Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Generációkat vezetni

Az egyes generációkra szabott emberi erőforrás-gazdálkodás hatékonyabbá teszi a vállalatot, és a munkavállalók is csak nyernek vele. A generációk közötti természetes különbséget a társadalomnak kezelnie kell, csakúgy mint a vállalatoknak.

A nemzedékek sajátosságaihoz illesztett emberi erőforrás-gazdálkodás hatékonyabban ösztönzi a munkavállalói csoportokat, sőt elsimítja a generációk közötti konfliktusokat.

Az Egyesült Államok vállalatai már évtizedek óta alkalmazzák és ismerik a generációkutatások eredményeit, melyeket a HR rendszerek kialakításánál is figyelembe vesznek.

Miért éppen generáció?

A generációkat alapvetően fogyasztási szokásaik feltérképezése céljából kezdték vizsgálni, az azonban hamar nyilvánvalóvá vált, hogy az egyes generációk tagjai hasonló munkakultúrával is jellemezhetők.

Különösen értékessé vált ennek a tudásnak az alkalmazása a fellendülés éveiben és most, amikor fokozódott-fokozódik a munkáltatók közti küzdelem a szűkösebb emberi erőforrásokért és a tehetségekért. Így ugyanis a generációk igényeire szabott HR funkciókat és megoldásokat lehet kialakítani, és jelentősen csökkenthetőek a generációk közötti konfliktusok, súrlódások is.

A jövő munkavállalója: az Y-generáció

Az idősebb generációk általában pesszimizmussal szemlélik az újakat. Az ezredforduló új munkavállalója a kábítószerek térhódítása, a bűnözés, a terrorizmus, a televízió és a számítógépes játékok erőszak kultúrájának elterjedése során szocializálódott.

Szüleik folyamatos kontroll alatt tartották őket, mobiltelefont vásároltak nekik, hogy mindig elérhetőek legyenek, tervezett-irányított különórákon, sport és kulturális tevékenységekkel töltötték el a tanulás mellett fennmaradó szabadidejüket. Ennek köszönhetően feltehetően a leendő munkakörükben is szükségük lesz fejlesztésre, hogy saját idejüket önállóan tudják menedzselni.

Az Y-generáció tagjai több munkaterületen akarják kipróbálni magukat, mielőtt hosszú távon elköteleznék magukat valami mellett. Minden generációnál jobb számítástechnikai ismeretekkel rendelkeznek, és emiatt könnyen és gyorsan kerülhetnek vezetői pozícióba.

Fokozódó jelentőségű HR eljárások

A főbb HR-funkciók és az ezekben leginkább megjósolható trendek:

• Kiválasztás – “A technológia bűvölete"
  - Internet alapú toborzás, kiválasztás és orientáció
• Ösztönzés – A személyre szabott, rugalmas megoldások igénye
  - A személyre szabott ösztönzési rendszerek, választható béren kívüli juttatások (Cafeteria)
  - Kompetencia alapú bér
• Teljesítmény-menedzsment – Mérni és csapatban dolgozni
  - Folyamatos visszajelzést biztosító teljesítmény-értékelési rendszerek
  - A vállalati célokat konkrét egyéni célokra lebontó mérőszámok (Balanced ScoreCard)
  - Csapatmunka nyomatékosítása (Önirányított munkacsoportok, virtuális teamek)
• Képzés – Mindhalálig tanulás
  - Egyénre szabott képzési tervek és metódusok (mentoring)
• Karriertervezés – Hol a karrier mostanában?
  - Részmunkaidős foglalkoztatás kiterjesztése (A nyugdíjba vonulóknak csak 16 százaléka az, aki egyáltalán nem kíván már munkát végezni az Egyesült Államokban!)
  - A kettős karriert (szakmai/vezetői) biztosító rendszer (Broadbanding)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Táncos lábúak és lepénylesők

Tucatnyi nemzet táncos lábú fiainak, leányainak énekétől, zenéjétől, talpdobogásától volt hangos a… Tovább olvasom