Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Galéria nyílik a Széchényi-kastélyban

Visszalépett a fertőszéplaki Széchényi-kastély megvásárlásától a vevőjelölt. Az önkormányzat azt tervezi, addig, amíg nem találnak vevőt a műemléképületre, galériát alakítanak ki.
Ismét vevőt keres a fertőszéplaki önkormányzat a tulajdonában levő Széchényi-kastélyra. A korábbi érdeklődő ugyanis elállt vételi szándékától, és ezt a hivatalhoz küldött faxban is megerősítette. A műemléki védettségű épületre, valamint a hozzá kapcsolódó területre az értékesítési felhívás várhatóan a napokban jelenik meg. A képviselő-testület döntése értelmében a minimális vételár százmillió forint. Ám a felújításhoz legkevesebb másfél-kétmilliárd forint kellene. Ennyi pénze viszont nincs az önkormányzatnak.
– Addig, amíg nem találunk vevőt, sem hagyjuk üresen a kastélyt – mondta el érdeklődésünkre Bozsvári István, Fertőszéplak polgármestere. – A falakat kimeszeltettük, amennyire lehetséges, rendben tartjuk. A közel négyszáz négyzetméteres egykori magtárban egy galériát szeretnénk létrehozni, valamint koncerteket is szerveznénk, esetleg a községünk rendezvényeit – a falunapot és a búcsút – is itt tarthatjuk meg.
Bozsvári István hozzátette még, a Fertő-táj világörökség irodájával közösen pályázatot adnak be a Norvég Alapra. Egyebek mellett ebből a forrásból szeretnék előteremteni a felújításhoz szükséges tervek elkészítésének mintegy húszmillió forintos költségét.

Több mint 400 éves a kastély

A fertőszéplaki kastélyt még az 1600-as években építették. Az egykoron patinás épületben született Széchényi Ferenc, a Nemzeti Múzeum alapítója, a legnagyobb magyar, Széchenyi István édesapja. A kastély 2000-ben került a fertőszéplaki önkormányzat tulajdonába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véd- és dacszövetséget hoznak létre az ingatlanközvetítők

Az összefogásban látják a kiutat a mai, olykor tisztességtelen eszközökkel folyó versenyben Szeged… Tovább olvasom