Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Felmondott a kézbesítők sztrájkját szervezőknek a posta

Jogellenes sztrájk szervezése miatt huszonkilenc dolgozóját rendkívüli felmondással elküldte a munkáltató, míg a kézbesítők munkabeszüntetésében részt vevő mintegy 120 dolgozót írásbeli figyelmeztetésben részesítette - mondta Tomecskó Tamás, a Magyar Posta Zrt. szóvivője csütörtökön.
Hozzátette: a Kézbesítők Szakszervezetének felhívására 2009. december 22-én mintegy 150, december 23-án pedig 100 kézbesítő nem vette fel a munkát annak ellenére, hogy a munkáltató több alkalommal is felhívta figyelmet a sztrájk jogalap nélküliségére.

A Magyar Posta december 22-én fordult a Fővárosi Munkaügyi Bírósághoz, kérve, hogy mondja ki a Kézbesítők Szakszervezete által megkezdett sztrájk jogellenességét.

A bíróság december 28-án kelt végzésében jogellenesnek ítélte a Kézbesítők Szakszervezete által megtartott munkabeszüntetést.

A szóvivő elmondta, hogy a munkáltatói jogkört gyakorló helyi postavezetők a felmondást és a figyelmeztetést csütörtökön adták át az érintetteknek. A döntést arányosnak és jogszerűnek tartja a munkáltató, amelyet az ügyfelek és a becsületesen dolgozó postások érdekében is meg kellett hozni.

Tomecskó Tamás hangsúlyozta, a Kézbesítők Szakszervezete bíróság által is kimondott jogellenes munkabeszüntetése súlyosan sértette a Magyar Posta gazdasági érdekeit, csorbította a társaság jó hírnevét, és alkalmas volt arra, hogy megingassa a lakosság és az üzleti ügyfelek postába vetett bizalmát.

A szóvivő kijelentette: a Magyar Posta fontosnak tartja az érdekképviseletekkel való korrekt együttműködést, jelentőséget tulajdonít véleményeiknek, jogos követeléseiknek, tiszteletben tartja a sztrájkhoz való jogot, de csak törvényes keretek között.

Tomecskó Tamás elmondta, a Magyar Posta Zrt. a közeljövőben kártérítési igénnyel is él a jogellenes sztrájkot szervező Kézbesítők Szakszervezete ellen, amelyben a kimutatható kár megtérítését követelik az érdekképviselettől.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. pecásolvasó 2010. január 08. 09:57
  „Nem Jogász kellene ide hanem becsület, a kis embert be lehet palizni mert kevés pénzböl él és ö is szeretne töbet. Azokat kel pellengére állitani kik ráveszik a mitsem sejtö polgárt. Milyen érdek képviselet az ilyen? Miböl gondolták hogy az állami vagyont koztük fogják fel osztani ? Kell az a fejeseknek. A kis ember feladata a munka még akkor is ha éhen hal A nagyok ment elteszik a haszon töbletét!!”
 • 23. achilleus 2010. január 07. 14:42
  „21. hozzászólás Garfield 2010.01.07. 13:22
  Közben én átmentem a másik cikkre, ott van még néhány megjegyzés.”
 • 22. varadipal 2010. január 07. 13:57
  „Úgy látom, a Postának nincsenek felkészült jogászai. A szakszervezeti funkcionáriusok/Főbizalmi, titkár, elnök/ különös munkajogi védelmet élveznek, nem lehet a tevékenységükért elbocsátani óket. Jogellenes elbocsátás következményeként a munkaügyi bíróság az eredeti állapot helyreállítása mellett a kiesett munkabér 10x-esét ítéli meg. Azért a szaksziknak lehetett volna annyi eszük, hogy megnézik a vasutas követelések jelenlegi jogi állását, és nem jönnek elő ugyanilyen lehetetlen követeléssel.”
 • 21. Garfield 2010. január 07. 13:22
  „12. hozzászólás achilleus 2010.01.07. 11:09

  Hagyjuk a mellébeszélést, nincs olyan, hogy jóhiszemű meg rosszhiszemű sztrájk, csak munkabeszüntetés van és kész. Hogy mennyire jogszerű a sztrájk, arról a sztrájkbizottság vezetőinek kell gondoskodniuk. Amit te mondasz, azért is hülyeség, mert akkor hirtelen mindenki jóhiszemű munkabeszüntető lenne... aha, ez kellene még csak az idióta Gaskó-banda által művelt gördülő sztrájk mellé. Egyébként ha elolvastad a DM-hírt, akkor abban az szerepel, hogy csak a szervezőket rúgták ki, a résztvevőket írásban figyelmeztették, ez pedig így teljesen korrekt: gondold már el, hogy azért mit kapnál, ha a képletből kivonod a sztrájkot és elkezdesz szervezkedni arra, hogy te és a kollégáid jövő hétfőtől nem dolgoztok, mert csak: nagy valószínűséggel ugyanez lesz az eredmény. Jogellenes sztrájk = jogos indok nélküli munkabeszüntetés.”
 • 20. Garfield 2010. január 07. 13:13
  „11. hozzászólás makákó 2010.01.07. 11:04

