Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Feljelentést tett az LMP egy közgépes közbeszerzési ügyben

Az LMP szerint hivatali visszaélés történt abban az ügyben, amelyben egy Közgép által vezetett konzorcium nyerte el Csongrád város Tisza-gátjának felújítási munkálatait.

Hivatali visszaélés gyanúja miatt tett feljelentést az LMP abban a közbeszerzési ügyben, amelyben egy Közgép által vezetett konzorcium nyerte el Csongrád város Tisza-gátjának felújítási munkálatait.

Schiffer András és Karácsony Gergely, a párt parlamenti képviselői pénteken, Budapesten a újságírók előtt írták alá feljelentésüket az ügyben ismeretlen tettes ellen. Karácsony Gergely elmondta, szerintük az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság követett el törvénysértést, mivel az ötször kiírt pályázatból háromszor a Közbeszerzési Döntőbizottság megállapította, hogy a kiíró olyan feltételeket is támasztott az induláshoz, amelyek nem voltak szükségesek a munka elvégzéséhez. Ennek ellenére az igazgatóság "újra és újra irreális feltételeket támasztott, hogy kiszorítsa a Közgép riválisait" - mondta a politikus.

Az LMP képviselője szerint "ha valaki végigköveti a folyamatot, akkor világossá válhat számára, hogy a vízügyi igazgatóság mindent megtett azért, hogy a Közgép által vezetett konzorcium nyerje meg ezt a munkát, méghozzá jóval nagyobb áron, mint amely árat egyébként más, ebben a munkában érdekelt hazai vállalkozások tettek". Karácsony Gergely szólt arról is, Magyarországon a közbeszerzési törvényeket úgy írták át, hogy törvényes, mégis erkölcstelen közbeszerzési eljárások folyhatnak, ugyanakkor szerinte ebben az esetben még ez sem igaz, hiszen "világosan kimutatható az, hogy konkrét törvénysértés is történt".

"Magyarország miniszterelnöke lehet, hogy kurucul beszél, de labancul viselkedik" - fogalmazott Schiffer András, aki szerint ebben az ügyben is magyar vállalkozások a kárvallottak, akik helyben élő magyar embereknek adnának munkát. Ezzel összefüggésben hangsúlyozta, a kormányoldal "oligarcháinak" feltőkésítése "nem pusztán a politikai riválisok számára csúnya dolog, nem pusztán a kényes jogászi ízlést sérti, hanem ezzel egyébként hosszú ideje hátrányban lévő magyar kis- és középvállalkozásokat tesznek tönkre".

Az LMP volt frakcióvezetőjének közlése szerint pártja ezért 2014-től a politikai korrupció rendszerszintű visszaszorítására készül, vagyis mindenekelőtt azt akarják megakadályozni, hogy már a feltételek kiírásakor manipulálhassák a pályázatokat. Új szabályként elfogadtatnák azt a jelenlegi kétharmados kormánytöbbség által elutasított javaslatukat, amely a közbeszerzési pályázatok ajánlattételi határideje után valamennyi pályázatot megismerhetővé tenné.

Schiffer András szerint ugyanis a nyilvánosság lehet az egyik legjobb eszköz a manipulált közbeszerzési gyakorlattal szemben. Megjegyezte továbbá, hogy az LMP rövid időn bemutat egy olyan antikorrupciós csomagot, amely képes lehet átfogóan kezelni a problémát.

Olvasóink írták

  • 2. Mozimasiniszta 2012. szeptember 14. 17:32
    „először is a zsidó pionírok elmehetnek a ....ba nyáladzani...ugyanannyi lesz az eredménye !
    másodszor: Tőled is megkérdezem gra-fika ! jobb lenne ha a osztrák céghez osztrák bankba folyna a lóvé ?”
  • 1. grafika88 2012. szeptember 14. 15:11
    „Milyen érdekes : minden milliárdos közbeszerzésen CSAK fütyiszes haver nyer , meg simicska cégei !!!!!
    Ma Magy.on CSAK orván haveri köre kap megrendelést !!! Korrupció --világ első 3 helyezettje vagyunk !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az igazságügyi és a külügyi tárca is ellenezte a baltás gyilkos átadását

A külügyi és az igazságügyi tárca is mindvégig ellenezte Ramil Safarov átadását Azerbajdzsánnak -… Tovább olvasom