Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

EU-elnökség: Belgium csütörtökön adja át a zászlót

Január 1-jétől fél évig Magyarország az EU soros elnöke, az elnökségi zászlót ma veszi át hivatalosan Belgiumtól.
Yves Leterme ügyvezető belga miniszterelnök a Parlament kupolacsarnokában egyórás, zenés-táncos műsorral kísért rendezvényen ünnepélyesen átadja az elnökségi zászlót Orbán Viktor miniszterelnöknek.

Az eseményen részt vesznek mások mellett a budapesti diplomáciai kar tagjai. A rendezvényt a Duna Televízió közvetíti. Pénteken együttes ülést tart a magyar kormány és az Európai Bizottság. A tanácskozás után a tervek szerint közös sajtótájékoztatót tart Orbán Viktor és José Manuel Barroso, a Bizottság elnöke.

A Lisszaboni Szerződés 2009 végi hatályba lépése óta a tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács üléseit a két és fél évre választott állandó elnök, jelenleg Herman Van Rompuy irányítja. Az Európai Tanács elnöke és a soros elnökség szoros együttműködésben vezeti az uniót.

A soros elnök fontos szerepet játszik abban, mely ügyek kerülnek a Tanács figyelmének középpontjába, és nagy befolyást gyakorolhat arra, hogy az EU miként kezelje a politikai és gazdasági kihívásokat. Az elnökség programjának megvalósítása mellett konszenzust próbál kialakítani a 27 tagállam között.

Magyarország az EU elnöki posztját 2010-2011-ben betöltő trió harmadik tagja, Spanyolország és Belgium után veszi át a tisztséget. A spanyol-belga-magyar az első csoportos elnökség, amely teljes egészében a lisszaboni szabályok szerint működik. Július 1-jétől Lengyelország követi Magyarországot a Tanács élén. Mivel az egyes elnökségi triók is egyeztetnek, Magyarország nagy hangsúlyt fektet a szoros együttműködésre Lengyelországgal például a közös energiapolitika vagy az EU keleti szomszédságpolitikája témájában

Olvasóink írták

 • 8. CCM 2011. január 06. 13:34
  „7. Kázmérka ! Egyszer utat épiteni magyar részen is ,hogy lehessen civilizált módon közlekedni ,kettö anno elzavart német anyanyelvüeket káertériteni vagy visszaadni ingóságaikat, harmadszor pedig amikor Mo is annyit fizet be az eu-s kasszába mint pl Németország akkor jártathatja a száját !”
 • 7. Kazikázmér 2011. január 06. 13:12
  „Szorgalmazni fogom, hogy törvény mondja ki, hogy Magyarország egyenrangú fél az Unióban, mert eddig ezt nem vette sohasem figyelembe se Németország, se Franciaország. Gondolok itt a Benes dekrétumra, az ausztriai határakadályokra, valamint Szlovákia packázásaira nem született elmarasztaló határozat! Csak ha a liberális oldal, vagy a gazdasági potenciálon esik csorba, akkor hangoskodnak! Ne legyünk gyarmat! Ez nem nagy kérés ugye?”
 • 6. történész 2011. január 06. 12:45
  „Miután kiderült,hogy több paragrafust nem fordított le a magyar kormány az új média törvényből angolra.. azaz egyszerűen kihagyta a cikiseket...közölte Brüsszel,köszöni szépen nem kéri a mi fordításunkat, majd ők lefordítják az általuk beszerzett eredeti törvényt .”
 • 5. Evelyn_26 2011. január 06. 12:30
  „Lehet,hogy Merkel mama vagy Sárközi úr finoman felhívta és elcsevegtek?:-))
  Lassan már játszótéri színvonala lesz az egész kormányzásnak,keménykedünk,hőbörgünk,aztán amikor megjönnek a nagycsoportosok ,akkor szépen csendben kisomfordálunk a térről.
  De azért otthon úgy állítjuk be,hogy mi győztünk.
  Szép az élet Magyarisztánban.

  De jól írod!”
 • 4. azigazitrebitsch 2011. január 06. 11:59
  „http://index.hu/kultur/media/2011/01/06/orban_megis_valtoztatna_a_mediatorvenyen/
  Lehet,hogy Merkel mama vagy Sárközi úr finoman felhívta és elcsevegtek?:-))
  Lassan már játszótéri színvonala lesz az egész kormányzásnak,keménykedünk,hőbörgünk,aztán amikor megjönnek a nagycsoportosok ,akkor szépen csendben kisomfordálunk a térről.
  De azért otthon úgy állítjuk be,hogy mi győztünk.
  Szép az élet Magyarisztánban.”
 • 3. deszkás 2011. január 06. 11:12
  „Ez messziről is elég nekik. Lehet a szocik beszélték le őket.”
 • 2. Ebgondolat 2011. január 06. 10:00
  „A kormány sajnos teljesen hiteltelenné vált az EU-ban! Az pedig, hogy Németország azt javasolja, ne Magyarország tárgyaljon az EU partneri országaival médiaügyben, több, mint szégyen!!”
 • 1. Lutetia 2011. január 06. 09:23
  „Nos, akkor ha jól értem, a mai jeles eseményen, a nagy csinnadrattán a leköszönő belga EU-elnökön kívül semmilyen külföldi nem vesz részt az EU részéről. Pontosabban, ahogy az Indexen értesülhetünk róla, a buli végére még beesik Catherine Ashton, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, aki az utolsó pillanatban lemondta az ünnepség egészén való részvételét.
  http://index.hu/bulvar/2011/01/06/megis_jon_unnepelni_az_eu_fokepviseloje/
  Barroso és a többi fejes pedig csak pénteken jön, vagyis ők nem vesznek részt a "nagy beiktatási ceremónián".”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset ért zalai rendőri vezetőket

Zalaegerszeg - Egymástól függetlenül, személyi sérülés nélküli közlekedési baleset ért még … Tovább olvasom