  Lehet, de én, mint külföldről hébe-hóba rendelő igencsak tartok, és nem vigasztal a MPL amúgy tökéletes működése, ha külföldről:
  a) egyáltalán nem tudok rendelni Magyarországra VAGY
  b) tudok rendelni postán keresztül, aztán tippelhetek, hogy megkapom-e VAGY
  c) csak futárszolgálat borsos díjú szolgáltatását igénybevéve tudok rendelni, mert postai úton nem hajlandók szállítani.”
 • 19. SP 2010. január 07. 12:58
  „14. hozzászólás achilleus 2010.01.07. 11:39
  Sajnos ezek az események a kemény erőszakot, összecsapást, a bosszút alapozzák meg.”
 • 18. Csirén 2010. január 07. 12:22
  „12.
  A sztrájk jogszerűségét előre is meg lehet kérni a bíróságtól, aki köteles soron kívül tárgyalni. ( 3 munkanap)

  A nagyokos szakszervezeti vezetőnek előre kellett volna gondolkodni, s megállapodni pl. az elégséges szolgáltatásról, stb. nem pedig a vétlen - bár számomra kérdéses, hogy vétlen- e aki nem a szakemberekre, hanem egy hatalom/hírnév-vágyó félművelt "néptanítónak" hisz, - hallgatni.”
 • 17. Hisztigép 2010. január 07. 12:20
  „Egyetértek (3Xhehe).
  Aki azt mondja, hgy nem dolgoznak a postások (főként a kézbesítőkre gondolok), azt azért kiküldeném, hogy kerékpárral végezze a munkáját a hóban, jégben, meg -10-15 fokos hidegben!”
 • 16. 3xhe 2010. január 07. 12:06
  „Büszke vagyok a szegedi postásokra! Végre merték vállalni a megalázó embertelen bánásmód ellen véleményüket tettel alátámasztva! Nem tartom véletlennek hogy az országos sztrájk fellegvára Szegeden volt! Valószinűleg itt lehet az emberi és munkavállalói megbecsülés a legalacsonyabb, ha viszont ez így van akkor a szegedi posta vezetői között kellett volna felmondással rendet tenni! A sztrájk jogszerűségéért nem a munkavállaló a felelős hanem a szervezője, csak ő ellene lehet fegyelmi úton megvállni, a bíróságnak van ideje mérlegelni, szakértői véleményeket meghallgatni, a munkavállalóknak nincs!
  Aki felmondott nekik hogy megcsorbult hatalmát bizonyítsa jogtalanul járt el és mehet a kettes ablakhoz a (munka)könyv jutalomért szintén!”
 • 15. Hisztigép 2010. január 07. 11:47
  „Úgy tudom még nincs !!JOGERŐS!! bírósági végzés arról, hogy jogszerű volt e a sztrájk. Akkor meg miről beszélünk? Szerintem nagyont hibázott a Posta ezzel a lépéssel. Remélem a kézbesítők érvényt tudnak szerezni az igazuknak. Szívből kívánom nekik.”
 • 14. achilleus 2010. január 07. 11:39
  „13. hozzászólás SP 2010.01.07. 11:34 Én már ezen sem csodálkoznék, itt van például a BKV:
  "(...) A korábbi hírrel ellentétben nem két-két sofőrnek mondtak fel a dél-pesti, kelenföldi, illetve óbudai garázsokból, Bartha Pál szerint Kelenföldről és Dél-Pestről egy-egy munkavállalót bocsátottak el. A kelenföldi esetről a szakszervezeti vezető azt mondta, a szolgálatvezető egy a szabályzattal ellentétes cselekményre utasította beosztottját, majd amikor ő ezt végrehajtotta, a szabályzatra hivatkozva fegyelmit adott neki. "Nagyon feszültté vált a hangulat a sofőrök körében, nem sokon múlt, hogy nem történt valami atrocitás" - érzékeltette a hangulatot Bartha Pál.
  Egy az egyben az történt, amiről írsz!!!!!!”
 • 13. SP 2010. január 07. 11:34
  „Nem az történt,
  - hogy azok, akik most kirúgták a dolgozóikat, azok nem tudták megoldani az év végére feltorlódott szabadságolásokat, esetleges túlórapénzt az ünnepi csúcsforgalom levezetést?
  Ezt persze bevallani, elismerni nem lehetett.
  De, ha kamu indokkal sztrájk van, akkor el lehet kendőzni a problémát, át lehet hárítani a felelősséget. A főnök helyett a melost lehet kirúgni. Tehát a recept, kell 1 gagyi indokkal szervezett beugratós, eleve vesztésre ítélt sztrájk.”
 • 12. achilleus 2010. január 07. 11:09
  „5. hozzászólás Garfield 2010.01.07. 10:50
  Nem hiszem, hogy a büntetés egyetlen módja az elbocsátás.Számtalan egyéb büntetési lehetőség is lett volna. Ez a büntetés az elrettentést szolgálja, azaz azt, hogy a munkavállalók még akkor se merjenek élni a sztrájkjoggal, ha az esetleg csak bizonytalanok jogosságában. A bíróság ugyanis utólag dönt. Mindenesetre meg kellene különböztetni a jóhiszemű és a rosszhiszemű sztrájkot. Előbbit semmi esetre sem lehetne elbocsátással sújtani.

