Délmagyar logó

2018. 02. 17. szombat - Donát -2°C | 7°C Még több cikk.

Fidesz: távolítsák el az Összefogásból az állam megkárosítóit!

Különösen nagy kárt okozó csalás bűntettének gyanúja miatt nyomozást rendeltek el az SZDSZ hiteltartozásával összefüggésben - emlékeztetett Kocsis Máté.
A Fidesz arra szólítja fel Mesterházy Attilát, az MSZP elnökét, hogy távolítsa el az Összefogásból azokat, akik bűncselekménnyel kárt okozhattak az államnak - közölte a kormánypárt kommunikációs igazgatója keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Kocsis Máté emlékeztetett, hogy a IX. kerületi ügyészség különösen nagy kárt okozó csalás bűntettének gyanúja miatt nyomozást rendelt el az SZDSZ hiteltartozásával összefüggésben.

MSZP: nem értelmezhető a Fidesz felszólítása

Az MSZP szerint nem értelmezhető a Fidesz felszólítása, az Összefogás szövetségének pártjai között ugyanis nem található SZDSZ nevű szervezet.

Korábban a Fidesz kommunikációs igazgatója, Kocsis Máté arra szólította fel Mesterházy Attila MSZP-elnököt, távolítsa el az Összefogásból azokat, akik bűncselekménnyel kárt okozhattak az államnak. Kocsis Máté emlékeztetett, hogy a IX. kerületi ügyészség különösen nagy kárt okozó csalás bűntettének gyanúja miatt nyomozást rendelt el az SZDSZ hiteltartozásával összefüggésben.

Az MSZP erre közleményben reagált, amelyet az MTI-hez is eljuttatott a párt. Ebben közölték: a kormányváltó összefogás szövetségének pártjai között nem található SZDSZ nevű szervezet, ezért nem is lehet érdemben értelmezni Kocsis Máté feltételes módban megfogalmazott szavait.

Az ellenzéki párt leszögezte: "április 6-án eltávolítják a hatalomból mindazokat, akik négy éven át, folytatólagosan elkövetett bűncselekményekkel okoztak kárt a magyar államnak és polgárainak".

A Fidesz kommunikációs igazgatója ezzel kapcsolatban arra hívta fel figyelmet, hogy az SZDSZ sok száz millió forintos tartozását a magyar adófizetők állják majd, hiszen a Magyar Fejlesztési Bank (MFB), amelytől a kölcsönt felvették, állami tulajdonban van. "Amit az SZDSZ elmulatott (...), azt a magyar adófizetőknek kell kiegyenlíteniük" - fogalmazott, kijelentve, hogy az SZDSZ egykori vezetőit súlyos felelősség terheli az ügyben.

Ráadásul ugyanezek az emberek "most újra az adófizetők pénzét költhetik" - mondta Kocsis Máté, utalva azokra a korábban SZDSZ-es politikusokra, akik az Összefogás színeiben indulnak az áprilisi országgyűlési választáson. "Nem tudom, egyáltalán hogyan gondolják azt, hogy van bármiféle erkölcsi alapjuk ismét a közéletben szerepelni" - jegyezte meg.

Hangsúlyozta, hogy az "SZDSZ-károsultak" között az államon és az MFB-n túl vannak önkormányzatok, közműszolgáltatók, magáncégek és a posta is.

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője hétfőn arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az SZDSZ egy 2007-es törvényi lehetőséggel élve több száz millió forint, állami garanciavállalással támogatott hitelt igényelt az MFB-től a működését szolgáló ingatlanok megvásárlására. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2012 augusztusában, az SZDSZ gazdálkodásának ellenőrzésekor készített jelentése szerint azonban a hitellel érintett ingatlanok közül négy olyan településen található, ahol a korábbi kormánypártnak pártszervezete nem is működött. Az ügyészség tájékoztatása szerint az SZDSZ 2009. július 15. óta tőke- és kamatfizetési kötelezettségének nem tett eleget.

Az ügyben a nyomozást Szilágyi György jobbikos országgyűlési képviselő feljelentése alapján rendelték el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

31 országos pártlistát jelentettek be

Emellett mind a tizenhárom nemzetiség állított listát az országgyűlési választásra. Tovább olvasom