Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Februárra elkészül az egészségügyi cselekvési terv

Februárban hozza nyilvánosságra az egészségügyért felelős államtitkárság az egészségügyi rendszer átalakításáról szóló cselekvési tervét, amit a Semmelweis-terv vitairata és az arra érkezett reagálások alapján állítanak össze - írta a Népszabadság kedden.
A készülő cselekvési tervben a lap szerint körülbelül egymillió lakosonként, nagytérségenként szerveznék meg az orvosi szolgáltatásokat, így kilenc régió alakulna az országban. A régiókat az úgynevezett Nagytérségi Egészségszervezési Igazgatóságok koordinálnák, azok határoznák meg, hogy hol, melyik intézmény, milyen szolgáltatásokat nyújtson. A gyakran előforduló betegségeket mindenhol ellátnák, de a ritka, speciális szaktudást, a drága eszközöket nagyobb kórházakba telepítenék. Ez nem jelenti azt, hogy a jelenlegi ellátási centrumok, megyei kórházak, egyetemi klinikák elvesztik jelenlegi szolgáltatásaikat, de ahol nincs meg a rentábilis gyógyításhoz a kellő betegszám, ott fel kellene hagyni a tevékenységgel - írta a Népszabadság.

A lapnak Gaál Péter, az egészségügyi államtitkár kabinetjének tagja elmondta: olyan modellt próbálnak kialakítani, amely illeszkedik a helyi viszonyokhoz, és csak a legszükségesebb mértékben változtat rajtuk. Az első fél évben az új modell kereteinek, szabályainak meghatározása, az ellátást szervező teamek kialakítása történne meg, azaz, hogy például hány betegre, milyen felszereltségre és orvosra van szükség, hogy egy intézmény végezhessen egy-egy drága kezelést vagy, hogy milyen elvek alapján lehet szétosztani a megtakarított pénzt. A betegút-szervezéstől a szakpolitikusok azt remélik, hogy a jelenleginél hatékonyabban lehet majd az ellátásokat biztosítani.

Olvasóink írták

  • 2. florian70 2011. január 18. 15:37
    „1. hozzászólás macs 2011.01.18. 10:52

    Pontosan ,azért mert ezek a reformok már 2006 ban kezdődtek volna ha fidesz nem torpedózza meg.
    De nem baj eltelt négy év MO on minden úgy van a politikában, egyet előre kettőt hátra lépünk.Mondjuk nagyon jók a tánc tanárok,”
  • 1. macs 2011. január 18. 10:52
    „Olyan ismerős ez terv, vajon miért?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Médiatanács megalapozatlannak tartja az EU-biztos aggályait

A Médiatanács szerint megalapozatlanok Neelie Kroes, a digitális kérdések és a média ügyeiben… Tovább olvasom