Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Felfüggesztettet kapott a kőszegi gyújtogató

A vádlott a terhére felrótt hat esetből ötben elismerte bűnösségét, egyben viszont tagadta, és ezt az esetet a bíróság sem látta bizonyítottnak.
Jogerősen tíz hónap, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte kedden a Kőszegi Városi Bíróság azt a férfit, aki tavaly nyáron több gabonatáblát is felgyújtott Kőszeg és Szombathely között, és tettével csaknem kilencmillió forint kárt okozott.

Az első fokon eljáró bíróság ítélete szerint a büntetlen előéletű férfi kényszeres személyiségzavarral küzd ugyan, de a szakértői vélemények alapján nem elmebeteg, és állapota a büntethetőséget nem zárja ki.

A vádlott a terhére felrótt hat esetből ötben elismerte bűnösségét, egyben viszont tagadta, és ezt az esetet a bíróság sem látta bizonyítottnak, tehát egy vádpont tekintetében felmentette.

A férfi a bíróságon tett korábbi vallomásában elmondta, hogy szokása szerint kerékpárral járta a határt, és kerékpározás közben az égő cigarettacsikket több esetben is az aratás előtt lévő gabonatáblába dobta. Állítása szerint azt nem gondolta, hogy cselekedetével tüzet okoz, és nem állt szándékában senkinek kárt okozni.

Védekezését a bíróság nem fogadta el, hiszen a férfi az igazságügyi elmeszakértőknek arról is beszélt, hogy örömet szerez neki a tűzgyújtás, kényszeres viselkedése miatt pedig orvosi kezelés alatt is áll.

A vádlott bűnösségét végül rongálás bűntette és háromrendbeli, folytatólagosan elkövetett rongálás vétsége miatt mondta ki a bíróság, és kötelezte őt 794 ezer forint kártérítés, valamint 145 ezer forint bűnügyi költség, továbbá 15 ezer forintnyi illeték megfizetésére. Az okozott kár nagy részét a biztosító a károsultaknak már megtérítette.

A bíróság a felfüggesztett szabadságvesztésen túl a büntetés időtartamára a férfit pártfogói felügyelet alá is helyezte.

Az ítéletet az ügyész, a vádlott és védője is elfogadták, így az jogerős.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Azonnali jogvédelem kell családon belüli erőszak esetén

Kiemelkedő a bíróság szerepe a családon belüli erőszak visszaszorításában, mert elengedhetetlen az… Tovább olvasom