Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Feloszlatta magát Balatonkenese képviselő-testülete

A szeptember 26-án várossá avatott Balatonkenese képviselő-testülete minősített többséggel a feloszlatása mellett döntött szerdán késő este tartott rendkívüli ülésén.
Sörédi Györgyné polgármester (Fidesz-MDF) bírósághoz fordul, ha a helyi választási bizottság - a szerinte törvénysértő testületi határozatra alapozva - kiírja az új választást.

Balatonkenesén szeptember 28-án a 12 tagú testületből hét képviselő már kimondta a feloszlatást, a polgármester és az alpolgármester távollétében. Sörédi Györgyné polgármester - a döntést törvénysértőnek minősítve - szerdára rendkívüli testületi ülést hívott össze, hogy szerinte immáron "szabályosan határozzanak" a feloszlatásról, illetőleg a "hetek" korábbi döntésének hatályon kívül helyezéséről.

A polgármester a szerdai, késő estébe nyúló ülésen elmondta: a szeptember 28-ai ülést ugyan ő hívta össze, ám azon "akadályoztatás miatt" sem ő, sem az alpolgármester nem tudott részt venni, s annak napirendjén nem a testület feloszlatása, hanem más kérdés szerepelt.

Hangsúlyozta, hogy a testület feloszlatását szóban terjesztették az ülés elé - amelyet a polgármester és az alpolgármester távollétében a pénzügyi bizottság elnöke vezetett -, s az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata írásbeli előterjesztést ír elő. A polgármester érvelése szerint a testület feloszlatása "át nem ruházható hatáskör", azaz ilyen kérdésben nem vezetheti a napirendet a pénzügyi bizottság elnöke, hanem kizárólag a polgármester jelenlétében és az ő előterjesztésében tárgyalhattak volna erről.

Kürthy Lajos, a pénzügyi bizottság elnöke (független) a szerda esti ülésen hangsúlyozta, hogy a jegyző jelen volt a szeptember 28-ai ülésen, kérték is a véleményét a feloszlatásról szóló napirendről, s ő nem emelt kifogást ellene.

Németh Gyula alpolgármester (független) azt hangsúlyozta, hogy a testület feloszlatását "nem erős felindulásból, hirtelen elhatározásból" és a két első számú vezető távollétében lehet kimondani.

Bóka István, a választókerület fideszes országgyűlési képviselője, Balatonfüred polgármestere szerint a szeptembert 28-ai feloszlató döntés jogsértő volt, mert nem írásbeli előterjesztés alapján tárgyalták, s olyan napirendről volt szó, amely az önkormányzati törvény szerint a polgármester által át nem ruházható hatáskörbe tartozik. Bóka István szerint sajnálatos is a döntés, mert 2010 októberében várhatóan önkormányzati választások lesznek, s több hónap eltelik, mire az új testület feláll és lényegében kezdődik is már az új kampányidőszak.

Wolf Viktória jegyző elmondta: a szeptember 28-ai ülést az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatában foglaltaknak megfelelően vezették és a feloszlatásról az önkormányzati törvény 18. szakasza 3. bekezdésének megfelelően határoztak; név szerinti szavazással, minősített többséggel. Közölte azt is, hogy tájékoztatást kért az üggyel kapcsolatban a regionális közigazgatási hivataltól, s ott sem emeltek kifogást az eljárás ellen.

Az ülés végén a jelenlévő 11 képviselő név szerint szavazott: heten ismét a feloszlatás mellett foglaltak állás, így a testület határozattal kimondta a feloszlatását.

Sörédi Györgyné az MTI-nek elmondta: amikor a helyi választási bizottság kiírja az új önkormányzati választás időpontját, azt a döntést ő polgármestereként a bíróságon támadja meg, mert szerinte törvénysértő testületi határozaton alapul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őslényeket árvereztek a Nagyházi Galériában

Több mint száz tétel kelt el a Nagyházi Galéria Magyarországon először megrendezett őslény- és… Tovább olvasom