Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Gazdasági tényadatot a kormány nem titkolt el

Az MSZP szerint Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője "megalapozatlanul vádaskodik", az államháztartás valós adatai ugyanis 2006 elején nyilvánosságra kerültek, gazdasági tényadatot a kormány nem titkolt el.
Az MSZP parlamenti képviselőcsoportja az MTI-hez kedd este eljuttatott közleményében Navracsics Tibor kijelentéseire reagálva azt írta: a Fővárosi Ítélőtábla semmiféle ítéletet nem hozott a konvergenciaprogram munkaanyagával kapcsolatban. "Így az sem igaz, hogy 2005 decembere és 2006 szeptembere között az Európai Uniónak elküldött számok nyilvánosságra hozatalát az akkori kormány megtagadta volna" - tette hozzá.

A szocialista frakció szerint a Fővárosi Ítélőtábla ítélete, amelyre Navracsics Tibor gondolhatott, éppen azt bizonyítja, hogy az adatok terén semmiféle eltitkolás nem volt; ez az ítélet nem a konvergenciaprogramok munkaanyagával kapcsolatos, hanem az úgynevezett EDP-jelentésekről szól.

Az MSZP képviselőcsoportja azt közölte: az ítélet alapján kiderült, hogy a Központi Statisztikai Hivatal által a bíróság döntése nyomán nyilvánosságra hozott adatok és az Eurostat, valamint a Pénzügyminisztérium által korábban közölt információ között lényegi meghatározó különbség nem volt. Ez pedig azt jelenti, hogy az államháztartásról készített EDP-jelentések az adott időszakokban hű képet adtak az akkori ismeretek szerint a költségvetési helyzetről, a magyar gazdaság állapotáról.

Mint írták, sajnálatos, hogy egyes politikusok összekeverik a prognózisadatokat a tényszámokkal. "Gazdasági tényadatot a kormány nem titkolt el" - hangsúlyozták, hozzátéve: a prognózisadatok csak ritkán egyeznek meg a tényadatokkal. "Adateltitkolásról, információ elhallgatásról annyira nem volt szó, hogy 2006-ban az akkor távozó kormány az államháztartási törvény rendelkezése alapján 30 nappal a választások első fordulója előtt részletes tájékoztatót tett közzé arról: milyen helyzetben adja át az országot. Az államháztartás valós adatai tehát 2006 elején nyilvánosságra kerültek, megismerhetőkké váltak" - áll a közleményben.

A Fidesz elnöksége kedden felkérte Balsai Istvánt, az elnöki stáb jogi igazgatóját, tegyen feljelentést ismeretlen tettes ellen közérdekű adattal való visszaélés bűncselekménye miatt a 2006-os valós államháztartási adatok közzétételének letiltása kapcsán. Navracsics Tibor frakcióvezető a párt elnökségi ülése utáni sajtótájékoztatón azt mondta: Veres János volt pénzügyminiszter 2006-ban, a választások előtt, amikor "letiltotta a valós államháztartási adatok közzétételét", megvalósíthatta ezt a bűncselekményt. Veres János ezt nem valószínű, hogy önszántából, hanem az akkori miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc tudtával tette - fogalmazott. A politikus hangsúlyozta: azért teszik a feljelentést, hogy a jövőben ne fordulhasson elő hasonló cselekmény.

Olvasóink írták

  • 1. achilleus 2010. január 27. 12:41
    „Majd a bíróság eldönti. Nyakó és bandája! Választási csalók!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mentőápolóra támadt egy férfi

Mentőápolót bántalmazott egy férfi a Heves megyei Recsken, az ápoló súlyos sérüléseket szenvedett -… Tovább olvasom