Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Felülvizsgálják az ártérbe épült házak besorolását

Év végéig felfüggesztik az illetékes felügyelőségek az ártérben lévő ingatlanok úgynevezett nagyvízi mederbe sorolását a tulajdoni lapokon. Ezalatt felülvizsgálják a jelenlegi kijelölés határait, adott esetben egyes ingatlanokat ki is vesznek ebből a besorolásból.
Az elmúlt hetekben a felügyelőségek kezdeményezték az árvízveszélyes területeken álló ingatlanok úgynevezett nagyvízi mederbe sorolását a tulajdoni lapokon. Számos panasz érkezett azonban. A Népszabadság korábban azt írta, hogy a tulajdonosok nem kaptak levelet a változásról, azt csak a polgármesteri hivatalokban kifüggesztett közleményekből tudhatták meg. Az átminősítés után érzékelhetően csökkenhet az ingatlanok értéke, drágábbá válhat a biztosítási díj és a jelzálogalapú hitel.

A felügyelőségek így idén december végéig felfüggesztették a besorolásokat és - ahol indokolt - ott felülvizsgálják a kijelölés határait - tájékoztatta a Független Hírügynökséget közleményében a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.

Felülvizsgálják például a Dunakanyart. Ott eddig a százévente előforduló úgynevezett mértékadó árvízszint helyett - utoljára 1956-ban volt ilyen - az utóbbi évek árvízi tapasztalatihoz igazítják majd a nagyvízi meder határait.

A vízügyi szakemberek ezen túl megvizsgálják majd az ideiglenes védműveket: ahol azok biztonságot nyújtanak, ott lekerülhet az ingatlanokról a bejegyzés. Az állandó védművek megépülésével védetté váló ingatlanok szintén kikerülnek majd a besorolásból.

A nagyvízi meder kijelölése azért szükséges, hogy nőjön a lakosság árvízi biztonsága, és elejét vegyék a medrek további beépítésének, ami az árvíz biztonságos levonulását nehezíti - szögezi le a minisztérium közleménye. Az utóbbi évek hirtelen árvizei is indokolják, hogy mindenki - vevő és eladó egyaránt - tisztában legyen azzal, ha egy ingatlan árvízveszélyes területen áll.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkerült az autó, mielőtt jelentették volna, hogy ellopták

Villámgyorsak voltak vasárnap a zalaegerszegi rendőrök: azelőtt megtaláltak egy lopott kocsit, hogy… Tovább olvasom