Délmagyar logó

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 17°C Még több cikk.

Giró-Szász: Lázár már visszafizette utazási költségtérítését

Hangsúlyozta, hogy a Miniszterelnökséget vezető államtitkár a miniszterelnök megbízásából utazott, és az ország érdekében történtek a találkozók.
Lázár János már visszafizette a kétmillió forintos utazási költségtérítését - mondta Giró-Szász András kormányszóvivő sajtótájékoztatón csütörtökön.

Hangsúlyozta, hogy a Miniszterelnökséget vezető államtitkár a miniszterelnök megbízásából utazott, és az ország érdekében történtek a találkozók. Hozzátette: ezeknek a találkozóknak az a sajátosságuk, hogy nem tartozik a nyilvánosságra, hogy kikkel és milyen formában találkozott Lázár János.

Az origo hírportál kedden közölte, hogy egy az origo által indított per tárgyalásán kiderült, hogy "közel kétmillió forintba került a szállás Lázár Jánosnak és egy munkatársának három utazáson, összesen hét nap alatt". A bíró a tárgyaláson részítéletet is hozott, kimondta, hogy a két útról a Miniszterelnökségnek részletesebb tájékoztatást kell adnia. Döntése nem jogerős.

Az államtitkár erre reagálva szerdán közölte, úgy döntött, lemond a "törvényben biztosított utazási költségtérítéseiről". Emellett a három utazáson felhasznált kétmillió forintot a költségvetés rendelkezésére bocsátja.

A kormányszóvivő egy kérdésre, mi a kormány véleménye arról, hogy Bajnai Gordont meghívták a hétvégére tervezett Bilderberg-csoport ülésére, úgy válaszolt: "demokráciában élünk, minden magyar állampolgár oda utazik, ahová szeretne".

A Jobbik Lázár János utazásait firtatja

A Jobbik Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár utazásainak részleteire kíváncsi.

Az Origo hírportál kedden közölte, hogy egy általa indított per tárgyalásán kiderült, hogy "közel kétmillió forintba került a szállás Lázár Jánosnak és egy munkatársának három utazáson, összesen hét nap alatt". A bíró kimondta, hogy a két útról a Miniszterelnökségnek részletesebb tájékoztatást kell adnia. Döntése nem jogerős. A Miniszterelnökség a válaszokat azzal hárította el, hogy az államtitkár a külföldi hírszerzést végző Információs Hivatalt felügyelő államtitkárként vett részt az utazásokon.

Az államtitkár erre reagálva közölte, hogy lemond az utazási költségtérítéseiről, emellett a három utazáson felhasznált kétmillió forintot a költségvetés rendelkezésére bocsátja. Ez - tudatta csütörtökön a kormányszóvivő - már meg is történt.

Novák Előd, az ellenzéki párt alelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján úgy vélte: Lázár János "nyíltan robog a szakadék felé", mert sorra derülnek ki botrányai. Különösen cinikusnak nevezte, hogy ahelyett, hogy tisztázná utazásait, az államtitkár "mellényzsebből" fizeti vissza a költségtérítést.

A képviselő jelezte: pártja nevében írásbeli kérdést intéz a Miniszterelnökséget vezető államtitkárhoz, mert "ilyen hatalmas összegű tékozlás, fényűzés" esetén joggal merül fel a kérdés, hogy pontosan mit számláztak ki, "például menedzsermasszásként számláztak-e luxusprostituáltakat".

Novák Előd arra is kíváncsi, hogy Lázár János kivel és miről folytatott "titkos, konspirált" találkozókat, a nemzetbiztonság ügyében jártak-e el, a "23 milliós csehországi fácánvadászatról folytattak megbeszélést, esetleg a legújabb lézerblokkolókról vagy luxusautókról".

A Jobbik alelnökét kérdezték arról is, hogy Mesterházy Attila lemondott pártelnöki és frakcióvezetői tisztségéről. Azt mondta: a Jobbik saját sikerének tartotta a 2009-es EP-választás után az SZDSZ szétesését, és most szintén saját történelmi sikerüknek tartják az MSZP "szétesését". A jövőben a Fidesz megelőzésére kell összpontosítani, az MSZP-vel több teendő nincs - fogalmazott.

Novák Előd kérdésre arról is beszélt: meglepetésként érte a pártot Hegedűs Tamás kilépése, és megalapozatlannak tartják az Országgyűlésből kiszorult volt képviselőjük Jobbikot bíráló nyilatkozatát. Hozzátette, egykori párttársának komoly tartozása van, felmerül a gyanú, hogy zsarolható. Elképzelhetőnek nevezte, hogy Hegedűs Tamás új állásának feltétele volt a Jobbikból való kilépés.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindenről lemondott Mesterházy Attila

Jelezte, hogy nem kíván újraindulni az MSZP elnöki posztjáért. Tovább olvasom