Délmagyar logó

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő 0°C | 7°C Még több cikk.

Ferihegyen is átálltak a schengeni rendszerre

Bár okozott torlódásokat a ferihegyi repülőtéren a schengeni átállás, a rendszer azonban egy hét után egyre jobban működik.
A múlt vasárnap hatályba lépett új szabályok az első, különösen a nagy forgalmú napokon okoztak fennakadásokat. A legkritikusabb vasárnap délután volt a helyzet, amikor 16-18 óra között a schengeni, 2A terminál indulási csarnokán mintegy 3 ezer utas haladt át. Előfordult, hogy a biztonsági ellenőrzésre 30 percet is várniuk kellett a sorban, ráadásul a poggyászosztályozó rendszer is akadozott. A hétfő reggeli csúcsidőszakra már sokat javult a helyzet, a rendszer jól működött, így jelentős csúszások sem voltak.

Az elmúlt héten a BA új utasbiztonsági csatornát nyitott, így gyorsabbá vált az áthaladás az ellenőrzési pontokon. Elbontották a korábbi útlevélellenőrző fülkéket és egy irodai szigetet is, így az utasok a korábbinál tágasabb helyen várakozhatnak. A múlt vasárnap és hétfőn a megszokottnál gyakrabban fordultak elő 5-10 perces járatkésések, ami nem mondható váratlannak, hiszen nemcsak az utasoknak kell az új rendszert megszokniuk, hanem össze kell hangolni a repülőtér belső, a légitársaságokat és a földi kiszolgálókat érintő működését is.

Az utasok tájékozottan érkeznek a repülőtérre, tízből kilencen tudják, hogy honnan indul a gépük. Aki mégis rossz terminálra érkezne ki, annak a repülőtéren adnak felvilágosítást a járatok indulásáról. Május végéig 95 emberrel bővíti utasbiztonsági ellenőrző csapatát a BA, közülük 30-an már munkába álltak.

A Ferihegyi Nemzetközi Repülőtér március 30-án, a nyári menetrend életbelépésével csatlakozott a schengeni szabályokhoz. Azóta a 2A terminál szolgálja ki a schengeni, a 2B pedig a nem schengeni forgalmat. Változást jelent az is, hogy korábban a Malév csak a 2A terminálról közlekedett, nem schengeni járatai azonban ezentúl a 2B terminálról indulnak és oda érkeznek. A diszkont légitársaságokat fogadó egyes terminál a schengeni és a nem schengeni utasokat is fogadja. A 2A és a 2B terminált egy átszállófolyosó köti össze, a Ferihegyen átszálló utasok ezt használhatják a terminálok közötti közlekedésre. A folyosóban hat új, két irányba nyitható útlevélellenőrző pult kapott helyet.

Korábbi közlése szerint a Budapest Airport az elmúlt két évben több mint 100 millió forintot költött a repülőtér schengeni követelményeinek megfelelő átalakítására. Tavaly a Ferihegyi repülőtér 2-es terminál utasforgalmának 52 százaléka közlekedett a schengeni övezetbe. Az 1-es terminálon többségben voltak a nem schengeni országokba utazók, részarányuk 66 százalék volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világháborús repülő motorját emelték ki Szigetszentmiklósnál

Egy amerikai katonai repülőgép motorját emelték ki a földből szombaton Szigetszentmiklósnál. Tovább olvasom