Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Fideszes javaslat: 3 ezer lakostól lehessen egy községből város!

Jelenleg egy nagyközség akkor kezdeményezheti a várossá nyilvánítását, ha a városi cím használatát fejlettsége, térségi szerepe indokolja.
Azt kezdeményezi a fideszes Simon Miklós, hogy a javasolt minimum ötezer helyett már háromezer vagy annál több lakosú, térségi szerepet betöltő és az átlagos városi szintet elérő fejlettségű községi önkormányzatok is kaphassanak városi címet.

A kormánypárti képviselő az új önkormányzati törvény javaslatához pénteken benyújtott módosító indítványában azzal indokolja a kezdeményezését, hogy az ország településszerkezete alapján a háromezer vagy annál több lakosú községek szinte mindegyike térségi szerepet tölt be. Néhányuk fejlettségi szintje eléri az átlagos kisvárosi szintet, amelynek egy hosszú folyamat, "a település küzdelmes munkájának az eredménye" - hívja fel a figyelmet.

Simon Miklós - aki egyben a település honlapján közzétett adat szerint csaknem 3350 lakosú Nyírbogát polgármestere - úgy véli, indokolatlan "szinte beláthatatlan távolba tenni" ezen települések elől az egyik legfontosabb, a fejlesztések hajtóerejeként működő célt. Különösen igaz ez Magyarország jelenlegi demográfiai mutatóit nézve - tette hozzá.

A jelenleg hatályos önkormányzati törvény úgy fogalmaz, hogy egy nagyközség akkor kezdeményezheti a várossá nyilvánítását, ha a városi cím használatát fejlettsége, térségi szerepe indokolja. A képviselő-testületnek a kezdeményezését a helyi önkormányzatok törvényességi ellenőrzéséért felelős miniszter útján kell a köztársasági elnök elé terjesztenie.

Olvasóink írták

  • 2. Jozsoci 2011. november 19. 03:43
    „Nem jól tudom, hogy Csanádpalota is "város" 1200 lakossal? Az is röhej, hogy Sándorfalva város.”
  • 1. Zsoltee0716 2011. november 18. 19:48
    „Azt ugyan most mi a különbség, hogy város vagy község? Pénzt úgyan annyit kap vagy kevesebbet, most már()megszorítások vannak, nem csak a Fidesz alatt, hanem a Mszp alatt is).”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ez okozta a borsodi gyerekek rosszullétét az iskolabuszon

Meghibásodott alkatrész miatt áramlott füst annak a busznak az utasterébe, amely iskolásokat… Tovább olvasom