Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Fáklyás felvonulással folytatódik este a rendvédelmi szervezetek demonstrációja

A fővárosban demonstráló rendvédelmi dolgozók nagy része elhagyta szombat délután négy óra után a helyszínt, az Alkotmány utcát; a felszólalók szerint több mint tizenötezren vettek részt a megmozduláson.
Az Országház körüli menetet követően az Alkotmány utcában folytatódott a tűzoltók, rendőrök, börtönőrök, vámosok és katonák demonstrációja. A kivetítőkön szakszervezetek tájékoztató filmjeit vetítik. A tervek szerint később koncerttel, majd este nyolc óra után az Országház körüli fáklyás felvonulással folytatódik a demonstráció. A tűzoltók korábban füstbombákat, hanggránátokat dobáltak, és tűzcsapokat nyitottak meg végig az Andrássy úton. Több tűzcsapot megnyitottak.

A tűzcsapokat nyitogató tűzoltóknak társaik azt kiabálták: "szép volt, fiúk", míg a rendőröknek azt, hogy "gyertek velünk!". A vonuló tömeget turisták fotózták, az utcákban lakók a nyitott ablakokból integettek.

Árok Kornél, a hivatásos tűzoltók szakszervezeti vezetője a tűzcsapok megnyitására az MTI tudósítójának úgy reagált: "a fiúknak papírjuk van arról, hogy időszakonként ellenőrizniük kell a tűzcsapok állapotát, és ők ennek tesznek eleget". A füstbombákra utalva pedig megjegyezte: háromezer embert nem ellenőrizhet, mi van náluk.

Itt az ideje, hogy a politikusok, "legyenek bármilyen színűek is, megtanulják, hogy ne packázzanak velünk" - mondta Kónya Péter, a demonstrációs bizottság elnöke a tűzoltók, rendőrök, börtönőrök, vámosok és katonák részvételével tartott demonstráción. A Hősök terétől indult menethez az Alkotmány utca és a Bajcsy-Zsilinszky utca sarkán csatlakoztak a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete tagjai is. Hangsúlyozta: minden eszközzel meg fogják védeni a jogaikat.

Amikor a hivatásukat választották, ismerték a feltételeket, és a juttatásokat "senkinek nincs joga egyoldalúan elvenni" tőlük - tette hozzá.

A demonstrációs bizottság elnöke ismertette a tüntetők nyolc követelését. Ezek szerint kiszámítható, tisztes megélhetést biztosító életpályát követelnek, hogy a jelenlegi hivatásos állományúak változatlan feltételek mellett vonulhassanak nyugdíjba; sürgetik a már nyugállományúak státuszának és juttatásainak megőrzését; az illetményemelést; az illetményalap és a bértábla legalább az infláció mértékével történő emelésének törvénybe foglalását; a heti 40 órás munkaidőt; az egészség megőrzéséhez, továbbá a rekreációhoz szükséges feltételek állami biztosítását és a korszerű védő- és munkaeszközöket. A demonstráció a részt vevő szervezetek képviselőinek felszólalásaival folytatódik.

A demonstráción ismertették mintegy harminc, Afganisztánban szolgáló magyar katona szolidaritási nyilatkozatát, amelyben támogatásukról biztosították a megmozdulás résztvevőit.

Folytatják, míg meg nem állapodnak a kormánnyal

A szakszervezeti vezetők azt mondták, hogy addig folytatják hétfőn megkezdett tüntetéssorozatukat, amíg a kormánnyal meg nem állapodnak jogaik védelméről. Árok Kornél úgy fogalmazott: "az ország és az emberek védelmére felesküdött magyarok és nem csürhe vagyunk (…), mi mindenütt ott vagyunk, ahol baj van, a vörösiszapnál, a műegyetemi tűznél, a győri gázrobbanásnál, mert hiszünk eskünk erejében, hivatásunkban és az életben".

A belügyminiszteri tiltás ellenére egyenruhát viselő szakszervezeti vezető azt mondta, már mindent elvettek a tűzoltóktól, csak a korkedvezményes nyugdíjuk és a becsületük maradt.

A rendezvényen felszólaló Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke szerint a civilek "aggódva figyelik" a rendvédelmi dolgozókat, együtt éreznek velük és támogatásukról biztosítják őket.

A fegyveres és hivatásos szervek szakszervezeti vezetői beszédükben állományuk helyzetéről panaszkodtak, azt hangoztatva, a "haza védelmében tett szolgálataikat" a kormány "semmibe veszi", őket teszi felelőssé az ország gazdasági és morális állapotáért. Követelték, hogy a mentősök, akik szintén csatlakoztak akciójukhoz, kiemelt jogi védelmet kapjanak, ismerjék el a munkájukat.

A transzparenseket és szakszervezeti zászlókat lobogtató egyenruhások a beszédek közben (a belügyminiszterre utalva) többször azt skandálták, hogy "Pintér, takarodj!", majd a beszédek végén a tüntetők menetoszlopa elindult, hogy légvédelmi szirénák, füttyszó és skandálások mellett megkerüljék a Parlament épületét a rakparton át. Menet közben több füstbombát is eldobtak úgy, mint amikor délelőtt a Hősök teréről vonultak az Alkotmány utcához.

A közeli Báthory utcában a Magyar Demokratikus Charta tüntetésére érkezők tapssal köszöntötték a vonuló rendvédelmiseket, akik közül többen azt skandálták, "fegyverbe".

Olvasóink írták

  • 2. Király75 2011. április 16. 21:59
    „Hol voltak a rendvédelmisek, tűzoltók stb...2006 őszén amikor az igazságért kellett felszólalni, tüntetni? Ja elfelejtettem, a tüntetőket verték szét. A bírók sem tiltakoztak a halálos ítéletek kirovása ellen soha az átkosban. De hogy most a pénztárcájára megy a dolog mindannyiuknak hőzöngenek, kiabálnak, randalíroznak. Szépenvagyunk, a rendet meg lassan az ingyen a saját szabadidejükben járőröző polgárőröknek kell fenntartani. Ja őket is elviszik a rendőrök, ez ellen nem tiltakoznak, hogy igazságtalan. Szégyen!”
  • 1. queenmargareth 2011. április 16. 21:18
    „hajrá.őket tisztelem. ov már nyilatkozott?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hárman sérültek meg az M1-es autópályán történt balesetben

Hárman szenvedtek súlyos sérülést az M1-es autópálya Budapest felé vezető sávjában a 39-es kilométer… Tovább olvasom