Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Fidesz: áttörés várható a gyermekvállalásban

Évente 30-40 ezer ember, egy Hajdúböszörmény nagyságrendű város teljes lakossága tűnik el az országból.
A gyed extra január elsejétől történő bevezetésével hosszú távon áttörés várható a gyermekvállalásban - jelentette ki Rácz Róbert (Fidesz) országgyűlési képviselő, hajdú-bihari kormánymegbízott szerdán sajtótájékoztatón Debrecenben.

A kormánypárti politikus reményét fejezte ki, hogy a népességfogyás megállításának szándéka "túlmutat minden politikai csetepatén" és hosszú távon hozzájárul a nemzet megmaradásához.

Rácz Róbert emlékeztetett arra, hogy míg 1870-től 1980-ig folyamatosan emelkedett a magyarság száma, addig 1980-tól napjainkig folyamatosan csökken.

Évente 30-40 ezer ember, egy Hajdúböszörmény nagyságrendű város teljes lakossága tűnik el az országból - érzékeltette a helyzet súlyosságát a politikus.

Magyarország jövőbeli léte múlik azon, hogy ezt a folyamatot megállítsuk, illetve megfordítsuk - mondta, hozzátéve, hogy ezt szolgálják a jelenlegi kormányzati ciklus lépései: előbb a gyermekek után járó adókedvezmények, január elsejétől pedig a gyed extra bevezetése.

Pósán László (Fidesz) országgyűlési képviselő, a párt debreceni elnöke szerint a gyed extra politikai üzenete, hogy a jelenlegi kormányzat "minden élethelyzetben a családok, a nők mellett áll".

A gyed extra bevezetését "hosszú évtizedek óta egyedülálló, párját ritkító, messze tekintő" intézkedésnek nevezte, amellyel megpróbálják "feloldani a dilemmát a siker és a család, a gyerek és a karrier" között, mert meggyőződésük, hogy ezek nem ellentétes fogalmak.

Pósán László a gyed extra fontos üzenetének nevezte, hogy mérsékeljék a gyermekvállalás időbeli kitolódását, nem közömbös ugyanis, hogy milyen életkorban vállalják az első gyereket a nők.

Felidézte, hogy január 1-jétől azok az egyetemisták, akik a szülést megelőző két évben két aktív félévet töltöttek a felsőoktatásban, a gyerek egyéves koráig gyedet, majd gyest kapnak.

A munkaadók pedig a gyedről, gyesről visszatérő munkaerő után 3 évig 100 százalékban, további 2 évig 50 százalékban mentesülnek a szociális adók alól - tette hozzá Rácz Róbert.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Németh Zsolt: Ukrajna a számára a jövő Európában van

Európának tudatosítania kell, hogy nem lehet közömbös egy olyan országgal szemben, amelynek… Tovább olvasom