül kisorsolásra.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: a Fidesz tudatosan készül Hagyó Miklós lejáratására

Az MSZP szerint a Fidesz budapesti "papagájkommandója" a tényeket elferdítve, tudatosan készül Hagyó… Tovább olvasom