Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Folytatódik az ittas vezetés elleni kampány

Pénteken ismét elindul a JÓFEJ, azaz a Józan Felelős Járművezető kampány a riasztó közúti baleseti statisztikák javításáért. A szórakozóhelyeken és fesztiválokon arra kérik a fiatalokat, hogy ha alkoholt fogyasztottak, semmiképpen se üljenek autóba.
A Magyar Sörgyártók Szövetsége négy éve rendezi meg JÓFEJ nevű figyelemfelkeltő kampányt. Az idei akció pénteken indul és egész nyáron át tart Budapest nagyobb szórakozóhelyein és vidéki fesztiválokon, és a célja, hogy a fiatalok még bulizás közben is tartsák észben, hogy az autóvezetés felelősséggel jár. Az autóval érkező fiatalok "Jófej" feliratú karkötőt kapnak, amivel jelzik, hogy nem fogyasztanak alkoholt, felelősséget vállalnak a társaikért és épségben hazafuvarozzák őket. A sofőrt távozáskor ellenőrzik, és ha valóban nem ivott, akkor ajándékokat kap. Azokat, akik mégis alkoholt fogyasztottak, a kampány hoszteszei megkérik, hogy ne üljenek volán mögé, hiszen azzal a saját és barátaik testi épségét is kockára tennék.

Magyarországon éves átlagban a személyi sérüléses közúti balesetek 13-14 százalékát ittas vezetők okozzák - mondta a Független Hírügynökségnek Kiss Csaba rendőr alezredes. Az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottságának titkára hozzátette: járműkategóriánként eltérnek az arányok, a kerékpárosok esetében például minden negyedik-ötödik balesetet ittas biciklisek okoztak, pedig ha alkoholt fogyasztottak, akkor nekik sem lenne szabad részt venniük a közlekedésben.

2007-ben 150 halálos, 1023 súlyos és 1681 könnyű sérülést okozott az ittas vezetés. Az idei első negyedévben az ittas vezetők okozta balesetek aránya valamelyest csökkent, és az átlagos 13 százalékhoz képest most 10 százalék körül mozog. A rendőrség abban bízik, hogy a megelőzés segít, és például a JÓFEJ kampány hatására is ebben az évben még lejjebb tudják szorítani az ittas vezetők és a balesetek számát.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vádat emeltek a fényevő ellen

Vádat emelt az ügyészség a fényevőként emlegetett, a családját éheztető férfi ellen. A családra egy… Tovább olvasom