Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Füstbombákat dobáltak és tűzcsapokat nyitottak meg a tüntető tűzoltók

Több füstbombát, illetve jelzőrakétát dobtak el a rendvédelmi dolgozók szakszervezetei által meghirdetett fővárosi demonstráción felvonuló tűzoltók, és több tűzcsapot is megnyitottak.
Szombat délelőtt az Andrássy út Oktogon és Opera közötti szakasza egy időre teljesen füstbe borult, a megnyitott tűzoltócsapokat a rendőrök lezáratták, de például a Nagymező utcánál még mindig ömlik a víz az utcára. A Bajcsy-Zsilinszky út és az Opera között minden tűzcsaphoz egy-egy rendőrt állítottak.

A tüntetők petárdákat is dobáltak, az akciót üdvrivalgással fogadták a menet résztvevői.

Közben a tűzoltó-szakszervezet vezetői felszólították kollégáikat, ne használjanak jelzőeszközöket.

Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke azt kérte, tegyék el a demonstrálók a tűzoltóbaltákat, mert az ombudsmani hivatal jelen lévő képviselői szerint fegyvernek minősülnek, és emiatt eljárás indítható a tüntetők ellen.

Korábban írtuk

Tűzoltók, rendőrök, börtönőrök, vámosok és katonák töltötték meg a fővárosi Hősök terét szombat délelőtt, hogy a rendvédelmi dolgozók szakszervezetei által meghirdetett demonstráción jogaik védelmét követelve a Parlament elé vonuljanak - jelentették az MTI tudósítói a helyszínről.

Az 56-osok terén több tucatnyi autóbusz sorakozik, amelyek az ország különböző részeiből szállították a hivatásos és fegyveres szervezetek tagjait. Legtöbben a tűzoltók érkeztek meg a demonstráció kezdete előtt egy órával, majd szervezetten vonultak át dobszó és füttyszó, valamint légvédelmi sziréna hangjai mellett a Hősök terére.

A résztvevők kezében szakszervezeti zászlók, tiltakozó transzparensek és szórólapok vannak.

Mivel a belügyminiszter korábban megtiltotta, hogy a rendvédelmisek a tüntetésen egyenruhát viseljenek, a tűzoltók többségén fehér póló vagy láthatósági mellény, a rendőrökön kék színű dzseki, a vámosokon zöld sapka és póló van, hogy így különböztessék meg magukat.

Sok tűzoltó a tiltás ellenére bevetési, szolgálati egyenruhát visel, rajta zöld láthatósági mellénnyel. Börtönőrök koporsót tartanak a vállukon, fekete zászlókat lobogtató társaik veszik körül őket.

A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége által meghirdetett tüntetéssorozat hétfőn rendészeti és közigazgatási, illetve polgári védelmi dolgozók demonstrációjával kezdődött, majd vámosok, katonák, börtönőrök és tűzoltók tartottak naponta figyelemfelkeltő akciót korkedvezményes nyugdíjazásuk tervezett megvonása ellen, szerzett jogaik védelmében, illetményemelést és korszerű munkaeszközöket követelve.

A tüntetők délben az Andrássy úton át vonulnak a Parlament közelébe, ott reggelig tart a demonstráció. A hivatalos kezdési időpont előtt egy órával a tüntetők már megtöltötték a Hősök terét, a rendőrség a forgalmat elterelte.

Olvasóink írták

158 hozzászólás
 • 158. Csonka László 2011. április 17. 20:29
  „Ugye azért a készenlétisek (droidok) nem oszlattak+vízágyúztak ??????????? +még, ha rendőrség "betagadja" a munkát, akkor megint megtelik Táborfalva "közelkeleti" bérverőkkel mint 2006+2008-ban ?????????????????”
 • 157. Sajttolvaj 2011. április 17. 11:31
  „np-nulla-nulla, nekem a te hsz-eidtöll nyilik ki az airdagger a zsebemben magátol.
  :(”
 • 156. Sajttolvaj 2011. április 17. 11:30
  „amennyi vizet elfolyattak azt fizettessék ki velük.”
 • 155. Sajttolvaj 2011. április 17. 11:29
  „miszerint botka csak papol az egyeztetésről, de amikor ő kiad valamit és az a dolog nem úgy van, rögtön megsértődik, és olyan hangnemet használ, ami megengedhetetlen.”
 • 154. azénéletem 2011. április 17. 09:10
  „"Senki sem azt mondja , hogy az egészségileg tönkrement tűzoltó rendőr akárki , ne mehessen el nyugdíjba. De ami itt történik az egy kiváltságos jog, a társadalom többi szereplője kárára." Ez szerintem így korrekt! Nem feltétlen kell a 60 éves rendőrnek, tűzoltónak ugyanazt csinálni, mit 4o éves korában, akad más munka is a laktanyákban.”
 • 153. frakk 2011. április 17. 08:11
  „Senki sem azt mondja , hogy az egészségileg tönkrement tűzoltó rendőr akárki , ne mehessen el nyugdíjba. De ami itt történik az egy kiváltságos jog, a társadalom többi szereplője kárára. Margitkám a tiedre is. Ne a kőműves , ács fizesse már a 25 év után nyugdíjba ment közszolga javadalmazását, aki közben már ráadásul dolgozik is. Miféle pofátlanság ez kérem. A szocializmus megszünt (nem is volt) na nehogy már a társadalom többi szereplője tartsa el a kiváltságosokat. Szégyen amit csinálnak, váltanám le a tüntetőket, és venném fel a helyükre nagy ívben a munkanélkülieket. Vannak sajna bőven, gyurcsánynak köszönhetően.”
 • 152. N.P. 2011. április 17. 06:48
  „OkosKata 2011.04.17. 05:59