  8. hozzászólás Garfield 2010.01.07. 10:53
  A kerékpártendertől a székházlízingig hosszú a sor.
  (én például annak idején azért mondtam le a HVG előfizetést, mert minden 4. eltűnt, miután átlátszó neylonban kezdték kézbesíteni, pedig postafiókra volt előfizetve. Csak úgy garantálták volna a biztos eljuttatást, ha ajánlottan rendelem meg. Persze, okosjózsik.)”
 • 11. makákó 2010. január 07. 11:04
  „8. Garfield: A posta nem csak a lusta kézbesítőkből áll és a körmöt reszelő postáskisasszonyokból, van pár piaci alapon működő leányvállalata is, akiknek ez annyira nem jött jól. Pl. MPL, Postafon, stb.”
 • 10. matek 2010. január 07. 11:02
  „Válasz 2-nek
  "Ilyen alapon az ország minden embere részesülhetne, minden privatizációs bevételből"
  Ezzel egyetértek.a baj,hogy különböző adók formájában nekünk ez marag
  "részesednie kellene a veszteséges cégek dotációjára költött forintokból is"”
 • 9. makákó 2010. január 07. 10:58
  „´ helyére szerintem van 100-150 jelentkező, aki dolgozni is akar. Utánpótlásból nem lesz hiány.
  Mondjuk az más kérdés, hogy egy "mezei" postás honnan tudja, hogy a sztrájk, amiben részt vesz jogszerű, vagy nem. Ha a hülye szaksz.vez azt mondja, akkor elvileg hinnie kell neki. Elvileg.
  Én a kirúgott postások helyében szintén a szakszervezetet perelném, mert most miatta elvesztették a munkájukat!”
 • 8. Garfield 2010. január 07. 10:53
  „Mellesleg azért kíváncsi lennék, hogy aki a Posta részéről leír ilyeneket, az hogy nem köpi szembe a tükröt reggelente:

  "súlyosan sértette a Magyar Posta gazdasági érdekeit, csorbította a társaság jó hírnevét, és alkalmas volt arra, hogy megingassa a lakosság és az üzleti ügyfelek postába vetett bizalmát"

  Hogy mit csorbított, kedves Tamás??? A postába vetett bizalomról pedig inkább ne is beszéljünk, jó?...”
 • 7. gardista33 2010. január 07. 10:51
  „a sztrajkbizottsag vezetöjét lehet max elküldeni,a dolgozokat nem!”
 • 6. gardista33 2010. január 07. 10:50
  „és akkor mi van?majd a fönökök hordják a leveleket-hehe :xd”
 • 5. Garfield 2010. január 07. 10:50
  „1. hozzászólás achilleus 2010.01.07. 10:44

  "Tusz Ferenc úgy fogalmazott: a postások elbocsátása teljességgel jogtalan volt, sztrájkban való részvételre hivatkozva ugyanis nem lehet senkit elküldeni."

  1989. évi VII. törvény a sztrájkról

  6. § (1) A sztrájk kezdeményezése, illetve a !!!jogszerű!!! sztrájkban való részvétel nem minősül a munkaviszonyból eredő kötelezettség megsértésének, amiatt a dolgozóval szemben hátrányos intézkedés nem tehető.

  Szóval pápá van.”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szén-monoxid-mérgezésben meghalt egy idős asszony

Szén-monoxid-mérgezésben meghalt egy idős asszony a Vas megyei Balogunyomban, a család másik két… Tovább olvasom