Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Fazekas: szigorúbb feltételekkel szerezhető föld

A termőföld Magyarországon azé lesz, aki megműveli - mondta a vidékfejlesztési miniszter.
A jelenleginél szigorúbb feltételekkel szerezhető földtulajdon 2014. május 1. után az új földforgalmi törvény életbe lépés után Magyarországon - mondta a vidékfejlesztési miniszter kedden Budapesten, egy szakmai konferencián.

Fazekas Sándor közölte: a spekulációs szándékok kiszűrése és a magyar termőföld védelme érdekében az új földtörvény alapján a jövőben kizárólag államilag sorszámozott, szigorú számadású okmányon lehet majd olyan szerződést kötni, amely a földtulajdonlást érinti. Az új módosító javaslat a spekulánsok kiszűrését szolgája, "a zsebszerződések a zsebekben maradnak és semmilyen joghatály nem fűződik hozzájuk" - tette hozzá.

A Napi Gazdaság által szervezett, Magyar Agrárium 2013 című fórumon a miniszter megjegyezte: az egységes szerkezetbe foglalt tervezetet előreláthatólag két héten belül vitathatja meg a parlament mezőgazdasági bizottsága, és így a törvényhozás a tavaszi ülésszakon el is fogadhatja az új földtörvényt.

A termőföld Magyarországon azé lesz, aki megműveli, azaz a földműves juthat termőföld-tulajdonhoz illetve haszonbérlethez. Ez a magyar vidék sorsát évtizedekre meghatározó döntés - jelentette ki Fazekas Sándor. Hozzátette, hogy a magyar termőföld védelmét az alaptörvény is kiemelten kezeli.

Jelezte: az új földforgalmi törvény egy törvénycsomag része, amely magában foglalja az üzemszabályozási és az integrációs törvényt. Az utóbbi két jogszabály előkészítését is megkezdték. A három törvényhez számos kiegészítő jogszabály is kapcsolódik majd. Példaként említette a miniszter a belföldi agrártámogatási rendszerről tervezett jogszabályt, ami hangsúlyosan az agráradózás kérdésközét szabályozná.

Aláhúzta: cél a családi gazdaságok megerősítése, európai mezőgazdasági modell kialakítása, versenyképes agrárgazdaság megteremtése. Ezt szolgálja például - mondta -, hogy a kis- és a nagybirtok mostani 50-50 százalékos arányának megváltoztatása a kis- és közepes gazdaságok javára.

A miniszter szerint a kis- és közepes méretű gazdaságok is termelhetnek versenyképesen, amit Lengyelország példája is alátámaszt. Kiemelte: az agrobiznisz - a mezőgazdasághoz kapcsolódó közvetlen és közvetett gazdasági tevékenységek összességének - aránya a nemzetgazdaságon belül 25-30 százalék, így nem mindegy, milyen állapotban van a magyar vidék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tragédia Üllőn: Nem volt fegyvertartási engedélye az elkövetőnek

A szakértő szerint az ilyen tragédiának mindig van valamilyen előzménye. Tovább olvasom