  Amit írtál azzal alapvetően egyetértek.
  De! A 64 éves kőművesnek vagy műtőssegédnek sem fenékig tejfel az élete...és azért az én zsebemben kinyitotta a bicskát a 42 éves NYUGDÍJAS rendőr kommandós világbajnoki címéről szóló újságcikk.
  Most persze megint átesünk a ló másik oldalára éppen az általad is említett kompromisszum és tárgyalásképtelenség miatt.”
 • 151. OkosKata 2011. április 17. 05:59
  „Ez borzalom, ami történik ebben az országban, Én nem vagyok fidesz szavazó, de Magyarországnak szurkoltam, meg szurkolok. Az, nem lehet, hogy arrogánsan nem tárgyal a kormány. Az nem lehet, hogy ezek az emberek éhbérért az életüket kockáztatják!!! Az lehetetlen, hogy 50 felett ugyanúgy ugráljanak a füstben, mentsék a halottakat a gépkocsikból, hogy idős bácsikák őrizzék a rabokat, hogy rendőrként megállják a helyüket a fiatal randalírozókkal szemben. Ez nem lehet, hogy ezeknek a munkahelyeknek a képviselőivel nem gondolkodik együtt a kormány. Ennyire érzéketlen nem lehet!!! Megtette azt , hogy csökkentette a bérüket az új adószabályokkal. A fizikai dolgozók több mint háromnegyedének csökkent a bére! Az új klientúra adózása sokkal kedvezőbb lett!!! Csak az adóból származó plusz jövedelmük több , mint amiért ezek az emberek kockára teszik az életüket!!! Miről beszélünk??? Mi van itt? Gyurcsányra csak azért haragszok, de nagyon, hogy rossz politizálásával lehetővé tette ennek a gárdának a hatalomra jutását. Ha Bajnai Gordon karakternek hamarabb át adja a hatalmat és nem olyan hataloméhes ő is, ez dilettáns, szintén hatalomra éhes és még öntelt banda nem jut hatalomra. El vagyok képedve mi történik itt ebben az országban!! Hova jutunk így??”
 • 150. Sajttolvaj 2011. április 17. 05:55
  „süti
  a pulz utca ,de mellette a csillag szállo is hazavár.”
 • 149. Sajttolvaj 2011. április 17. 05:35
  „te meg idötolvaj vagy
  hontalan”
 • 148. Mignon 2011. április 17. 03:43
  „Egy gondolat meg, mielött lejar a munkaidöm:

  A magyar emberekröl (innen külföldröl, a focipalya szeleröl),
  az a benyomasa az olvasonak, hogy
  ök ott,

  -a haza,a szülöföld, az otthon, az allampolgarsag, a nep, a nemzet, a nemzetiseg
  fogalmak alatt "egyet ertenek" Magyarorszagon...

  Pedig, ez 7 különbözö fogalom !

  Jo ejszakat (?), inkabb jo reggelelt Mindenkinek!”
 • 147. TorrentTeréz 2011. április 17. 02:40
  „Egy kis kocsmai filozófia; ha már feljött témába, hogy ki hány éves koráig képes ellátni feladatát... az orvosok miért nem tüntetnek korai nyugdíjért? Nyilvánvalóan hibátlanok... itt semmi esetre sem játszik szerepet, hogy megkövült rendszermaradványok (87%) hálapénzt fogadnak el, védik egymást körömszakadtáig, 70x évesen még mindegyik szellemi és testi képességeinek teljes birtokában,(ismerek egy-két betegjogi képviselőt, őket valamiért utálja az orvosi kar) a társadalom elitje, (<moderálva>), jaj barátim, sokáig fognak még ezek a mi vérünkön hízni...”
 • 146. Mignon 2011. április 17. 02:37
  „Elgondolgodtatott kedves Torrent Terez hozzaszolasa!

  Arra gondoltam, hogy en szivesen lennek akarmelyik part
  "bertolnoka", vagy "berhozzaszoloja" a napi sajtoban...!

  Te!

  Ha nekem, mondjuk havi netto 1 millio kemeny magyar forintot fizetnenek, en
  ertelmes, kifinomult, megalapozott es megtantorithatatlan ervekkel alatamasztott kommentjeimmel

  egyik nap a Fideszt allitanam pellengerre,
  masik nap az MSZP-t...!

  Ebböl is latszik, hogy független vagyok...!

  :)”
 • 145. Mignon 2011. április 17. 02:14
  „Nem kell megserteni Frakk-ot!

  Lehet, hogy balkezes...

  :)))”
 • 144. Mignon 2011. április 17. 01:39
  „A tüzoltosagrol jut eszembe:

  At USA-ban nincs "szemelyi igazolvany" es nincs un. "bejelentesi kötelezettseg lakhely" sem!
  Ehelyett, van a jogositvany, vagy a foglalkozasi un. "ID-Card" ( "Identity Card").
  Ezt, az Allamszövetseg allitja ki kerelemre.

  Ha nincs semmi ilyen kartya, az sem baj.
  Az en Identity Card-om szama: 4 3218 9XXX X (Authority of State Florida/Miami)

  :)

  Kerdezheti az ember, hogy es
  -mit csinalsz, ha igazoltatnak...?
  Nem kell csinalnod semmit, de jobb ha Te mondod meg "ki is vagyok en"...!
  Az USA-ban nem a Te feladatod megmondani, hogy ki is vagy Te, hanem a
  Rendörseg feladata (!) kideriteni, hogy "ki is vagy Te...!"

  De, nem akarok elkalandozni a tematol.”
 • 143. Mignon 2011. április 17. 00:26
  „A tüzoltosagrol.
  Ugorjunk egy pillanatra at a szomszedba.

  New Yorkban ha valakit (hosszu vizsgak utan) felvesznek a
  "New York City Fire Department -NYCFD" soraiba, az egy

  "megtiszteltetes"...!!

  A tüzoltok New Yorkban az egyik legjobban keresök, es megtisztelt, szeretett polgarai a Varosnak!
  Ök, a "Heroes", a "hösök"....
  Kb. az 5 kerületben, 30 helyen ugy 16 ezer fö van szolgalatban...

  Mindenki tiszteli es szereti öket!
  (jobban mint a rendöröket...)”
 • 142. balraat 2011. április 16. 23:39
  „118. frakk
  Bezzeg amikor a randalírozó tömeg rendőrökre támad, felgyújtotta a TV székházat és fél Budapestet letarolta, akkor azok csak tiltakozó fiatalok voltak, akik nem értettek egyet a kormány politikájával. Ráadásul most az akkori ügyek miatt is a rendőröket szívatják.
  Frakk, vedd már le narancsszínű szemüveged és ne legyél ilyen ostoba!!!”
 • 141. mitudomain 2011. április 16. 23:34
  „140. Utazo

  Szimplán ráfogni az előző társaságra (mszp-re) elég szűklátókörűségre utal, ha megnézed az előző 4 évet, akkor az OGY összetételéből látszik ( http://href.hu/x/f2qm ), hogy nem volt nagy fölény és nem volt olyan, hogy ha valamit kitalált a kormánypárt, akkor az ellenzék nem tudott mit tenni, mert igen is, az utóbbi 4 évbe nagyon sok olyan kormánypárti javaslat volt, amit fidesz leszavazott, pedig ha akkor foglalkozik a néppel és nem csak arra utazik, hogy a nép megutálja a kormánypártot (ez is vicc azért, hogy nem látnak az emberek a dolgok mögé), akkor most nem lenne ennyire rossz a helyzet, csak hát nem az volt a fontos, hogy jó legyen a népnek.
  Lehet szidni az MSZP-t, lehet szidni a Fideszt, de az utóbbi 4 évet közösen tették tönkre, nem kell ez a folyamatos mutogatás, mind a két párt hibás.
  Bár az emberek szűklátókörűsége épp elég volt egy fideszes 2/3-hoz, amit most rendesen meg....tunk..”
 • 140. Mignon 2011. április 16. 23:26
  „Jo 20-eve, amikor itt Nemetorszagban elkezdtem dolgozni,
  volt egy regi, hasznalt Opel Astra-m.

  A takaritonönek Ford Scorpio-ja volt....”
 • 139. Mignon 2011. április 16. 23:22
  „140. Utazo

  Ezeket a magyar (gazdasagra es az elözö 8-evre hivatkozott)
  "megszoritasokat" en sem ertem....!

  Egy kezdö orvos Magyarorszagon kb. 450,- Eurot keres.
  Nalunk, a szerkesztösegben egy takaritonö 1.200,- Eurot keres netto/havonta...”
158 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanácstalan az AB nyugdíjügyben

Nem várható alkotmánybírósági döntés arról, vizsgálhatják-e a hazai magánnyugdíjpénztári rendszer átalakítása miatti törvénymódosítások alkotmányellenességét. Tovább olvasom